Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №799 від 02.03.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Що робити на городі та в садку у березні

Що робити на городі та в садку у березні

Підготовчі роботи в саду Як тільки на календарі зимовий місяць зміниться весняним, у справжнього садівника починають «свербіти руки». І хоч ми знаємо, що справжня весна ще не прийшла, нам не терпиться почати роботи в саду. І саме час!

Перш за все необхідно перевірити зимові укриття теплолюбних культур. Якщо у вашому саду є виноград і такі екзотичні рослини, як інжир, гранат, хурма, ви, звичайно ж, прикопали або укрили їх на зиму. Поправте їх «одежинки», - ще можуть бути заморозки і холоди.

Ще одне першочергова робота в саду - побілка стовбурів. Багато садівників роблять це за звичкою, не замислюючись - для чого. Фактично виходить - для краси, оскільки білять вони стовбури не більше ніж на 1 м від землі. Інші недооцінюють значення цієї найважливішої садової роботи і не виконують її зовсім. Побілка стовбурів потрібна, перш за все, для оберігання рослин від передчасної вегетації. Яскраве весняне сонечко може завчасно розбудити садові дерева, що призведе до вимерзання бруньок у разі заморозків. Побілені дерева будуть не так сильно нагріватися сонцем і не «прокинуться» занадто рано.

Отже, покриваємо за допомогою обприскувача стовбури садових дерев вапном (можна з додаванням мідного купоросу) на максимальну висоту. Особливу увагу треба приділити південно-західній стороні, так як саме з цього боку дерева нагріваються найбільше.

Для захисту від передчасної вегетації корисно також замульчувати проекцію крони вологою тирсою.

Наступний етап робіт в саду - обрізання, формування.

У березні вже можна приступати до такої важливої роботи в саду, як обрізка та формування дерев. Якщо сад турбують гризуни, не прибирайте зрізані гілки відразу. Зайці охочіше будуть їсти гілочки, ніж обгризати більш грубі стовбури. Поставте вдома у вази обрізані гілки з кожного дерева. Крім естетичної насолоди ви отримаєте уявлення про передбачуваної інтенсивності цвітіння садових дерев у цьому році. Дерева, на яких очікується рясний урожай, слід піддати детальній обрізці. Видаливши достатню кількість плодових бруньок, ми захистимо дерево від перевантаження, з якою безпосередньо пов’язана періодичність плодоношення.

Гілки молодих дерев краще не обрізати, а пригинати до горизонтального положення. Сформовані таким чином деревця почнуть плодоносити вже через 2 - 3 роки.

Заготівля посадкового, прищепного матеріалу

На початку березня саме час подумати про насіння, саджанці, прищепному і підщепних матеріалах. Це одна з найприємніших садових робіт. Пам’ятайте, що купувати посадковий матеріал варто тільки в спеціалізованих розплідниках або у знайомих Вам, що добре зарекомендували себе, продавців. Багато садівників самостійно заготовляють живці та роблять щеплення. Для початку визначте, яку культуру ви можете прищепити в своєму саду цієї весни. Отже, можна прищепити:

яблуню на яблуню;

на грушу і айву - грушу, на айву - грушу і айву;

на вишню - вишню і черешню, на черешню - черешню;

на аличу та сливу - сливу, аличу, абрикос, персик;

на абрикос - абрикоса, на персик - персик.

Заготівля живців - не менш важливий етап садової роботи, ніж саме щеплення. Для щеплення потрібні однорічні пагони. Оптимальна товщина 2/3 олівця. З розвитку прищепа повинна відставати від підщепи приблизно на 2 тижні. Пішовши в ріст живець випаровує занадто багато вологи і має потребу в харчуванні, яке підщепа йому не зможе забезпечити, поки не зростеться щеплення. Тому живці заготовлюються за два тижні до початку руху бруньок і зберігаються на нижній полиці холодильника в чистому пакеті. Коли бруньки підщепи почнуть показувати зелені кінчики, можна приступати до найцікавішої садової роботі - щепленню.

Робота в саду – посадка

У південних регіонах в березні займаються вже такими садовими роботами, як заміна дерев і кущів, посадка саджанців. Якщо ви проводите саме таку заміну, тобто висаджуєте молоде деревце замість вилученого, необхідно розширити яму і заповнити її привізною землею. Інакше саджанець буде відчувати дефіцит поживних речовин. Краще при реконструкції саду міняти садові дерева місцями. На місце зерняткових садити кісточкові і навпаки. А якщо вам дозволяє розмір ділянки, посадіть в своєму саду кілька «диких» дерев, наприклад хвойних. Вони оздоровлять ваш сад і хоч трохи «зіб’ють з пантелику» шкідників.

Захист та живлення

До речі про шкідників і хвороби. Ще одна дуже важлива ранньовесняна садова робота - обприскування по сплячих бруньках. Перше обприскування 1-2%-ю бордоською рідиною слід провести при середньодобовій температурі +3-4 С. Друге - через 10 днів. Таке обприскування оберігає від моніліозу, парші, кучерявості персика, коккомікоза.

Для того щоб забезпечити своїм вихованцям «легкий старт», їх можна підгодувати аміачною селітрою з розрахунку 2 - 3 кг на сотку.

В теплиці

На початку березня почніть відкривати теплицю на весь день, щоб вона провітрилася і просохла.

