Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №845 від 25.01.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Як запобігти сезонним перепадам артеріального тиску

Як запобігти сезонним перепадам артеріального тиску

Незважаючи на всі принади весни, яку ми чекаємо з нетерпінням, перепади погоди позначаються на стані здоров’я людей. Особливо це стосується тих, хто має проблеми з артеріальним тиском, серцево-судинною системою. Уникнути міжсезонних загострень здоров’я, відрегулювати артеріальний тиск допоможуть доступні природні рецепти, які рекомендує натуропат, народна цілителька Олена СВІТКО.

Рецепти від високого тиску великих лікарів

Настоянка з рути: 100 г рути настояти на 500 мл коньяку 14 днів у період наростання місяця. Пити по 10 крапель тричі на день протягом 6 місяців для очищення судин головного мозку.

Мазь із рути (рецепт св. Хільдегарди): 500 г смальцю, 200 г рути жовтої, 50 г полину, 10 мл трояндової олії. Смалець розігріти, руту й полин перемолоти якомога дрібніше, додати в смалець. Варити на водяній бані 2 години. Процідити, віджати сировину, додати трояндову олію. Мазь використовують у разі ниркових мігреней і гіпертонії в поєднанні з настойкою рути. Мазь потрібно втирати щодня в ділянку нирок. Процедуру проводити біля джерела тепла. Курс лікування — 4-6 тижнів, поки не нормалізується артеріальний тиск.

Рецепт Авіценни (регулює тиск): порошок куркуми приймати на кінчику ножа, запиваючи водою. Вживати тричі на день за 15 хв до їди.

Порошок св. Хільдегарди: 30 г насіння фенхелю, 20 г кореня імбиру, 10 г трави козлятнику лікарського. Усі складові добре перемішати, розмолоти на кавомолці, просіяти через сито. Через 1 годину після їди з’їдати 1 ч. л. порошку. Добре очищає судини (корисний і за гіпотонії): 200 г бруньок каштана кінського, 5 г ванілі, мед за смаком, 2,5 л домашнього червоного вина. Дрібно порізані бруньки покласти в розігріте вино, поварити протягом 30 хв, потім додати ваніль і мед. Коли охолоне, процідити. Вживати тричі на день по 50 мл до їди. Курс — від 14 днів і до зцілення (за рекомендацією лікаря).

Суміш для оздоровлення судинної системи (св. Хільдегарди) і в разі гіпотонії: 100 г ледь розпуклих квіткових бутонів глоду, 700 мл коньяку, по 1 г ванілі та кориці, 30 г меду. Бутони подрібнити, перемішати з медом і спеціями, потім залити коньяком і збовтати суміш 24 рази. Залишити на 12 годин у темному місці, процідити. Приймати за 30 хв до їди по 20 мл тричі на день.

Через 2-3 місяці лікування минає серцевий біль, поліпшується пам’ять, перестає турбувати шум у вухах, менше набрякають ноги.

«М’який» засіб від гіпертонії: 1 склянка меду, 20 мл соку хрону, 20 мл соку моркви, 50 мл соку лимона. Мед і соки добре перемішати. Приймати по 1 ст. л. тричі на день за годину до їди. Курс — від 14 днів і довше.

Старовинний рецепт у разі стенокардії, гіпертонії, ішемічної хвороби. Приготувати дві суміші: 1) змішати 500 г натурального меду і 0,5 л горілки. Нагріти на помірному вогні (постійно помішуючи) до утворення на поверхні білої плівки. Потім зняти з вогню і дати настоятися. 2) Взяти по 1 ч. л. собачої кропиви, сухоцвіту болотного, подрібненого кореня валеріани, гірчаку пташиного й ромашки. Залити 1 л окропу, настояти 30 хв, процідити. Далі змішати обидві суміші й поставити в темне місце на 3 дні.

Приймати по 1 ч. л. двічі на день перший тиждень, з другого тижня — по 1 ст. л. двічі на день, поки весь запас еліксиру не витратиться. Перерва 10—14 днів. Потім приготувати новий засіб, курси лікування повторювати протягом 1 року. Ефект настає не відразу, але пройшовши весь курс, ви позбудетеся болю в серці і високого тиску.

Сім способів боротьби з гіпертонією:

1. Якщо ви відчули, що у вас почервоніло обличчя, злегка нудить, голова «сама не своя», потрібно 15 хв потримати ноги в гарячій воді.

