Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №270 від 14.12.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нерухомість

Дешевих квартир не буде, але кредитні відсотки зменшаться

Рівненські експерти діляться прогнозами щодо вартості житла

З початку року вартість житла у Рівному зросла в середньому на третину. Незважаючи на прогнози щодо різкого здешевлення житла вже на початку наступного року, місцеві експерти таку ймовірність заперечують. Яких цін на нерухомість чекати рівнянам, журналісти з’ясовували під час засідання Рівненського прес-клубу.

Квадратний метр нового житла у Рівному коштує сімсот – півтори тисячі доларів. Подальше зростання вартості житла на первинному ринку прогнозує заступник начальника управління капітального будівництва Рівненського міськвиконкому Володимир ГЕЛЬФАНД. Сьогодні, за його словами, собівартість одного квадратного метра в місцевій новобудові - три тисячі дев’ять гривень. Після нового року через подорожчання будівельних матеріалів ця цифра може скласти три з половиною тисячі гривень або й більше. Чекати падіння цін пан Гельфанд не радить.

- Ціну сьогодні, в першу чергу, підштовхує зростання вартості енергоносіїв, - вважає він. - Окрім цього, понад половину собівартості житла складають податки (ПДВ, земельний, соцстрах, пенсійний та інші).

За словами члена ради Асоціації ріелторів України в Рівненській області Сергія ПОДОЛІНА, з початку цього року ціни на житло в Рівному зросли в середньому на третину. Якщо минулого року однокімнатна квартира на вторинному ринку коштувала близько двадцяти тисяч доларів, то нині важко знайти дешевшу, ніж за тридцять тисяч. Разом із тим, найближчим часом різкого подорожчання житла на вторинному ринку в Рівному не передбачається. Протягом наступного кварталу ціни на квартири можуть зрости максимум на 3-5 відсотка.

- Немає чого приховувати, що у квартири в нових престижних будинках, вартість квадратного метра площі в яких складає тисячу доларів, частина покупців просто вигідно вкладає кошти, - зазначив пан Подолін. - Відсотків двадцять таких квартир після завершення будівництва перепродується.

14.12.2006Антоніна Торбіч



Рівне-Ракурс №10 від 14.12.2006p. 
На головну сторінку