Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №820 від 27.07.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

І на будівництві криза?

І на будівництві криза?

В останні три роки будівельна галузь залишалась одним з небагатьох секторів економіки України, який зростав, і зростав стабільно. На тлі загальної економічної кризи, скорочення виробництва та падіння купівельної спроможності населення - це феноменальний результат.

Що відбувається в будівельній галузі Рівненщини сьогодні? Досить цікаву інформації оприлюднило Головне управління статистки в Рівненській області.

«Будівельна діяльність у січні–червні 2017 року У січні–червні 2017р. підприємствами області виконано будівельних робіт на суму 498,8 млн.грн. Індекс будівельної продукції проти січня– червня 2016р. становив 119,6%. Будівництво будівель порівняно з відповідним періодом попереднього року зросло на 23,2%, зокрема житлових – на 7,2%, нежитлових – на 31,4%; інженерних споруд – на 15,1%. Нове будівництво, реконструкція та технічне переоснащення склали 62,9% загального обсягу будівельних робіт, капітальний і поточний ремонти – відповідно 17,7% та 19,4%».

Тобто, якщо вірити нашій статистиці, обсяги будівництва продовжують зростати і ситуація в галузі стабільна. Щоб придбати нерухомість переходьте на http://ozernyi-gatne.com.ua/conditions/rassrochka/

Однак для того, аби вияснити чи все так добре на «будівельному фронті», ми попросили прокоментувати ситуацію начальника Державної архітектурно – будівельної інспекції в Рівненській області Ігоря Мічуду.

- Наскільки стабільною тенденцією є зростання обсягів будівництва на Рівненщині?

- Хочу сказати, що сьогодні ситуацію в нашій галузі доволі складна. Я бачу тенденцію зменшення обсягів житлового будівництва. Тут є об’єктивні чинники. Річ у тім, що ринок вже наситився «квадратними метрами», і сьогодні все більше потенційні покупці звертають увагу на якість житла, а якраз цей показник в багатьох забудовників, м’яко кажучи, є недостатнім. До того ж вступив в силу Закон № 18017, згідно якого скасовується декларативний спосіб ведення будівельних робіт і треба буде погоджувати його в ДАБІ, що для нечистих на руку забудовників, які порушують ледве не усі норми та правила, є дуже небезпечна процедура. Навіть і без цього закону вже скасовані містобудівні умови та обмеження на будівництво цілих мікрорайонів та окремих будівель, що планували звести: «Ріверсайд», «Флагман», «ЕРСТ», «Шоколад» та «МЖК». Тобто, часи, коли можна було невідомо як отримати від архітектури містобудівні умови і, кинувши декларацію, будувати багатоповерхівки проходить. На мою думку, це правильно. Так що кількість збудованого житла буде зменшуватися, але, сподіваюсь, що його якість покращиться.

- Наскільки можлива криза в будівельній галузі?

- Вона вже розпочалась.

- Ви могли б спрогнозувати її глибину?

Думаю, що такого обвалу будівельної галузі, як в 2008 році не буде, хоча падіння я очікую доволі суттєве. Я повторюсь – сьогодні ті, хто хочуть купити житло все більше звертають увагу на його якість. Таким чином неякісна нерухомість буде стояти не продана. Хочу навести приклад – одна з мереж аптек придбала приміщення в одного великого забудовника. Придбати то вони придбали, але аптеку відкрити не можуть, тому що приміщення немає шляхів. Забудовник не виконав свої зобов’язання і не провів благоустрій території. На жаль. Подібних прикладів можна наводити безліч.

- Ігоре Володимировичу, ось - ось почне роботу Рівненське міське ДАБІ. Наскільки його створення є доцільним?

- Думаю, що воно потрібне. Річ у тім, що наша міська влада любить говорити, що вона не контролює ДАБІ. Добре, буде міське ДАБІ, яке підпорядковується меру. Тепер усі рішення стосовно архітектури та будівництва прийматиме саме місто. Чудово. Головне, аби рішення були законні і не нагадували ті містобудівні умови, які взагалі не витримують жодної перевірки на законність їх видачі. До речі, наглядові функції за міським ДАБІ покладені на нас – ДАБІ в Рівненській області…

27.07.2017Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 27.07.2017p. 
На головну сторінку