Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №810 від 18.05.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

На Рівненщині за втручання

На Рівненщині за втручання

в роботу лічильника майже три десятки споживачів заплатять штраф

Із початку 2017 року фахівці ПАТ «Рівнегаз» виявили 28 випадків пошкодження споживачами лічильників газу для зменшення їх показань. Відповідно до законодавства, за крадіжку газу порушникам були нараховані відшкодування за завдані державі збитки, сума яких становить більше як 40 тис. грн.

Факти втручання в роботу лічильника виявляють фахівці компанії спільно з представниками ДП «Рівнестандартметрологія» під час проведення чергової або позачергової повірки приладу. Окрім того, візуальну перевірку лічильника, зокрема на цілісність пломб або лічильного механізму, проводять фахівці компанії під час періодичного візиту до споживача для зняття контрольних показань приладу.

«Порушення роботи лічильника важко замаскувати. Адже їх легко розпізнати, по-перше, за наявністю характерних механічних пошкоджень на відліковому механізмі і пломбах. По-друге, за підробленими пломбами, якими намагаються замінити пошкоджені оригінальні пломби», - зауважує головний метролог ПАТ «Рівнегаз» Олексій Тарасюта.

Після зафіксованого факту втручання у роботу лічильника споживач зобов’язаний оплатити завдані державі збитки за незаконне використання блакитного палива. Розрахунок суми збитків проводиться згідно з Кодексом газорозподільної системи, де враховується кількість зареєстрованих у приміщенні людей, кількість підключених газових приладів, розмір опалювальної площі.

«Сповільнення роботи лічильника є одним з найпоширеніших способів крадіжки газу. На жаль споживачі піддаються сумнівній рекламі «диво-магнітів», і в результаті сплачують чималі суми штрафів. Адже лічильник сконструйований таким чином, що при будь-яких втручаннях на ньому залишаються сліди, які легко виявляють під час проведення експертизи», - говорить директор комерційний ПАТ «Рівнегаз» Віктор Осницький.

Він також наголосив, що втручання в роботу лічильника не лише завдає фінансової шкоди державі, але ставить під загрозу безпеку оточуючих. Оскільки будь-які несанкціоновані втручання в газову мережу можуть стати причиною витоку газу та його накопичення, що призведе до вибуху. У зв’язку з цим ПАТ «Рівнегаз» застерігає споживачів від таких дій та просить обов’язково повідомляти про факти несанкціонованого відбору природного газу та самовільного втручання у систему газопостачання за телефоном 104.

18.05.2017Вікторія Левчук, Адміністрація ПАТ «РІВНЕГАЗ»



Рівне-Ракурс №10 від 18.05.2017p. 
На головну сторінку