Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №801 від 16.03.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Технології ХХІ століття

Чиста вода – здорове довкілля – міцне здоров’я – світле майбутнє

Чиста вода – здорове довкілля – міцне здоров’я – світле майбутнє

Олег РОГОВ: «Ми відповідаємо перед наступними поколіннями не тільки за те, що ми робимо, але і за те, чого ми не зробили»

Як стверджують світові експерти, до середини ХХІ століття природна питна вода у багатьох країнах та регіонах світу стане дефіцитним продуктом. Зачепить ця проблема і значну частину українських підприємств, яким для виробничої діяльності потрібна технічна прісна вода. До того ж, в Україні сьогодні з’являється все більше окремо розташованих об’єктів громадського призначення: автомийки, АЗС, автостоянки, кемпінги, ресторани, кафе тощо. Реконструюються старі підприємства, зростає індивідуальне будівництво. Всім цим об’єктам вкрай необхідне очищення виробничих, господарсько-побутових і зливових стічних вод.

Для зниження навантаження на міські очисні споруди та зменшення концентрації забруднюючих речовин до норм скидання в господарсько-побутову і зливову каналізаційну мережу (а при відсутності каналізаційних мереж - до норм скидання у водоймище), державними стандартами передбачено використання локальних очисних споруд. Саме їх проектуванням, виготовленням та монтажем, гарантійним і сервісним обслуговуванням успішно займається рівненське підприємство - ТОВ «E.T.E - EcologyTechEnergy».

Як же очистити воду, аби із «живої» не зробити її «мертвою»? Яку ефективну фільтрацію застосувати, не позбавивши воду її цілющих властивостей? «Проблеми водопідготовки та водоочищення професійно вирішують наші фахівці, які можуть дати кожному клієнту кваліфіковану консультацію і запропонувати необхідне для цього сучасне обладнання», - зазначив у розмові з кореспондентом «Рівне-Ракурсу» директор ТОВ «Е.Т.Е» Олег РОГОВ (на фото).

«Три покоління Рогових зберігають відданість одній важливій справі – очищенню стічних вод»

- Пане Олеже, у природі є чотири класичні стихії: вода, вогонь, повітря та земля. Ваша професійна діяльність пов’язана з однією з них…

- Моя робота передусім по­в’язана з генетикою. Так повелося в нашій родині - передавати свій професійний досвід із покоління в покоління. Ось уже три покоління Рогових зберігають відданість важливій для збереження роду людського справі - водопідготовці та очищенню стічних вод. Свої фахові знання в цій сфері, накопичені досвідом попередніх поколінь, мені передав батько - заслужений діяч науки і техніки України, науковий керівник екологічної групи «Потенціал», що об’єднує ряд приватних, колективних та державних підприємств, доктор технічних наук Володимир Михайлович Рогов. Зараз моя черга передати їх дочці, що вже, як і її мати, долучилася до «сімейного підряду». Коли мене питають, як давно я пов’язаний з родинною професією, то відповідаю, що не мало і не багато - всього 45 років із 46-ти, які я прожив. Ще з дитинства пригадую, як батько по дорозі до дитсадка розповідав мені не дитячі історії про те, як живе активний мул. Мені тоді було років 5-6.

- Коли Ви почали займатися підприємництвом?

- У 21 рік батько призначив мене директором підприємства. З того часу повністю усвідомлюю міру відповідальності керівника перед колективом. На мої плечі лягло вирішення таких питань, як управління, кадри, технології, зарплата та організація виробничого процесу. На сьогодні наша діяльність має широкий обсяг і охоплює спектр від комунальних до промислових підприємств - передусім молокозаводи та м’ясокомбінати, а також пансіонати та санаторії на березі Чорного моря. В будь-якому сегменті, починаючи від металургії та закінчуючи текстильною промисловістю, ми можемо дати потенційному замовнику економічно обґрунтовані пропозиції, а йому вже обирати. Працюємо в межах України, хоча ще років три-чотири тому мали вихід на ринки Росії, Казахстану, Молдови та Білорусії.

- Ефективний розвиток підприємства залежить не в останню чергу від якісного кадрового потенціалу. Де берете потрібних людей?

- Оскільки зараз важко знайти спеціалістів у нашій галузі, то ми самостійно готуємо таких працівників. Адже нам потрібні люди, що мають практичний досвід роботи з високотехнологічними установками. Техніка й апаратура, яку ми впроваджуємо, іноземного виробництва, вона не проста в експлуатації та не надто поширена, тож знайдеться небагато людей, які дійсно знаються на тому, як вона працює. Ось чому пошук спеціалістів десь на стороні не має перспектив.

