Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №206 від 22.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Господарі на своїй землі

У “Світанку” вродила картопля

Про приватне сільськогосподарське підприємство “Світанок”, що в селі Деражне Костопільського району, в “РР” писали на початку весни (див. “РР” №18 за 5 травня 2005р.), - якраз коли тривала посівна кампанія. Пройшло півроку, і настав час збирати врожай. А ще – час підбити підсумки, проаналізувати, що було зроблено добре, а в чому, можливо, варто допрацювати, щоб наступного року результат був іще кращим. А вимоги до цього підприємства, незважаючи ні на які економічні негаразди (зокрема, брак такої необхідної техніки), немалі, адже, нагадаємо, “Світанок” є сьогодні єдиним в області підприємством, що займається вирощуванням еліти картоплі. Отож, секретами вирощування “другого українського хліба” ділиться з читачами “РР” завідувач Костопільським опорним пунктом Інституту картоплярства Української академії аграрних наук Станіслав ЮХИМЕЦЬ (на фото в центрі).

- Основна проблема, з якою стикаються селяни при вирощуванні картоплі, - це її вироджування. На наших грунтах і при нашій температурі зниження урожайності картоплі до 50-ти відсотків (а це є найпершою ознакою вироджування) помітне на 5-6-й рік її вирощування (а на півдні Україні, де дуже висока температура, вже на 2-3-й рік), - розповідає Станіслав Кузьмович. – Тому в наших краях щоп’ять років обов’язково потрібно проводити сортозаміну. Та справа в тому, що сьогодні 97 відсотків картоплі вирощується не в сільськогосподарських підприємствах, а на присадибних ділянках приватними господарями, які, в переважній більшості, не знають, яку картоплю краще вирощувати, де брати якісне насіння. Приємно, коли до нас приїжджають господарі і просять продати конкретний сорт картоплі, мовляв, прочитали в спеціалізованому журналі, що у нас він родитиме найкраще. Так, досить популярними сьогодні є сорти Повінь, Санте, Серпанок, Поран, Слов’янка, Явір, які справді дають непогані врожаї, мають гарні смакові якості, придатні для тривалого зберігання.

- Крім того, господарям, які вирощують картоплю в нашому регіоні, варто знати, що близько 80-ти відсотків земель області заражені цистами золотистої картопляної нематоди. Цей шкідник живе й розмножується в землі, на корінні рослин, при цьому пригнічує їх ріст і, як наслідок, значно зменшує урожайність. Він переноситься з поля на поле в грудках, у воді, заражуючи щораз усе більшу й більшу територію. Щоб позбутися нематоди, - говорить Станіслав Юхимець, - потрібно провести сівозміну: впродовж 15-17 років не сіяти на полі пасльонових. Утім, є ще один метод боротьби з цим шкідником – використовувати для посадки стійкі до хвороби сорти, виведені селекціонерами, - ті ж Повінь, Санте, Астерікс, Обрій, Поран, Дніпрянка, Слов’янка. Між іншим, ці сорти стійкі до іншої, не менш небезпечної для картоплі, хвороби – фітофторозу.

- На полі у період росту й дозрівання картоплі господар повинен бувати практично щодня, - говорить головний агроном підприємства Микола ЛУКАШЕЦЬ (на фото справа). - Бо ж потрібно стежити за грунтом, рослинами, відслідковувати найменші зміни. У “Світанку” під час вегетації ми періодично проводимо так звані прочистки: хворі кущі вириваються, а їхні бульби викопуються – і все це вивозиться та знищується. Адже ми займаємося елітою, а до її вирощування ставляться особливі вимоги. Крім того, нині працюємо над тим, щоб скоротити шлях до еліти. Нині він складається з чотирьох етапів, упродовж яких рослини проходять шлях від розсадника розмноження (в умовах лабораторії, яка, між іншим, єдина в Україні, що діє безпосередньо на виробництві), далі йде супер-супереліта, супереліта й нарешті еліта, яка й призначена для реалізації. Та вже найближчим часом ми плануємо перейти на 3-річну схему, яка дасть змогу вирощувати ще більш якісне насіння.

Взагалі, переконані в ПСГП “Світанок”, для того, щоб картопля була рентабельною, потрібне стовідсоткове дотримання технології її вирощування. По-перше, говорять спеціалісти, слід використовувати тільки найякісніше насіння, вчасно його посадити, а перед тим внести органічні та мінеральні добрива. За посадками необхідно належним чином доглядати: боротися зі шкідниками та хворобами, вчасно проводити міжрядні обробітки. А ще – зберігати при відповідній температура та вологості. Тільки за дотримання всіх цих умов картопля буде гарно родити, а урожай смакуватиме вам аж до наступної

весни.

22.09.2005Валентина ХАРИНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 22.09.2005p. 
На головну сторінку