Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №206 від 22.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Є проблема

Був - і нема...

Куди зникають люди?

Минулого тижня обласним центром пролетіла звістка про зникнення 18-річного студента Рівненського медичного коледжу Павла О. І недарма: о п’ятій годині вечора в понеділок юнак пішов із гуртожитку й не повернувся. Ця новина швидко поширилася містом: фото зниклого хлопця встигли опублікувати обласні періодичні видання та показали по місцевому телебаченню.

А цими днями хлопець повернувся додому. Виявилося, що Павло... втомився вчитися. Йому важко давалося навчання, і він вирішив поїхати додому, щоб, напевно, відпочити. Доки їхав у своє рідне село (а живе він в Острозькому районі), проспав зупинку і заїхав аж у Хмельницьку область. Нові місця, свіжі враження... Додому хлопець повернувся аж через три дні.

Добре, коли історія зникнення людини закінчується “хеппі-ендом”. А от як зарадити рівненській сім’ї Демчуків, у яких місяць тому зник 40-річний чоловік і батько (на фото): серед білого пішов дня до “Будинку одягу”, що в Рівному, і... не повернувся до цього часу! Нині правоохоронці шукають зниклого чоловіка.

Старший оперуповноважений карного розшуку Рівненського МВ УМВСУ в Рівненській області Михайло НИКОНЧУК, на прохання кореспондента “РР”, розповів про найбільш поширені причини зникнення людей і методику їх пошуку.

- Як свідчить практика, найчастіше людина зникає, коли її вбивають. Убивці намагаються заховати її тіло, щоб уникнути відповідальності за злочин, - говорить пан Никончук. - Мотиви знищення людини бувають різні - через гроші, крадіжки авто тощо. Зникають люди і через нещасні випадки, які можуть трапитися з ними в інших областях країни чи навіть за кордоном. Наприклад, людину збиває потяг чи автомобіль на дорозі. Нерідко зникають психічно хворі люди.

- А ще почастішали випадки зникнення людей, які закінчують життя самогубством, - продовжує мову Михайло Никончук. - Найчастіше вони роблять це, щоб не бути ярмом для рідних. Наприклад, цього року трапилася трагічна історія із викладачем одного з рівненських університетів, у якого діагностували рак. Старий чоловік, гарно одягнувшись, кинувся у річку Горинь і втопився. Певний час його вважали безвісти зниклим. Загалом, з 1996 року в Рівному зареєстровано чотирнадцять людей, які є безвісти зниклими.

Найефективніший спосіб знайти людину - через пресу

З моменту подання заяви про зникнення людини працівники карного розшуку протягом доби збирають інформацію про неї та реєструють її в базі даних з розшуку безвісти зниклих. Для цього потрібна фотокартка людини, опис її зовнішності та одягу, в якому її бачили востаннє.

- Найперше ми оглядаємо базу даних України, де ведеться облік виявлених невідомих трупів, а також невідомих осіб, які потрапили в медичні заклади. Якщо ми не виявляємо там зниклої людини, то порушуємо розшукову справу і проводимо ряд оперативних заходів з пошуку людини, в тому числі підключаємо Інтерпол.

- Ми переконалися, що найефективніший метод пошуку зниклої людини - через засоби масової інформації, - продовжує старший оперуповноважений карного розшуку. - Ми ефективно співпрацюємо з українською службою пошуку людей “Магнолія ТВ”, рівненським телевізійним “Патрулем”, “Радіо-трек”, періодичними виданнями, розміщуючи на телебаченні та на сторінках газет фото зниклого та інформацію про нього. Буває, до нас звертаються оператори програми “Жди меня”, і ми спільно знаходимо зниклих осіб.

Переховувався,

щоб відпочити від сім’ї

Під час розшуку людей трапляються й кумедні ситуації.

- Був такий випадок, - розповідає пан Никончук. - Рівнянка написала заяву, що зник її чоловік. Ми відразу зібрали всі дані, які характеризують його особистість, і показали фото чоловіка по телебаченню, мовляв, такий-то пішов з дому й не повернувся...

Через кілька днів цей чоловік приходить до нас і скаржиться: чому ви мене по телевізору показуєте, що мені вже соромно на вулицю виходити?

Виявляється, рівнянин отримав зарплату і вирішив відпочити від сім’ї, нічого своїм не сказавши. Ті, відповідно, після трьох днів невідомості, подали на нього в розшук...

Звісно, зникнення рідної людини - трагедія для сім’ї, тому нагадаємо: у випадку зникнення людини звертайтеся у відділ карного розшуку Рівненського МВ УМВСУ в Рівненській області за телефоном: 29-29-12, або в чергову частину міліції – “02”.

22.09.2005Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 22.09.2005p. 
На головну сторінку