Як каже мій батько, рівень очисних споруд має відповідати рівню розвитку суспільства на даний час. Дуже складне обладнання породжує проблеми в його обслуговуванні, а рівень сервісного обслуговування подібних споруд в Україні низький, бо профтехучилища, на жаль, не готують спеціалістів належного рівня. Це пов’язано передусім з тим, що теоретична база, яку подають студентам, застаріла для розуміння ними механізму роботи високотехнологічного обладнання. Тому ми змушені самі готувати фахівців своєї справи, показуючи їм на реальній апаратурі всі тонкощі її роботи. Я особисто займаюся пуском і налаштуванням дорогого обладнання та навчаю цьому молодих спеціалістів.

«Очищення 1 куб.м води на обладнанні «Е.Т.Е» коштує в 4-5 раз дешевше, ніж у фірм-конкурентів»

- Що вирізняє локальні очисні споруди «E.T.E» від аналогів фірм-конкурентів?

- Ми створюємо обладнання самостійно і комплектуємо його японською або європейською автоматикою. Частину цього обладнання використовуємо у власному виробництві, а решта йде на реалізацію. Зокрема, підприємство виготовляє біофільтри, флотатори, відстійники, поліпропіленові ємкості, гальванічні ванни, жировловлювачі та установки біологічного очищення стічних вод різної потужності. Основною вимогою наших замовників, беручи до уваги кризові явища в українській економіці, є мінімальна вартість експлуатаційних витрат. І в цьому плані нам є чим пишатись. Так, для порівняння - очищення 1 куб.м води на високотехнологічному обладнанні «Е.Т.Е» коштує в 4-5 раз дешевше, ніж у фірм-конкурентів.

До речі, європейським фірмам не цікаво продавати обладнання в Україні - наш споживач не настільки платоспроможний, аби привабити їх. З іншого боку, ми прагнемо до того, щоб кожного року вітчизняне обладнання за рівнем якості ставало ближче до закордонного. Підвищуючи його якість та приводячи її у відповідність до європейських стандартів, ми збільшуємо вартість цього обладнання, а отже, і свій прибуток. Адже споживач, купуючи український аналог італійського або японського виробника, розуміє, за що він платить. І це - найкращий стимул для нас, основна наша мотивація. Вважаю, що років через два-три ми будемо стояти на одному щаблі з провідними європейськими виробниками локальних очисних споруд.

Система сервісу в наших станціях досить висока. Рідкокристалічними моніторами вже нікого не здивуєш, тим не менше, вони в нас є. Діє також високо­оперативна система електронного оповіщення. Якщо виходить з ладу станція, то її власнику та в сервісну службу «Е.Т.Е» автоматично надходить СМС-повідомлення про місцезнаходження станції та який механізм вийшов з ладу. Встановлена на нашому обладнанні досконала автоматика повністю закордонна - німецького виробництва. В нас є свій програміст, який розробляє комп’ютерні програми для наших станцій та запускає їх у дію.

- Який гарантійний термін обладнання підприємства «Е.Т.Е»?

- В середньому 5 років, але може бути й менший - залежно від того, наскільки складне обладнання. Чим воно складніше в плані оснащення, тим частіше виходить із ладу і тим менший, відповідно, гарантійний термін та скоріше наступає чергове сервісне обслуговування. А от на обладнання для комунальної групи об’єктів - гарантійний термін не менше 5 років. На практиці ж таке обладнання безвідмовно працює 5-10 і більше років.

«У комунальній сфері всі системи життєзабезпечення перебувають у вкрай занедбаному стані»

- Чи покладаєте Ви якісь надії на децентралізацію державного управління, на те, що об’єднані територіальні громади виявлять бажання вкладати свої кошти в технології очищення стічних вод?

- Так, звичайно, такі надії маємо. Але треба, щоб минуло два-три роки, аби громади визначилися для себе з перспективними напрямками своїх інвестицій. До цього часу вони ще не мали досвіду самостійного розпорядження великими коштами. Тож коли наприкінці минулого року в об’єднаних територіальних громад області з’явилися серйозні кошти, їм треба було виявити велику кмітливість, аби по-господарськи визначитися з напрямками капіталовкладень. Деякі ОТГ витратили отримані бюджетні кошти на комп’ютери та ноутбуки. В той же час у комунальному господарстві, яким опікуються громади, всі системи життєзабезпечення - тепло- й енергопостачання, подачі гарячої води, каналізаційні - перебувають у вкрай занедбаному стані. Все це востаннє поновлювалося в 70-х роках минулого століття. Тому, скажу відверто, ринок України привабливий для нас: адже 90% комунальних проблем населених пунктів не вирішено взагалі. Сьогодні це ідеальний перспективний ринок можливостей. У Швейцарії, для порівняння, все навпаки: на 95% усі ці проблеми вирішені, оновлена повністю інфраструктура, в тому числі побудовані й нові очисні споруди.