Зазвичай заміну ґрунту роблять восени, але якщо ви пропустили цей крок - поміняйте ґрунт зараз, тому що старий виснажився за попередній рік.

Якщо ви помітили цвіль або грибок - сушіть всередині тепловою гарматою, попередньо вимивши каркас і скло мильною водою. У ґрунт внесіть товчене вугілля.

Поставте в теплицю кілька мішків з компостом, щоб вони зігрілися. Вам скоро знадобиться земля для пікіровки розсади.

Замість розсадних ящиків капусту і помідори можна висіяти в теплиці, головне, щоб у ній було досить тепло.

Поки все вільне місце не зайняте зростаючими рослинами, сюди можна переселити кімнатні квіти і спокійно пересаджувати їх в нові горщики, не боячись забруднити кімнату землею.

Для краси

В середині березня зніміть укриття з плетистих троянд. Підрежте гілки для формування куща і видаліть побиті морозом пагони.

Підріжте стебла у клематисів. Для тих рослин, які дають квіти і на минулорічних, і на однорічних пагонах обрізка повинна бути зберігаюча. У березні обрізають молодняк на висоту 30 см. Сорти, квітучі тільки на однорічних пагонах, обрізають на рівні 2-3 бруньки, щоб утворилися нові стебла.

Підріжте пагони гортензії приблизно на одну третину, інакше вона стане «довгоногою», кущ деформується і розростеться.

На городі

Якщо ґрунт вже почав відтавати, засипте його шаром компосту і злегка перекопайте (наскільки можливо). Так поживні речовини засвояться набагато краще.

Сніг ще не зійшов? Значить викопайте канавки в міжряддях, щоб зберегти вологу, що утворилася з талих заметів.

Посійте томати на розсаду. Враховуйте, що:

• Пізньостиглі сорти (Чайка, Сибірський гігант, Коричневий цукор, Малиновий слон, Цукор білий і ін.) потрібно садити на початку березня.

• Середньостиглі сорти (Жовтий і Малиновий гіганти, Волове серце та ін.) сіють в середині березня.

• Ранньостиглі сорти (Баночний, карликовий Бейбі Скарлет і інші гібридні сорти) сіють в кінці березня.

На початку березня сійте ранні сорти перців і баклажани. В кінці місяця посадіть капусту. Зараз настав час брюссельської, середньостиглої білокачанної і цвітної капусти.

На гряди, прямо поверх снігу можна посіяти моркву. Разом з танучим снігом насіння затягне вниз і вони прекрасно зійдуть без перекопування і підготовки.

Не забудьте про посів картоплі, якщо ви хочете отримати новий сорт з насіння. Зараз саме час висівати його в розсадні ємкості.

На клумбах і газонах

Сніг тане, сонце світить і вже пора прибирати укриття з цибулинних багаторічників, які зимують у ґрунті. Звільніть від теплої «ковдри» амариліси, анемони і крокуси. Відкрийте тюльпани, гіацинти і гладіолуси. Ґрунт на місці укриття замульчуйте - так він залишиться вологим і прогріється швидше, а значить паростки з першими бутонами з’являться рано.

Цибулини, які зберігалися в підвалі потрібно дістати, перебрати і провітрити. Зовсім скоро їх потрібно буде садити в ґрунт, і вони повинні бути напоготові. Якщо якісь з них вже рушили в зростання - садіть в горщики, щоб висадити на клумбу вже підрослу рослину.

Ділянку, призначену під газон, потрібно готувати вже зараз. Перекопайте ґрунт і внесіть підгодівлі, щоб земля встигла осісти до моменту посіву.

Посійте насіння однорічних квітів. Петунії, айстри, чорнобривці, примули та інші однорічники можна садити прямо зараз, щоб до моменту висадки в ґрунт вони повністю сформувалися.

Березень (народні прикмети)

Місяць ріжками вниз - на тепло й добрий врожай.

Довгі бурульки - весна буде затяжною; якщо багато довгих і товстих бурульок - на врожай ярини.

Якщо в березні лежить сніжок за видолинками - врожай на городину і ярину.

Осика в пухнастих сережках - цього року вродить овес.

Погляньте на останні снігові кучугури, якщо поверхня їх шерехата - на врожай, якщо гладка - хліб не вродить.

Якщо багато довгих і товстих бурульок - на врожай ярини.

Якщо в березні сніжок із задуванням, то буде добрий урожай.

Закує зозуля на голе дерево - буде неврожай.

Якщо граки прилетіли прямо на гнізда - буде рання весна.

Граки на гнізда сіли - через три тижні можна сіяти.

Якщо граки прилетіли до середини березня, літо буде мокре, а сніг зійде рано.

Граки зграями над гніздами в’ються: то сядуть, то знову піднімуться -погода зміниться.

Ворони купаються ранньою весною -до тепла.

Ранній обліт бджіл - на красну весну.

Птахи в’ють гнізда на сонячній стороні - на холодне літо.

Червоний колір місяця в березні - ознака швидкого похолодання, посилення вітру, але ненадовго.

Сніг навесні тане з північної сторони мурашника - літо буде тепле й довге, а з південної - холодне й коротке.

Якщо з берези тече багато соку - літо буде дощовим, і навпаки.

У березні посилення вітру віщує потепління й рясні опади: вітер вночі -вода вдень.

02.03.2017



Рівне-Ракурс №10 від 02.03.2017p. 
На головну сторінку