Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №845 від 25.01.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Кілька порад, як вибирати у магазині заморожене тісто

Кілька порад, як вибирати у магазині заморожене тісто

Випічка з листкового тіста, завжди по-особливому ніжна та вишукана. Зрозуміло, що бажаючи зекономити час, багато господинь купує його у магазинах. Але будьте уважні, неякісне тісто загрожує не тільки зіпсованою стравою, але й сальмонельозом.

Пропонуємо вашій увазі збірку порад, які допоможуть вам вибрати якісне заморожене тісто.

У першу чергу, зверніть увагу на умови зберігання продукту. Необхідно, щоб він зберігався у спеціальному устаткуванні, однак морозильна камера холодильнику не рівня.

У зв’язку з цим, подивіться, який встановлений температурний режим камери, адже він не повинен опускатися нижче -18 °С. У таких умовах тісто може зберігатися від 3 до 12 місяців. Якщо температурний режим постійно коливається – це негативно впливає на якість продукту, а якщо тісто піддавалося повторному заморожуванню, то про «пишну» випічку можна сміливо забути.

Упаковка (швидше за все, поліетиленовий пакет) повинна бути герметичною, інакше найменша зміна температури та вологості виявляться згубними.

Доторкніться до упаковки, проведіть по ній рукою. Тісто повинно бути дуже твердим, не деформованим. Якщо відчуваються здуття або зміни форми тіста, це означає, що тісто розморожували, а потім повторно заморожували. Бажано, щоб воно перекочувалося в упаковці з місця на місце і не прилипало у кутках.

На пластинах тіста не повинно бути темних плям. Якісне тісто має шорсткувату поверхню, а колір його може варіюватися від блідо-сірого до ясно-жовтого.

Вибирайте тісто від виробника, що добре зарекомендував себе.

Листкове тісто може бути як дріжджовим, так і бездріжджовим. Простотою у приготуванні відрізняється дріжджове тісто. Воно ніжніше за структурою та м’якіше. З дріжджового тіста виходять дуже смачні круасани.

Для випікання коржів ідеально підійде бездріжджове тісто, головним інгредієнтом якого є маргарин. При випічці маргарин нагрівається і буквально розсуває шари тіста.

Якщо виробник із метою економії замінить маргарин рослинними жирами, випічка у духовці не підніметься. Виробники, що проявляють турботу про своїх покупців, на упаковці пишуть, як правильно поводитися з тістом і які вироби можна з цього тіста випікати.

У складі дріжджового тіста повинні бути пшеничне борошно вищого сорту, вода, маргарин, кислота лимонна харчова та сіль. Добре, якщо у складі присутні молоко і яєчний порошок. А ось штучних барвників, ароматизаторів, ідентичних натуральним, а також добавок з індексом E у якісному продукті не повинно бути.

Чим більше у тісті шарів, тим смачнішою буде випічка. Тому, вибираючи тісто, варто пошукати на упаковці напис, що вказує на кількість шарів у напівфабрикаті. Гарний показник шаруватості для дріжджового тіста – 48, а для бездріжджового – 256.

Зверніть увагу на маркування тіста, яке купуєте: «заморожене після часткового розшарування» або «швидкозаморожене»? Справа в тому, що за цими назвами ховаються різні технології виробництва, а отже і різні способи його розморожування. Тісто, що було миттєво заморожене для того, щоб не втратити свої смакові якості, спочатку повинно відтанути в холодильнику, а потім при кімнатній температурі. А от заморожене тісто після часткового розшарування вже через 20 хвилин повністю розмерзнеться. До розморожування варто підходити дуже відповідально, адже якщо перестаратися, то тісто стане дуже липким та м’яким, а пиріжки під час приготування втратять форму та привабливість.

Як і всі заморожені продукти, листкове тісто не рекомендують повторно заморожувати.

Продукт не потрібно додатково розкачувати — він і так у вигляді тонкого шару, у декількох міліметрах якого міститься 200-250 шарів.

Щоб одержати пишну випічку потрібно правильно розморозити тісто перед приготуванням. Весь процес займає не менше двох годин. Спочатку треба розморожувати тісто в холодильнику, а потім 30-40 хвилин при кімнатній температурі. Якщо зробити це в мікрохвильовій печі, випічка не підійде.

Не варто посипати магазинне тісто борошном, інакше воно втратить смак.

Зазвичай для випікання замороженого листкового тіста не потрібно змащувати деко жиром, інакше коржі будуть занадто жирними.

Існує думка, що дріжджі шкідливі для здоров’я. Насправді дріжджі гинуть під час випікання, коли температура перевищує +50 градусів. Під час випікання температура всередині виробу досягає 95-100 градусів, а на поверхні – 200 градусів.

25.01.2018



Рівне-Ракурс №10 від 25.01.2018p. 
На головну сторінку