- Проблема очищення стічних вод - це передусім проблема відповідальності суспільства перед нащадками за нерозривність зв’язку: «Чиста вода - здорове довкілля - міцне здоров’я - світле майбутнє». Яка роль бізнесу у її вирішенні?

- Ми відповідаємо перед наступними поколіннями не тільки за те, що ми робимо, але і за те, чого ми не зробили. Тому не має значення великий чи малий бізнес. Якщо держава чи суспільство чинитиме тиск на його власника, аби він частину коштів від обороту підприємства витрачав на заходи з компенсації екологічної шкоди, то він буде змушений мінімізувати негативний вплив виробництва на довкілля, побудувавши локальні очисні споруди. Взагалі-то, власника великого бізнесу важче притягнути до відповідальності, він менш схильний до виділення коштів на природоохоронні заходи. Причина в тому, що до великого підприємства більш лояльно ставляться місцеві органи влади, враховуючи його ключову роль в економічному та соціальному розвитку міста й регіону. До того ж, власник містоутворюючого підприємства постає перед ними законослухняним суб’єктом господарської діяльності, який регулярно сплачує в бюджет податки та вчасно виплачує своїм працівникам заробітну плату.

«Науковці не можуть дати результат, спираючись на який бізнесмени могли б заробити гроші»

- Як Ви оцінюєте роль Національного університету водного господарства та природокористування у вирішенні проблем збереження водних ресурсів регіону?

- Я не вважаю, що університет зараз утримує лідируючі позиції в галузевій науці, які він займав ще років 15 тому. «Водник» не став справжнім науковим арбітром у вирішенні цих проблем, бо немає точок дотику між науковою ідеєю та бізнесом. Так, власник Рівненського льонокомбінату Олег Червонюк для того, щоб ефективно вирішити проблему очисних споруд, якими володіє його підприємство, звернувся по допомогу до італійців, а не до спеціалістів НУВГП. Міський голова Рівного Володимир Хомко, наскільки я знаю, вів активні перемовини з німцями щодо проектування і будівництва очисних споруд для міста. Не знаю, з чим пов’язане таке орієнтування на іноземних експертів та недовіра до віт­чизняних, але здогадуюсь, що причина передусім у тому, що університетська наука надто відірвана від життя. Науковці не можуть дати практичний результат, спираючись на який бізнесмени могли б заробити серйозні гроші. Тому всі намагаються обходити вчених у тих питаннях, що стосуються конкретного проекту.

На мою думку, допоки Водний університет буде державним і зберігатиме в деякій мірі рудименти радянської системи освіти, він не матиме високого авторитету у вирішенні проблем очищення стічних вод. Рівень їх наукового супроводу, який пропонує НУВГП, не відповідає тій динаміці, що притаманна сучасним бізнесовим реаліям. Такі масштабні структури, як «водник», придатні більше для масового тиражування спеціалістів. Щоправда, у наш час серед студентів спостерігається нездорове прагнення здобути, перш за все, диплом про вищу освіту, а набуття майбутніми фахівцями якісних знань та практичних навиків відходить, як не прикро, на останній план, викликаючи все меншу стурбованість у нинішніх керманичів вищої освіти.

В ситуації, що склалася, ми більше розраховуємо на власні сили. Для вирішення складних завдань очищення стічних вод кожного окремого підприємства в «Е.Т.Е» створена лабораторія, що дозволяє проводити дослідження як на території замовника, так і в стаціонарних умовах. Основним завданням наукового відділу та лабораторії є отримання оптимального науково-технічного та економічно-ефективного методу очищення. Нами напрацьований комплекс методів - фізико-хімічний, біологічний, озонування та інші. Комбінуючи їх, ми отримуємо найбільш оптимальне співвідношення критеріїв «ціна - якість» очищення стічних вод.

Завершуючи нашу розмову, зазначу, що сьогодні можна говорити про те, що в суспільстві є серйозне розуміння проблеми: пропонована населенню для пиття і господарських потреб вода повинна бути бездоганною в санітарному та епідеміологічному відношенні. І ця проблема цілком вирішувана. Якщо вода за певними параметрами не підходить для використання, проводять її обробку - водопідготовку. А для очищення стічних вод існують різні технології. Високоефективні технології для кожної групи споживачів пропонує ТОВ «Е.Т.Е» - інноваційне підприємство з діловою репутацією надійного партнера, золотий лауреат Національного бізнес-рейтингу у 2016 році, удостоєний почесного статусу «Лідер галузі». Наш метод - тільки екологічні рішення! Наша мета - забезпечити світле та чисте майбутнє нашим дітям!

16.03.2017Спілкувався Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 16.03.2017p. 
На головну сторінку