Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №804 від 06.04.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Соціальне партнерство

Бізнес інвестує освіту

Бізнес інвестує освіту

Навчально-практичний центр «Śnieżka» відкрився у ВПУ № 1 міста Рівне

Нещодавно між Міністерством освіти і науки України та ТзОВ «Снєжка-Україна» було підписано Меморандум про співпрацю, що передбачає створення відомим в Україні виробником лакофарбових матеріалів навчальних центрів у закладах професійної освіти. Навчально-практичні центри «Śnieżka» вже апробовані та успішно функціонують у ДНЗ «Ставропігійське ВПУ м. Львова», Луцькому ВПУ будівництва та архітектури, Вищому професійному училищі № 7 м. Калуш (Івано-Франківська обл.) та ПТУ № 5 м. Житомир. Ще один навчально-практичний центр «Śnieżka» відкрився 30 березня цього року в Рівному на базі Вищого професійного училища № 1. До його урочистого відкриття була приурочена прес-конференція «Модернізація професійно-технічної освіти України до потреб реального сектору економіки». Відбувся цікавий і змістовний діалог представників влади, освіти та бізнесу з рівненськими журналістами.

В обговоренні актуальної теми розвитку і модернізації професійної освіти взяли участь: Сергій КОВАЛЕНКО, начальник відділу взаємодії із соціальними партнерами та виробництвом департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України; Ігор ТИМОШЕНКО, заступник голови Рівненської облдержадміністрації; Володимир ХОМКО, міський голова м. Рівне; Петро КОРЖЕВСЬКИЙ, заступник начальника - начальник відділу професійно-технічної та вищої освіти управління освіти і науки Рівненської облдерж­адміністрації; Марек ПАВЛУСЬ, генеральний директор ТзОВ «Снєжка-Україна»; Ігор СТРИЖЕУС, директор Вищого професійного училища № 1 м. Рівне.

Спікери прес-конференції говорили про підготовку робітничих кадрів України, модернізацію навчальних програм професій з урахуванням реальних потреб економіки регіонів, про соціально-громадське партнерство. Так, Сергій Коваленко запевнив, що одним із пріоритетів діяльності Уряду України є розвиток професійно-технічної освіти, назвав обсяг асигнувань, які вже виділено і планується витратити з державного бюджету на створення навчально-практичних центрів на базі ПТНЗ України. Професійно-технічна освіта найбільш інтегрована в економіку і не може розвиватися без соціального партнерства. Сергій Петрович відзначив, що будівельники традиційно є лідерами у створенні НПЦ, подякував «Снєжці» за ефективну співпрацю з навчальними закладами.

Ігор Тимошенко акцентував на тому, що вся Україна переживає процес децентралізації професійно-технічної освіти. Цей процес не є простим та безболісним, але він економічно обґрунтований. Ігор Олександрович висловив захоплення тим, що у конференц-залі, де знаходилися усі присутні, дизайн приміщення, опоряджувальні роботи та меблі виконано руками учнів училища.

Петро Коржевський зазначив, що відкриття компанією «Снєжка-Україна» навчально-практичних центрів, де учні опановують новітні будівельні матеріали та технології, робить професійно-технічні навчальні заклади привабливими для абітурієнтів, спонукає молодь залишатися в рідному краї. Також Петро Миколайович подякував компанії за довіру і повідомив, що до 1 вересня 2017 року на базі ВПУ № 1 планується відкриття ще одного центру - за професією «Верстатник деревообробних верстатів».

Марек Павлусь наголосив, що співпраця польського виробника «Śnieżka» з ПТНЗ України триває вже кілька років. НПЦ, який відкривається сьогодні, є потужним майданчиком для підвищення кваліфікації майстрів виробничого навчання й опанування учнями сучасних будівельних матеріалів та інноваційними технологіями. Вони матимуть змогу перейняти найкращу європейську практику та дос­від. «Це позитивний приклад державно-приватного партнерства, спрямованого на якісні зміни в професійно-технічній освіті, підвищення конкурентоздатності підготовлених у її закладах робітничих кадрів на ринку праці в Україні, - переконаний Марек Павлусь. - Сьогодні у планах компанії відкриття таких навчальних центрів в усіх регіонах країни».

Володимир Хомко зазначив, що місто довгий час було осторонь реалій життя професійно-технічних закладів Рівного. Запевнивши присутніх, що міська влада фінансуватиме усі ті професії, яких потребуватиме місто, Володимир Євгенович запропонував фірмі «Снєжка» співпрацю не лише у галузі освіти.

Ігор Стрижеус поінформував, що заклад вже має досвід тривалої співпраці із соціальним партнером - відомою німецькою фірмою. Таке співробітництво піднімає престиж училища, підвищує рівень кваліфікації випускників навчального закладу, дає змогу їм опанувати найсучасніші будівельні матеріали та новітні технології. Переконливим доказом цього є численна когорта учнів - переможців регіональних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів професійної майстерності. Ігор Володимирович подякував представникам компанії «Снєжка» за довіру в реалізації проекту.

До речі, навчально-практичний центр «Śnieżka» стане навчальним майданчиком і для підвищення кваліфікації та освоєння нових технологій професійними малярами, будівельниками і приватними підприємцями під час конференцій, семінарів та майстер-класів, які проводитимуть технічні експерти й консультанти ТзОВ «Снєжка-Україна».

06.04.2017Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 06.04.2017p. 
На головну сторінку