Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №829 від 28.09.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Плюси та мінуси посадки дерев восени

Плюси та мінуси посадки дерев восени

У кожного сезону є цілий набір плюсів і мінусів, які потрібно врахувати, ухвалюючи рішення щодо посадки. 

Для кожної рослини є свій сприятливий час посадки і пересадження. І раз вже надворі осінь, давайте згадаємо, які дерева варто посадити саме зараз (і чому так).

Як тільки завершаться осінні турботи на грядках, у руках дачників, що відправляються на свої ділянки, з’являються саджанці з дбайливо вкритим корінням. Починається коротка, але дуже відповідальна пора посадки дерев, і хто переконаний у правильності саме осіннього вибору, нітрохи не помиляється. 

Переваги осінньої посадки:

- Це вигідніше. Саджанці восени купувати набагато вигідніше: і розплідники, і садівники-приватники починають реалізацію тільки-но викопаного посадкового матеріалу - звідси великий вибір, доступна ціна й можливість оцінити якість покупки. Рослини в цю пору часто продаються й з останнім листям, і зі свіжим корінням (які можуть свідчити про здоров’я саджанця). До того ж, сумлінні садівники нерідко демонструють і плоди, властиві саме цьому сорту, що дуже важливо для покупця.

- Це простіше. Турбот осіння посадка доставить небагато - можна обмежитися одним поливом, а природа сама доробить інше. Осіння погода й дощі забезпечать саджанцю необхідну вологість ґрунту й комфорт. Справа в тому, що, незважаючи на період спокою, який наступив, корені деревця продовжують рости, поки ґрунт не охолоне до температури +4 C. Вчасно посаджені рослини до настання стійких заморозків уже встигнуть виростити тоненькі вбираючі корінці й у новому сезоні рушать у ріст на цілих два, а то й три тижні раніше тих саджанців, що посадили навесні. 

- Це заощаджує час. Чисто «людський фактор» - осіння посадка дерев звільнить дачнику сили й час на інші садові турботи, яких навесні буде «вище голови». Особливо сприятлива осіння посадка в південних регіонах, де зими «теплі». Земля не промерзає на глибину залягання коренів, і молодим деревцям не загрожує переохолодження і вимерзання.

Мінуси осінньої посадки: 

- Сильні морози здатні погубити незміцнілі деревця. Зима багата на стресові для саджанців ситуації: сильний вітер, ожеледь, снігопади та інші погодні неприємності можуть поламати молоді рослини.

- Пізньою осінню й узимку саджанці нерідко ушкоджують гризуни. Ну й за час відсутності господарів саджанці на дачі просто можуть украсти інші любителі плодових дерев.

Які дерева восени краще не саджати

Експерти настійно радять уникати восени посадок не зимостійких сортів плодових дерев і кущів: груші, яблуні, сливи, абрикоса, персика, черешні, мигдалю, вишні. Ну й саме собою, буде помилкою висадити восени ті саджанці, які привезли з більш південних кліматичних зон - вони просто не переживуть невластивих їхній батьківщині морозів. 

Які дерева й кущі добре приживаються при осінній посадці

Зимостійкі сорти яблунь і груш, аронія, смородина, малина, аґрус, жимолость, береза, горіх, каштан, верба, хвойні дерева.

Строки

Оптимальним періодом осінньої посадки дерев прийнято вважати кінець вересня і весь жовтень, а можливо, навіть початок або середину листопада, якщо погода тепла. Осінню посадку проводять із середини вересня до середини жовтня, у південних регіонах - з жовтня й до середини листопада.

Строки диктує погода. Щороку межі можуть «плавати» і істотно відрізнятися від строків попереднього року. Були роки, коли можна було висаджувати дерева й до останніх чисел листопада. Важлива умова-орієнтир. Найкращий час для висаджування (пересадження) будь-яких саджанців - це період їхнього біологічного спокою. Про його настання свідчить закінчення листопаду.

Якщо строки осінньої посадки пропущені. Буває й так, що восени висадити саджанець не вийшло. Може, у самому кінці сезону ви вдало потрапили на розпродаж саджанців з «викидними» цінами або вдалося дістати прекрасний бажаний сорт, що осінній посадці не підлягає... що в такому випадку робити? А всього-на-всього потрібно подбати про збереження свого саджанця до весни, щоб тоді й посадити його на ділянці. Виходячи з практики, для цього використовують три найпоширеніші методи: зберігання в холодному вологому підвалі (льосі), снігування і прикопування в землі. 

Зберігання у підвалі

Якщо рясно зволожити корені саджанців і опустити їх у ємкість, заповнену торфом, тирсою або піском, то при температурі від 0°С до +10°С та відносній вологості повітря 87-90% вони відмінно збережуться в підвалі до самої посадки. Потрібно тільки раз на 7-10 днів ці саджанці в підвалі поливати.

Снігування

Це зберігання саджанців на вулиці: як слід впаковані, вони зимують під достатнім шаром снігу, використовуючи його чарівну силу не допускати зниження температури навколо живих стовбурців нижче «життєвого рівня».

З досвіду можна додати, що садівникам південних регіонів краще висаджувати дерева восени. У цих краях осінь довга, тепла, з періодичними дощами, що для саджанців «саме воно». А от весна тут занадто швидко може змінитися спекотним літом. 

Саджанці, які викопали раніше покладеного часу (до природного листопаду) найчастіше мають недостиглі пагони й практично завжди підмерзають. Якщо ви купили на посадку «гарне деревце» з листям, ви ризикуєте одержати не тільки недостиглий, так ще й пересушений саджанець, тому як основна втрата вологи йде саме через листову пластину.

Головне - пам’ятати: природа будь-якому своєму дітищу підставить руки, а вже нам треба постаратися в найбільш сприятливі строки «здати» їй у ясла здорові доспілі саджанці з гарною кореневою системою. Тоді й не треба буде молодому деревцю роками сидіти на «лікарняному» і до свого повноліття одержувати «інвалідність». Якщо все зробити правильно, у який би сезон ми не саджали - восени, улітку або навесні, - дерево відповість веселим ростом, відмінним розвитком і багатим урожаєм.

28.09.2017



Рівне-Ракурс №10 від 28.09.2017p. 
На головну сторінку