Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №842 від 28.12.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як швидко видалити іржу з металу - огляд ефективних засобів

Як швидко видалити іржу з металу - огляд ефективних засобів

Корозійні процеси для металів - це неминучий процес. Навіть найякісніша захист не може гарантувати збереження поверхні від окислення. Іржа є каталізатором для подальшого руйнування матеріалу, тому її необхідно негайно видалити.

Причини утворення

Головним чинником утворення оксидів заліза є контакт з киснем, водою та іншими елементами. Наприклад, навіть при відсутності прямого контакту з повітрям наявність на металі хлору також призводить до появи іржі.

Кращим способом знизити швидкість природного руйнування структури металу є його захист. Для цього можна використовувати 5 способів:

* Лакофарбове покриття. Перешкоджає виникненню прямого контакту заліза з зовнішнім середовищем.

* Гальванічне покриття. Освіта тонкої оксидної плівки є контрольований процес іржавіння. Але при цьому його товщина мала (кілька мікрон), а структура має щільний склад.

* Створення покриття з металів, найменше схильних до іржавіння - цинк, хром і т.д.

* Для ефективної очистки також застосовують звичайну картоплю (з милом).

* Газовані напої, перетворювачі іржі.

Але якщо на поверхні стали з'явилися характерні коричневі освіти - перед повторним нанесенням захисного шару слід виконати зачистку. Вона виконує кілька функцій. Головна з них - повне видалення оксидів заліза. Також після неї можна скласти об'єктивну картину ушкоджень поверхні в результаті іржавіння. Розглянемо основні способи видалення корозійних утворень.

Промислові способи

Усунення корозії на виробництві необхідно з кількох причин. Таким чином відновлюють працездатність окремих елементів конструкції, машин або інших агрегатів. Найчастіше видалення шару до 1 мм не позначиться на технічні характеристики виробу.

Механічне очищення

Найпростіший і найдієвіший спосіб. Він полягає в руйнуванні коррозирующего прошарку шляхом зовнішнього впливу. Це можна робити ручним методом - за допомогою абразивів. Для виробів великих розмірів більш ефективним буде піскоструминне очищення.

Піскоструминне очищення

Суміш піску і води під високим тиском подається на металеву поверхню. Так як щільність іржі набагато нижче, ніж у непошкодженій стали - відбувається руйнування першої. В результаті за короткий проміжок часу можна обробити велику площу. Однак потрібно враховувати такі особливості цього процесу.

* Можливість контролювати ступінь механічного впливу зміною тиску або розміром піщинок.

  * Є ймовірність пошкодження металу. Тому цю технологію застосовують для виробів, товщина стінок яких не менше 1 мм.

  * Велика витрата вихідного матеріалу.

Якщо ж необхідно виконати очистку тонкостінної поверхні або металевих елементів складної форми - найкраще застосовувати інший метод.

Хімічна

Засіб для хімічного видалення іржі

Суть цієї методики полягає в тому, що труїть матеріалу в слабких розчинах кислот. Так можна виконати обробку важкодоступних місць.

Попередньо потрібно зробити механічну очистку і знежирити поверхню. Якщо у виробах є канали і зазори - вони піддаються впливу продуктів органічного походження. Для цього можна використовувати пивні дріжджі, житнє борошно і т.д. Таким чином зменшується щільність корозійного шару.

Для остаточної обробки металеві вироби поміщають у ванну, наповнену розчином їдкого натру з додаванням інгібіторів ПБ-5, ЧС або аналогічних їм. Час впливу на метал визначається заздалегідь і залежить від ступеня його іржавіння, товщини вироби і необхідного показника очищення.

термічна

Найбільш ефективним вважається метод прожарювання металу при термічній обробці. Він гарантовано позбавляє від іржі, але при цьому може спостерігатися деформація і часткове потоншення шару. Тому його застосовують тільки для виробів великих габаритів.

Домашні методи

У побуті також можна скористатися всіма вищеописаними методами. Механічну очистку виконують для підтримки кузовних елементів автомобіля в нормальному стані, під час огляду несучих металевих конструкції і т.д. Для цього можна скористатися спеціальними щітками або абразивними колами для кутової шліфувальної машини.

Набір автомобіліста для боротьби з корозією

Але що робити, якщо товщина металевої поверхні невелика, як наприклад, в сталевий раковині? В такому випадку слід вдатися до побутової різновиди хімічної очистки.

WD-40 і інші

По-справжньому універсальний засіб для видалення іржі. Склад спрею досі залишається в секреті, але точно відомо, що в нього входить уайт-спірит, вуглекислий газ і складний склад вуглеводнів. Для застосування WD-40 досить нанести спрей на поверхню металу, а потім після закінчення 5-15 сек за допомогою дрантя видалити залишки іржі.

Однак потрібно звернути увагу на такі фактори, властиві цьому очищувачу іржі.

  * Крім видалення іржі він формує захисний шар.

  * Висока проникність - спрей заповнює всі мікротріщини на металі.

  * Імовірність руйнування шару фарби. Тому перед нанесенням потрібно захистити ділянки, покриті фарбою.

Крім цього, є спеціальні пасти, призначені для розм'якшення і подальшого видалення корозії. Більш «щадним» ефектом для металевих поверхонь мають побутові хімічні засоби.

Використовуємо те, що є в будинку

Не завжди є можливість (або час) придбати засіб від іржі. Його можуть замінити звичайні продукти - лимонний сік, оцет і навіть популярні газовані напої. Змішуючи перші два компоненти, виходить кислотно-лужний склад, який руйнівно діє на оксид заліза. Час впливу різна - від 10 хв до 1 години.

Однак використовуючи їх, потрібно набагато більше зусиль, в тому числі і фізичних. Тому краще всього придбати спеціальний склад.

28.12.2017



Рівне-Ракурс №10 від 28.12.2017p. 
На головну сторінку