Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №802 від 23.03.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Куди витратити

Куди витратити

двісті мільйонів?

Впевнений, дуже мало хто в своєму житті бачив двісті мільйонів гривень. Це аж мільйон купюр по двісті гривень. Сума для пересічного громадянина астрономічна. Скажу більше, навіть для міста Рівного в цілому - це великі гроші. Їх наші місцеві депутати ділили минулого четверга, 16 березня.

Річ у тім, що міський бюджет за минулий рік був перевиконаний і залишилися «вільні» двісті мільйонів. Сума велика, і тому скандал виник відразу на початку сесії. Заступник міського голови Галина Кульчинська, яка до того ж є депутатом міської ради та керує рівненською «Батьківщиною», вимагала взагалі не приймати на цій сесії рішення із розподілу коштів. На її думку, гроші бюджетна комісія розподілила неправильно. Її не підтримали, і кошти розподілили … по справедливості, принаймні так, як її бачать у більшості, що працює в міському парламенті. Здається все. Однак, у багатьох депутатів до такого рішення є питання і зауваження.

Автор попросив поділитися ними депутата рівненської міської ради Святослава Євтушенка.

- Дійсно зауважень чимало. Візьмемо, для прикладу, 42 мільйони гривень, виділені нашому «Рівнеелектротрансу» на купівлю дуобусів. Я вважаю, що це викидання грошей на вітер та дешевий піар. Річ у тім, що за ці гроші можна придбати лише шість “гібридів”. А це кардинально не змінить ситуацію в галузі пасажирських перевезень Рівного. Адже за ці самі гроші можна було б купити сорок два звичайних тролейбуса, що знаходяться у нормальному технічному стані. Це дозволило б нарешті відправити на металобрухт старі тролейбуси, на які навіть і дивитися страшно, не те що в них їздити. Принаймні таке рішення було б корисним для усіх мешканців, і покращило б роботу «Рівнелектротрансу».

Більше того, на мою думку, взагалі практика розпорошення коштів із бюджету розвитку невеличким статтям видатків є стратегічною помилкою. Бюджет розвитку – це ті кошти, за які потрібно вирішувати найбільш болючі проблеми міста. Адже скільки говорилося про програми спільного фінансування утеплення багатоквартирних житлових будинків. І що ми маємо зараз? Заявок для участі в програмі є на 120 мільйонів гривень, а виділено, поки що 26 мільйонів. З них 12 мільйонів гривень потрібно повернути за контрактами, які вже виконані. Залишається 14 мільйонів гривень. Тобто, лише трохи більше десяти відсотків заявок можна буде виконати в цьому році. Нагадаю, перевиконання бюджету - це 200 мільйонів гривень. При бажанні міської влади, вже в нинішньому році можна було б за програмою спільного фінансування провести роботи з утеплення значної частини багатоквартирних будинків обласного центру, і таким чином зняти цю проблему.

Повернуся до питання громадського транспорту. В Рівному сьогодні працюють 430 маршруток. Всі критикують їх. Однак, без вкладання коштів у розбудову нових тролейбусних маршрутів цю проблему не вирішити. Є в бюджеті додатків гроші – давайте будувати нові тролейбусні лінії. Тим більше, що можна розробити програму яка дасть змогу приватним інвесторам купувати тролейбуси і експлуатувати їх разом із комунальними. Тоді і проїзд стане дешевшим, і в місті зменшаться пробки та стане легше дихати. Думаю, що саме за такими масштабними проектами майбутнє.

23.03.2017Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 23.03.2017p. 
На головну сторінку