Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №266 від 16.11.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Молодим - піднімати сільське господарство

Зернозбиральний комбайн  "Фергюсон" - диво сучасної техніки, оснащене комп’ютером і кондиціонером

"Праця на землі - найдивовижніша кар’єра в усі часи, для всіх талантів"

- написано на фронтоні навчального корпусу Мирогощанського аграрного коледжу

Мирогощанський аграрний коледж - це не лише студентське містечко з навчальними та лабораторними корпусами і гуртожитками, а й виробничий комплекс, який водночас є базою практики для студентів. На жаль, сьогодні їх навчається менше, ніж кілька років тому, - 850 чоловік. Набір довелося скоротити, адже бажання молоді працювати в селі не стимулюється з боку держави: нові робочі місця не створюються, великі площі сільськогосподарських угідь не обробляються.

За словами директора коледжу Давида ШВАРЦА, щороку 310 працівників виробничого підрозділу коледжу забезпечують 45 відсотків валового доходу сільськогосподарської галузі Дубенського району. Заклад має статус регіонального навчально-практичного центру в Західному регіоні України. Він виконує функції насінницького господарства, трендепо з тренінгу коней російської рисистої породи, племрепродуктора української чорно-рябої молочної і абердино-ангузьської м’ясної порід ВРХ, української великої білої породи свиней, російської рисистої і торійської породи коней.

Кожен випускник аграрного коледжу (а заклад готує спеціалістів за такими напрямками: агрономія, організація та технологія ведення фермерського господарства, технологія виробництва і переробки продукції тваринництва зі спеціалізаціями: конярство та кінний тренінг, механізація сільського господарства, електрифікація і автоматизація сільського господарства) на власному досвіді має відчути, з чого складається щоденна праця агронома, зоотехніка, механізатора.

Студенти проходять навчальні та виробничі практики у тваринницьких та рослинницьких виробничих підрозділах: вирощують пшеницю, кукурудзу, хміль, цукрові буряки, овочеві культури, доглядають за телятами, свиньми, коровами. Крім того, майбутні механіки та організатори фермерських господарств навчаються керувати автомобілем і тракторами.

- Наше багатогалузеве господарство, - розповідає Давид Олександрович, - це 3200 гектарів сільгоспугідь (з них - 3067 гектарів орних земель), 1790 голів великої рогатої худоби, 1970 свиней, 125 спортивних коней. А ще - повний набір сучасної зарубіжної сільськогосподарської техніки для вирощування зернових та цукрового буряка. Майстер виробничого навчання Віктор Колісниченко на зернозбиральному комбайні “Фергюсон” збирає кукурудзу на площі 500 гектарів. Цього року бурякозбиральним комбайном “Холмер Тера Дос” зібрали 19000 тонн солодкого кореня з 520 гектарів лану.

Саме завдяки потужній і водночас економічній техніці, застосуванню новітніх технологій, зокрема, позакореневому підживленню рослин, використанню елітного насіння, гербіцидів і внесенню органічних добрив ми збираємо гарні врожаї.

- Однак, відсутність державних дотацій рубає під корінь наше господарство, - із сумом констатує Давид Олександрович. - Щороку вкладаємо близько півмільйона зароблених на виробництві коштів у розвиток навчальної матеріальної бази: адже агронома неможливо готувати без землі, технолога - без ферм, а фермера - без сучасної техніки. До речі, техніку ми придбали в кредит, під 17 відсотків річних, з яких держава обіцяла відшкодовувати нам 13 відсотків, та досі обіцянки своєї не виконала. Якщо ставлення держави до аграрного сектора не зміниться, то 2006-й, оголошений “Роком села”, всупереч гарному гаслу, може стати “Останнім Роком українського села”.

Та, все-таки, є надія, що День працівників сільського господарства у коледжі зустрінуть із гарним настроєм. За традицією, зберуться у широкому дружньому колі ветерани і молоді викладачі коледжу, лаборанти, працівники виробничого підрозділу і техпрацівники - словом, усі, хто робить свій внесок у підготовку нових кваліфікованих кадрів сільськогосподарської галузі.

- Користуючись нагодою, хочу привітати з професійним святом усіх працівників навчально-дослідницького господарства. Зичу колегам здоров’я і творчої наснаги, успіхів у нелегкій благородній праці. А студентам бажаю відмінно навчатися, міцного здоров’я і щирого кохання.

16.11.2006Валентина ЗАХАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 16.11.2006p. 
На головну сторінку