Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №811 від 29.05.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як почистити комір піджака

Як почистити комір піджака

Залоснився комір піджака? - потрібно його почистити. Можливо костюм вже пора міняти - дивіться на сайті.

Найпростіше - віднести в хімчистку і перекласти відповідальність за вид піджака після чистки на неї. Якщо ви самі не ризикнете зайнятися чисткою піджака, або забруднився не тільки воріт, то так і доведеться вступити, хоча 100% результат не гарантований.

Можна спробувати попрати, якщо на ярлику є відповідний дозволяє значок. Але прати піджак, навіть якщо на ньому такий значок є, - вельми ризикований захід. Тому, що в результаті прання, матеріали, з яких пошитий піджак, - верхня, дублююча і підкладкова тканини - можуть дати різну усадку, і піджак деформується, втратить форму.

Тому, зважившись випрати піджак, потрібно бути готовим до того, що він може втратити вигляд. Правда, варто зауважити, що якщо прання вдасться, вам більше не доведеться бігати в хімчистку.

Дуже часто буває, що залоснівшіеся тільки комір, а піджак - ще чистий. В цьому випадку можна спробувати почистити комір самостійно.

Нижче наводяться способи чистки коміра піджака в домашніх умовах:

Зауваження. Перш, ніж скористатися будь-яким із способів, перерахованих нижче, потрібно перевірити дію засобу, який ви збираєтеся використовувати, на якомусь малопомітній місці, щоб переконатися, що не залишаться плями, або не зіпсується тканину.

1. Зробити розчин половини чайної ложки солі в 3 столових ложках нашатирного спирту. Змочити в цьому розчині тампон і протерти залоснівшіеся комір.

2. Зробити розчин з 1 столової ложки нашатирного спирту і 3 столових ложок води. Протирати забруднене місце легкими рухами тампоном, змоченим в розчині, до повного зникнення бруду. Після цього протерти тампоном, змоченим теплою чистою водою, і висушити.

Примітка. У різних джерелах 1 столову ложку нашатирного спирту розводять у воді, кількість якої змінюється від 3 столових ложок до 1 літра.

3. Почистити губкою з мильним розчином, потім змити вологою ганчірочкою, промокнути. При цьому потрібно стежити, щоб комір не промокла наскрізь.

4. Протерти змоченою в підігрітому оцті ганчіркою, якщо вам не лякає сильний запах оцту.

5. Почистити тампоном, змоченим в горілці. Після цього проутюжить з вивороту через мокру, складену в декілька шарів, ганчірку до повного висихання.

6. Скропити забруднені місця коміра водою. Потерти карбонатом амонію до появи піни. Піну змити теплою водою через кілька хвилин.

Довідка. Карбонат амонію харчової використовується в якості розпушувача тесту в харчовій промисловості. Надходить у вигляді білих твердих шматків. Не токсичний. Нестійкий, повільно розкладається вже при кімнатній температурі. При температурі 60 °C швидко розпадається. Відомий як харчова добавка Е503.

7. Протерти комір піджака з внутрішньої сторони зрізом сирої картоплини. Після цього протерти вологою ганчіркою, а потім - сухою.

29.05.2017



Рівне-Ракурс №10 від 29.05.2017p. 
На головну сторінку