Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №266 від 16.11.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Роде наш красний

А на обід сьогодні - гречка з м’ясом та червоний борщ. Така вона - велика родина "Батьківського затишку"

Сорок дітлахів - ще не межа

У селі Здовбиця живе чи не найбільша родина в області

На Рівненщині збільшується кількість бажаючих узяти дітей-сиріт на виховання. Щороку відкривається кілька будинків сімейного типу, де повноцінні родини беруть на виховання від 5 до 10 дітей із сиротинців.

Чим зумовлене таке бажання? Невже так просто виховати стільки дітей?

Про це журналіст “Рівне-Ракурсу” дізнавалася, завітавши до родини Радчуків у Здовбицю Здолбунівського району. Василь та Ніна РАДЧУКИ, маючи 16 власних діток та 22 онуки, одні із перших в області висунули ініціативу про створення у селі будинку сімейного типу, який сьогодні є окрасою Здовбиці. У “Батьківському затишку” (так називається здовбицький будинок сімейного типу) оселилися чотири багатодітні сім’ї, які виховують від 5 до 10 діток кожна. Загалом там проживає аж сорок діток, яких виховують чотири пари батьків. Як же живеться у такому “вулику” великої-великої родини?

Чим більше дітей - тим краще

...Знайти “Батьківський затишок” у селі виявилося нескладно - всі знають, де живе велика родина. Зайшла на подвір’я двоповерхового будинку (колись ця споруда була адміністративним приміщенням заводу залізобетонних конструкцій) і здалося, що потрапила у справжній дитячий садок - доріжки асфальтовані, під вікнами будівлі стоять казкові скульптури, дитячі велосипедики. У будинку - тиша... Тільки з десяток пар маленьких капців, які стояли рядочком, говорили про те, що я потрапила за вірною адресою.

- Більшість дітей ще не повернулися зі школи, - пояснив Василь Радчук, - ви б увечері до нас завітали, - жартує. Відразу пояснив, що, хоч будинок один, та кожна родина, яка проживає у ньому, має окремий сектор. Сім’ї живуть незалежно одна від одної - окремо харчуються, платять за комунальні послуги та існують за своїми правилами.

- Але на свята збираємося разом, - констатує Василь Радчук. - Як сядемо всі за одним столом - аж душа радіє за майбутній рід.

Справді, у будинку дуже гарно. Зроблено євроремонт. Стоять нові меблі, є дорогі іграшки. Діти ходять добре одягнені, ситі (на обід у той день давали червоний борщ, гречку з м’ясом, компот, фрукти). Виникає питання, чи безпечно брати на себе відповідальність за таку велику кількість дітей, адже кожен малюк потребує уваги, догляду та й чимало матеріальних витрат?...

- Звичайно, важко, але “крутимося”, - пояснює Василь Радчук. - Допомагає Бог. Матеріальну підтримку надає держава.

Сирота отримує тисячу гривень

- Сьогодні кожна сім’я, яка бере на виховання дітей-сиріт, отримує допомогу від держави. На прожиття кожної прийомної дитини віком до шести років батьки-вихователі щомісяця отримують 800 гривень, а на дітей віком від шести років - 1 тисячу гривень. За виховання кожної дитини названі батьки отримують зарплату - 30 відсотків від суми допомоги на дитину, - повідомила заступник начальника служби у справах неповнолітніх облдержадміністрації Олеся ДЕМЧУК. - З кожним роком на Рівненщині все більше сімей мають бажання взяти на виховання сиріток. Сьогодні в області відкрито 16 будинків сімейного типу та з’явилося дев’ять сімей із прийомними дітьми. В селищі Олександрія нещодавно Президент України Віктор ЮЩЕНКО відкрив вісім будинків сімейного типу. У перспективі - розселити всіх дітей-сиріт області у сім’ї.

16.11.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 16.11.2006p. 
На головну сторінку