Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №814 від 15.06.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Якщо хворіють огірки, допоможуть попіл та молочна сироватка

Якщо хворіють огірки, допоможуть попіл та молочна сироватка

Огірки, як правило, найчастіше починають хворіти в стадії цвітіння, тому профілактичні обприскування варто починати, коли рослини перебувають у стадії розвитку 3-4 справжніх листків. І якщо ви не прихильник хімічних обробок, пропонуємо вашій увазі народні способи лікування та профілактики хвороб огірків.

Перевірений і ефективний засіб для профілактики хвороб огірків - приготовлений власноручно розчин на молоці: 1 літр молока, 30 краплі йоду, 20 г господарського мила (натерти на тертці для якнайшвидшого розставання).

Все ретельно змішати й обприскувати рослини з інтервалом 10 днів протягом усього періоду росту. Така суміш здатна уберегти рослини огірків від багатьох хвороб, до того ж, на відміну від хімічних засобів захисту, є абсолютно нешкідливою для здоров›я людини та легкою у готуванні.

Якщо профілактика не проводилася й огірки занедужали борошнистою росою (одна з найпоширеніших хвороб огірків) можна застосувати ще один метод з категорії народних способів лікування. Полягає він у наступному: звичайну молочну сироватку нагрівають до температури +20-25 градусів, розводять у відрі води й обприскують нею рослини, причому, не тільки ті, на яких уже виявилася борошниста роса, але й всі, що знаходяться поруч. Можна обприскувати огіркові батоги й чистою сироваткою.

Хвороби огірків можуть проявитися зовсім несподівано для городника і застати зненацька. Для такого випадку існує наступний варіант зі скарбнички народних способів лікування: 50 г часнику пропустити через часникодавку, розвести отриману часникову кашку в 1 літрі води, щільно закрити кришкою й настояти добу. Після чого отриману суміш процідити, додати ще 9 літрів води й обприскати рослини. Такий розчин особливо ефективний проти несправжньої борошнистої роси. При необхідності процедуру обприскування часниковим розчином можна повторювати неодноразово.

Зольний розчин так само дає гарний ефект при всіляких хворобах огірків, до того ж ще й відмінно підживлює ослаблені хворобою рослини, у результаті чого обробка ним вважається кращою з категорії народних способів лікування хвороб огірків.

1 склянку деревного попелу заливають 2 літрами окропу і настоюють протягом 2-х діб, проціджують і додають попередньо натерте на тертці і розведене у воді господарське мило (10 г). Обприскують не менше 2-х разів з проміжком 7 днів. Якщо поразка огірків є значною, то кількість обробок можна подвоїти.

Але якщо всі перераховані вище народні способи лікування не змогли впоратися й ваші огірочки продовжують боліти, значить, час було упущено, для подальшої боротьби з вогнищами хвороби можна застосувати біопрепарат «Фітоспорин».

І наостанок кілька порад з вирощування огірків.

Батоги огірка занадто тонкі, листочки дрібні, а колір самих огірків світліший, чим покладено сорту, значить, рослини відчувають нестачу азоту. Щоб виправити ситуацію огірки необхідно підживити розчином коров’яку: 1 л розвести в 8-10 літрах води. Готову суміш підлити по 1 літру під кожний кущ.

Плоди огірків мають округлену форму, а ближче до плодоніжки звужуються, значить, рослинам не вистачає калію. Заповнити цей недолік можна за допомогою все того ж деревного попелу, розвівши в 1 відрі води 1 склянку попелу, вносять по 1 літру розчину під кожну рослину.

Після того, як огірковий сезон закінчився, із грядки необхідно акуратно зібрати всі залишки рослин разом з корінням і спалити, а саму грядку для дезінфекції полити розчином мідного купоросу: 50 г мідного купоросу розвести в 10 літрах води і використати цю кількість на 1 м2. Таким чином, ви убезпечите свій майбутній урожай огірків від багатьох захворювань, збудники яких зимують у рослинних залишках.

15.06.2017



Рівне-Ракурс №10 від 15.06.2017p. 
На головну сторінку