Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №795 від 02.02.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Ім’я мага й чарівника - магній

Дорослій людині цього мінералу потрібно 500 мг (0,5 г) на день. Розглянути таку дозу можна хіба що під мікроскопом, а як же зле ми почуваємося, якщо недоотримуємо магнію.

Із віком норму треба збільшувати

Коли ні з того ні з сього нападає тривога чи дратівливість, чи безпричинні пориви страху та ще на тлі незрозумілих посіпувань м’язів, судом, серцевої аритмії, тоді не можна зволікати зі зверненням до лікаря! А він, найімовірніше, дійде висновку, що ваш організм відчуває нестачу магнію. Зрозуміло чому. Магній бере активну участь — допомагає, забезпечує, стимулює — в багатьох процесах, що відбуваються в організмі. Цей елемент, котрий посідає восьме місце за поширеністю в земній корі і яким відносно щільно насичена морська вода, відрізняється тим, що:

• підвищує імунітет, а отже, й опірність інфекціям;

• сприяє витісненню холестерину з кишок — протидіє розвитку атеросклерозу;

• знижує збудливість нервової системи, бо посилює процеси гальмування в корі головного мозку;

• чинить антисептичну та судинорозширювальну дію і, як наслідок, знімає м’язовий спазм, знижує артеріальний тиск;

• перешкоджає вимиванню кальцію з крові, утримує в клітинах калій і сприяє засвоєнню фосфору.

Ось скільки достоїнств у половині грама магнію.

Щоденну норму слід дещо збільшити залежно від віку. Особливо особам, які страждають від атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби, жовчнокам’яної хвороби й запорів.

Гречаний мед — джерело магнію

Як же забезпечити організм магнієм? Ковтати магнієві таблетки? Черпати ложкою білий порошок магнезії, який є окисом магнію? У жодному разі! Цього елемента цілком достатньо в харчових продуктах, які вирощено в наших широтах і за їх межами. Скажімо, в 100 г пшеничних висівок міститься 438 мг магнію, вівсяних круп— 116 мг, кураги — 109 мг, квасолі — 103 мг. І якщо віддавати перевагу тій чи тій їжі залежно від пори року — тримати баланс магнію зовсім не важко.

• Взимку (тут і далі продукти наведено в порядку убування в них вмісту магнію) список очолює мед, слідом за ним ідуть: родзинки, курага, чорнослив, горіхи, какао, вівсяна, пшенична, гречана, перлова каші.

• Навесні — кріп, петрушка, шпинат, зелений салат.

• Влітку — вишні, чорна смородина, горох, стручки бобів.

• Восени — кавуни, буряки, морква.

• Круглий рік — банани й насіння соняшнику.

Найбільше магнію — в темному гречаному меду. Прийняли на ніч (чайну чи столову ложку) меду, запили чаєм чи молоком — вважайте, спокійний сон забезпечено.

Із наведеного вище списку магнієвих продуктів для харчування зрозуміло, що потрібного нам елемента більше в сухофруктах, ніж у свіжих ягодах. Ну, а перловку як добавку в перші страви чи каші з неї слід полюбити особливо. Через наявність у ячмені магнію. Недарма в меню римських легіонерів обов’язково були ячмінні коржі.

До відома. Надмір магнію найчастіше не позначається на здоров’ї, але в разі хвороб печінки може спричинити сонливість, загальмованість, уповільнення пульсу, гіпертонію.

Увага! До нестачі магнію в організмі можуть призвести пияцтво, деякі захворювання кишок і безконтрольне застосування сечогінних засобів.

02.02.2017Володимир БЕРСЕНЄВ, лікар-нейрохірург, заслужений лікар України.



Рівне-Ракурс №10 від 02.02.2017p. 
На головну сторінку