Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №266 від 16.11.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Дай лапу, друг!

Сержант Олександр Кулабухов із вівчаркою Джесікою під час тренування

Кінологів готують для всієї України

У Рівненському вищому професійному училищі ДДСО собак незабаром навчатимуть шукати під руїнами зниклих людей

Як знайти спільну мову з собакою, навчити її виконувати різні команди та служити людям? Зрештою, як і де можна здобути освіту кінолога? Про це - в розмові з першим заступником начальника Рівненського вищого професійного училища Департаменту державної охорони при МВС України Володимиром ПЛІГІНИМ.

- Відомо, що ваш навчальний заклад готує кінологів для всієї України. Як довго триває навчання?

- Протягом трьох з половиною місяців читаємо лекції слухачам училища та проводимо практичні заняття з майбутніми кінологами. Набір нових слухачів проводимо щоквартально (шляхом співбесіди).

Маємо ліцензію Міністерства освіти та науки України для підготовки фахівців з таких спеціальностей: “Провідник службової собаки” (випускник отримує диплом державного зразка), “Інструктор службового собаківництва” (свідоцтво державного зразка). Навчання пропонуємо всім зацікавленим особам, перш за все - працівникам правоохоронних органів.

- У яких сферах діяльності навчені “мухтари” стають людині у пригоді?

- Натреновані собаки під умілим керівництвом кінологів та завдяки чудовому нюху знаходять зниклих людей, вибухові речовини, наркотики, охороняють важливі об’єкти, навіть “працюють” поводирями для незрячих людей.

Готуємо також собак для роботи в міжнародних аеропортах, на атомних станціях. Найбільше замовлень - на розшукових собак, які допомагають у роботі працівникам груп затримання ПЦС (пункту централізованого спостереження).

Головне - навчити собаку “працювати” правильно. А в професіоналізмі викладачів училища циклу кінології можна не сумніватися.

Начальник циклу кінології, підполковник міліції Ігор ВОЛОШУН, старший викладач Володимир ФЕДОРОВ, викладачі Юрій ЛИМАНСЬКИЙ та Олександр ПРИМАК працюють з перших днів роботи училища. Вони - професіонали. Володимир Федоров нещодавно видав навчальний посібник “Основи службового собаківництва та методичні рекомендації з дресирування службових собак”.

- Пане Володимире, собаки яких порід найкраще піддаються дресируванню?

- В основному, німецькі вівчарки та ротвейлери - вони більш витривалі, розумні та краще від інших собак піддаються дресируванню.

- Чула, що вище професійне училище ДДСО надає послуги собаківникам-аматорам. Які саме?

- На базі “школи міліції” постійно функціонує готель для утримання собак (доба проживання чотирилапого обійдеться його господарю у 9 гривень). На замовлення населення навчаємо домашніх улюбленців виконувати найпростіші команди - “лежати”, “стояти” тощо, зокрема, відучуємо собак брати їжу з чужих рук. Для здійснення охорони приватної власності готуємо сторожових та вартових собак.

Як уже згадувалося, на замовлення навчаємо собак-поводирів для незрячих. Хоча навчання тривале і дороге, проте в кілька разів дешевше, аніж за кордоном (так, у Європі навчання собаки-поводиря коштує замовнику 30 тисяч доларів). У нас ви зможете отримати консультацію з будь-яких питань, пов’язаних із собаківництвом. Контактні телефони: (0362) 61-29-85 або 61-29-67 (чергова частина).

Начальник вищого професійного училища ДДСО Віктор СУБОТ зазначив, що сьогодні в училищі інтенсивно розвивається племінна робота із собаками (щороку на світ з’являється до тридцяти цуценят). Планується також розвивати ветеринарну медицину та побудувати сучасні приміщення для утримання цуценят. Стратегію пана Субота підтримав начальник кінологічної служби МВС України Сергій ЖИТНЯК, який цими днями побував в училищі з робочим візитом.

На базі Рівненського вищого професійного училища ДДСО облаштовано кінологічну смугу перешкод, сім навчальних полігонів, кухню для годівлі собак, ветеринарний пункт та сучасні вольєри з каналізацією.

16.11.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 16.11.2006p. 
На головну сторінку