Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №819 від 20.07.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

Свято у ретро-стилі

Свято у ретро-стилі

16 липня у Рівному провели свято вулиці Поштової. Цьогоріч свято відбулось уже вчетверте. Ініціатива проведення та популяризації свята належить самим мешканцям вулиці. Великих зусиль до організації приклала мешканка вулиці Любов Чичук.

Про історію вулиці розповідають із захопленням. За минуле століття Поштова кілька разів змінювала свою назву. Свого часу тут знаходилося приміщення старої пошти – цегляний двохповерховий будинок, збудований ще десь у ХIV столітті, розповідають краєзнавці. Саме тому це був Завулок Поштовий. За польської влади вулицю називали Новий Світ. Така назва походила від однойменного кінотеатру, який був там розташований. Старожили вулиці розповідають, що він працював майже цілодобово. Але у воєнні роки «Новий світ» був зруйнований – у нього влучила бомба. Згодом німецькі окупанти дали вулиці ім’я Сальського. Пізніше вона стала Поліційною, оскільки тут розташовувалася поліційна управа.

Знаменита вулиця й тим, що свого часу на ній знаходився один із кращих ресторанів міста – «Ровенчанка». А в кінці 20-их років ХХ століття, тут побудували власні будинки і приймали хворих, відомі рівненські лікарі. Та вже за роки незалежної України вулиця знову стала Поштовою. Донині на ній збереглося кілька цегляних будинків, зведених ще на початку ХХ століття.

Свято вулиці мало особливий формат проведення, адже проходило у стилі «ретро». Рівняни мали можливість поринути у далекі 1930-і роки, і згадати стару містечкову культуру.

Панянки в капелюшках, виставки старожитностей, милозвучні і майже забуті пісні з минулого, вуличні музиканти, акордеон і гітара, танці під каштаном, українські, польські і єврейські мелодії полікультурного Рівного, запашна кава, німе кіно, фото на пам’ять – це все стало особливістю свята на Поштовій. Та чимало гостей на святі дотримувались дрес-коду. Як чоловіки так і жінки і навіть діти, зуміли привернути увагу своїм розкішним стильовим вбранням.

На вулиці були розгорнуті виставки, що нагадали гостям, а деяким й розповіли, про історію Рівного міжвоєнної доби – «Старі карти Рівного», «Відомі особистості вулиці Поштової», «Старі листівки Рівного», картини рівненських живописців, фотовиставка з історії свята.

Народні майстри, мешканці вулиці, демонстрували і продавали свої вироби, проводили майстер-класи. Ще однією особливістю свята стало те, що ожили імпровізовані старовинні містечкові заклади, такі як «кнайпа», «барахолка», «Торги волинські», кінотеатр під відкритим небом «Новий світ», де продемонстрували німе кіно.

Організатори свята та мешканці впевнені, що таке дійство дозволяє донести до сучасників той затишок, невимушеність і дух, що панував на вулиці ще кілька десятиліть тому.

20.07.2017Олеся Оленіч



Рівне-Ракурс №10 від 20.07.2017p. 
На головну сторінку