Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №794 від 26.01.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Готуйте насіння взимку

На календарі - кінець січня, але вже час зайнялися підготовкою до весни. Ми пропонуємо декілька порад городникам, щодо підготовки насіння та ґрунту до посіву.

Так що ж необхідно зробити в першу чергу?

Поки за вікном зима, проведіть ревізію залежаного насіння овочевих культур і зелені, розсортуйте, перевірте його на схожість і проростання. Невелику кількість насіння розкладіть на чистій ганчірочці, змоченій у воді і помістіть на блюдечко, покрите іншим, при температурі 18-22 градуса, світло не потрібно. Гарне насіння накльовується через 7-10 днів. І обов’язково подбайте про придбання свіжого насіння, з приходом весни часу буде не вистачати. Купуючи насіння, зверніть увагу на строк придатності продукції.

Ви, напевно, вже запаслися свіжим гноєм для парника та ранньовесняної теплиці, а також торфом, піском, родючою землею? Якщо не встигли, то з першою нагодою зробіть це. Для вирощування розсади на підвіконнях приготуйте земляну суміш, і насипте в розсадні ящики. Її бажано проморозити на балконі або на вулиці вже насипаною.

Можна придбати і готовий ґрунт для розсади, але для підстрахування його необхідно допрацювати. Для цього змочіть його гарячою водою, розпушіть, ретельно перемішайте, насипте на лист шаром 5 см і поставте в духовку на 25-30 хвилин при високій температурі (ґрунт повинен бути добре зволоженим). Після цього складіть його у тканинний мішок і винесіть на вулицю або на балкон нехай проморожується на 6-10 днів - для дезінфекції.

Підготуйте тару для посіву насіння на розсаду (для подальшої пікіровки). Краще сіяти насіння в дерев’яні ящички висотою не більше 8 см. Під пікіровку (пересадження рослин) потрібні стаканчики, коробочки, горщики висотою 10-12 см. Вся тара для розсади повинна бути абсолютно чистою, а на дні - отвори, щоб вода не застоювалася, інакше рослини можуть захворіти чорною ніжкою і загинути.

Прийшов час висівати насіння перцю, помідорів, огірків на розсаду. Для успішного вирощування розсади на підвіконнях не шкодуйте світла: рослинам необхідне додаткове освітлення (6-8 годин на день) люмінесцентними лампами.

Перевірте запаси картоплі. Важливо, щоб у морозні дні температура в льосі була не нижче 2-3°С для продовольчої і 4-5°С для насінної картоплі. При підвищеній температурі бульби починають псуватися та проростати, тому хоча б зрідка провітрюйте сховище, особливо під час відлиги.

Відберіть цінні сорти картоплі і розкладіть на світлі в теплому приміщенні для наступного розмноження живцями в лютому, березні та навіть у квітні. Живці (вічка) відокремте від бульб і вирощуйте як розсаду.

А в теплиці приготуйте суміші під майбутню розсаду. Для капусти і салатів 2 частини перегною змішайте з однією частиною дернової землі та стількома ж частинами піску. Під розсаду капусти на відро суміші додайте склянку свіжомеленого вапна або 2 склянки попелу, щоб знизити зайву кислотність.

Для баклажанів, перцю і томатів суміш готують з торфу і перегною (1:1), потім на кожне відро додають 60 г суперфосфату і 20 г сірчанокислого калію. Мінеральні добрива можна замінити 3 склянками деревного попелу. Під розсаду огірків дернову землю змішують з перегнійною (1:1). Дернову землю можна замінити городньою, додавши до неї склянку попелу на відро суміші.

Перегляньте також отрутохімікати, що зберігаються у вас. Виходячи з наявного, складіть повний список покупок, необхідних у новому садово-городньому сезоні: засоби боротьби зі шкідниками та хворобами, добрива, горщики, міні-теплички, опори, ярлички. Займіться ремонтом і профілактичним обслуговуванням садової техніки. І ви будете у всеозброєнні.

26.01.2017



Рівне-Ракурс №10 від 26.01.2017p. 
На головну сторінку