Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №266 від 16.11.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#13 листопада - Всеукраїнський день незрячих

Після масажу Ольги Хвостікової ніби заново народжуєшся на світ

Людину бачить... пальцями

Втрата зору компенсується загостреним відчуттям навколишнього світу через дотик рук

Тибетці кажуть, що найкращі масажисти - незрячі люди. Пояснюють: якщо доля забирає зір, Бог дарує людині загострене відчуття навколишнього світу через органи дотику. В Ізраїлі, Франції, Англії та країнах Сходу в масажних кабінетах працюють переважно незрячі спеціалісти. У Рівному теж є такі.

- Заходьте, зараз я вас подивлюся, - запрошує масажист Ольга ХВОСТІКОВА, вільно проходячи між меблями у кабінеті. І лише погляд очей “у нікуди” нагадав, що жінка незряча. Доки масажистка діагностувала і робила неймовірно приємний та незвичайний масаж, зав’язалася розмова:

- Як трапилося, що ви втратили зір? - питаю. На обличчі жінки застиг сум.

- Я не хотіла би про це говорити, - мовила. - Скажу лиш, що із тринадцяти років через травму в моїх очах оселилася темрява. Перенесла п’ятнадцять операцій на очі - безрезультатно. (Пані Ольга присіла на стілець). Думала піти з життя, бо сенсу існувати незрячою не знаходила. Але мої наміри зруйнував доцент очного відділення Київської клінічної лікарні “Медмістечко” Юрій БАНБАРДІН, який твердо мовив: “Я тобі допоможу адаптуватися у новому для тебе світі!”, після чого відправив мене в один із військових госпіталів, де незрячих людей навчали мистецтву точкового масажу за тибетською методикою.

Після нелегкої науки (ставилися до незрячих там досить жорстко) Ольга Хвостікова стала професійним масажистом. Втрата зору дозволила відчувати навколишнє шляхом дотику та інтуїції. З’явився сенс жити.

Переїхавши до Рівного, масаж робила переважно вдома, тому що знайти роботу незрячій людині в обласному центрі було важко (сумний факт - наші роботодавці й нині бояться таких працівників).

Незрячі люди - чудові музиканти та математики

Більше тридцяти років пані Ольга практикує лікувальний та профілактичний масаж, за який добрі люди дякують, а не дуже добрі - користуються безкорисливістю незрячої масажистки.

Справжній талант і людину з великої літери в Ользі помітив директор фірми “АРЦТ” Михайло КИРИЛОВ, який запропонував їй роботу в кабінеті аюрведичної медицини, де вона сьогодні й працює.

- Ольга Хвостікова - напрочуд чутлива людина та кваліфікований масажист, - зазначив він. - Жоден пацієнт, потрапляючи в її руки, не лишався незадоволеним. На собі переконався, що незрячі масажисти краще відчувають людину руками: адже їхня увага не розсіюється у простір, як у зрячої людини. Відомо з давніх-давен, що незрячі люди - прекрасні музиканти та математики (Ольга Хвостікова за лічені хвилини може виконати складні арифметичні дії без калькулятора). А ось у людей з вадами слуху, як компенсація, добре розвинений орган зору - вони гарні художники, кравці.

На моє переконання, владі варто до уваги взяти ці моменти і направити “політику” щодо інвалідів у правильне русло - дати можливість цим людям стовідсотково реалізувати себе і відчувати потрібними суспільству. Адже їхні можливості - унікальні. У Німеччині роботодавці, які влаштовують на свої піприємства незрячих, податки у державну казну не сплачують. Чому б і в нашій країні не запровадити таку практику?

Ольга Хвостікова вийшла заміж, повністю реалізувалася як особистість. Намагається бачити “внутрішнім поглядом” у людях тільки хороше. І наголошує, що незрячих людей боятися не потрібно!

16.11.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 16.11.2006p. 
На головну сторінку