Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №828 від 21.09.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Секрети натуропатії

Під час мого перебування в Словаччині в горах під м. Жиліна ми зі словацькою колегою варили все літо різні олії: зі звіробою, кропиви, чебрецю, м’яти, парила та інших трав. Наші олії пацієнти називали чарівними, оскільки вони допомагали за безлічі хвороб. Спробуйте самі приготувати такі олії, тим більше, що влітку є для цього всі потрібні лікарські рослини.

Олія святого яна (звіробійна)

Узяти 830 г свіжих квітів звіробою, 1 л маслинової (чи кукурудзяної) олії. Звіробій (не мити!) порізати, залити якісною маслиновою олією. Настояти на сонці (на підвіконні) 2 тижні. Однак звіробійну олію можна приготувати й на водяній бані. Порізану траву покласти в керамічний посуд (чи в емальований), залити олією так, щоб вона на два пальці покривала сировину. Варити на водяній бані 2-3 години, потім 12 годин настояти. Процідити, розлити в маленькі пляшечки. Зберігати в холодильнику.

Використовують олію святого Яна всередину для лікування виразки шлунка: п’ють по 1 ст. л. тричі на день. Зовні звіробійну олію застосовують у вигляді компресів, аплікацій для лікування трофічних виразок, ран. Цією олією можна змащувати ділянки тіла, уражені екземою, іншими шкірними хворобами. Масаж спини й куприка з цією олією допомагає за депресії. Можна також змащувати скроні в разі головного болю.

Кропивна олія

Усю рослину кропиви з коренем, листям і насінням перемолоти на млинку для м’яса. Змішати з соняшниковою олією у співвідношенні 1:1. Варити на водяній бані 30 хвилин. Відцідити.

Кропивна олія лікує ревматизм, артрити, артрози та інші хвороби кісток. Для цього її втирають у хворі суглоби, кістки, хребет. Масаж із використанням кропивної олії можна робити й здоровим людям для профілактики.

Олія з чебрецю

Кілограм свіжих квіток чебрецю залити 1,5 л маслинової олії. Тримати на слабкому вогні на водяній бані 1,5 години. Настояти 12 годин в печі чи іншому теплому місці, чи добре укутавши. Потім процідити, розлити по керамічних чи скляних ємностях.

Отриману олію можна вживати як зовнішньо, так і внутрішньо. Її використовують для лікувального масажу немовлят, особливо нервових. Чебрецева олія знімає свербіж шкіри. Її також рекомендують пити в разі безсоння, депресії, нервового виснаження. Чебрецевою олією іноді вдавалося навіть поставити на ноги паралізовану людину. Дітям можна давати по 0,5-1 ч. л. олії за шлункового болю та перезбудження.

М’ятна олія

Узяти 425 г свіжої м’яти (водяної чи сивої), бажано зібраної поблизу водойм, залити 700 мл маслинової олії. Варити на водяній бані під закритою кришкою 2 години. Процідити. Приймати в разі шлункового болю по 1 ст. л. тричі на день після їди.

21.09.2017Олена СВІТКО, натуропат, народна цілителька.



Рівне-Ракурс №10 від 21.09.2017p. 
На головну сторінку