2. Щодня з’їдайте 20—30 розтертих із медом ягід калини. Краще робити це в другій половині дня, тому що калина і мед надають заспокійливу дію.

3. Одну чайну ложку меленої кориці розмішати в 1 склянці кефіру, випити перед сном.

4. Провести очищення судин. Перемолоти на млинку для м’яса 1 кг хрону, залити 3 л води. Не настоювати, перемішати і того ж дня починати пити по 1 ст. л. тричі на день. Можна розвести водою, якщо настій здасться занадто гострим. Курс лікування тривалий, до 3 місяців.

5. Коли з’явиться кропива, слід ввести її в раціон у вигляді борщів, салатів, добавок до інших страв. У сухому вигляді її можна використовувати як приправу. Також зміцнює судини хвощ польовий, багатий кремнієм.

6. Одну столову ложку магнезії розчинити в 1 л теплої води, додати сік 1 лимона і 1 ст. л. меду. Рідину пити протягом дня невеликими порціями. Часто від гіпертонії страждають люди, в організмі яких спостерігається нестача магнію. Він міститься в маку, гречці, зеленому горошку, бобових культурах (особливо в сої), спаржі, зеленому чаї.

Очищення організму (рецепт чеського духовного майстра Франциска Бардока): розчиняє і виводить з організму токсини; очищає судини й активує нервову систему, очищає травний тракт і всю ендокринну систему; регулює кровообіг та артеріальний тиск. Корисно як за гіпертонії, так і гіпотонії). 2 ст. л. свіжого соку лимона, 2 ст. л. сиропу шипшини (є в аптеках, в магазинах), 200 мл води, трохи червоного пекучого або кайенского перцю.

Розвести сік лимона водою, додати перець. До суміші додаємо сироп шипшини. Приймати курсами по 2 тижні, починаючи в період повного місяця. Пити по 100 мл тричі на день за 30 хв до їди. Перерва між курсами — 2 тижні.

Перевірені допоміжні засоби

Каштановий мед рекомендується в разі серцево-судинних захворювань, тромбофлебіту, підвищеного артеріального тиску.

Настій зеленого чаю (негарячий) корисний для зниження тиску і вимивання «шкідливої ​» солі.

Суміш соків від гіпертонії: сік буряку і сік свіжого огірка в рівних частинах — пити ковтками протягом дня (до 300 мл на день).

Лікувальний часниковий салат: увечері розтерти 3—4 зубчики часнику зі 100 г натертого кореня петрушки, заправити маслиновою олією, посолити, додати, за бажання, ще якісь спеції. Вранці намазати трохи салату на шматок хліба і з’їсти.

Лікувальний компот: 100 г свіжих або сухих ягід малини або малинового варення запарити склянкою окропу, через 10—15 хв додати 1 ст. л. меду. Приймати перед сном.

Суміш для сердечників: по 100 г гречаних висівок, гречаного меду, ядер волоського горіха. Висівки можна замінити змеленою несмаженою гречаною крупою. Горіхи подрібнити. Всі компоненти змішати з медом. Вживати в пісні дні (середа і п’ятниця) по 100 г суміші. Запивати чаєм із буркуну — 1 ст. л. сировини на 1 склянку окропу. Суміш не тільки чистить судини, а й допомагає за ендокринних захворювань. Якщо довго постити на ній, то можна позбутися вузлів щитоподібної залози.

Фіторецепти для підвищення артеріального тиску

Паста з журавлини, меду, ядер волоських горіхів (по 200 г), настоянки елеутерококу (20 мл). Журавлину помити, перемолоти на млинку для м’яса. Ядра волоських горіхів також подрібнити. Обидві маси змішати, додавши при цьому мед. У готову пасту додати настоянку елеутерококу. Приймати в першій половині дня, запиваючи зеленим чаєм або невеликою кількістю домашнього червоного вина. Курс — 14 днів.

Золотий корінь (родіола рожева), один із кращих імуностимуляторів, корисний за гіпотонії. Готуємо сироп: 1 ч. л. кореня, 1 ст. л. цукру, 100 мл окропу. Спочатку готуємо сироп, заливаємо окропом золотий корінь і в термосі цілу ніч настоюємо. Змішуємо сироп із настоєм. Пити по 1 ст. л. у першій половині дня. Курс — 14 днів.

Хворі на гіпо- та гіпертиреоз найчастіше скаржаться на знижений тиск. На жаль, медичних препаратів, що підвищують тиск за одночасного лікувального ефекту цього явища, немає. Зазвичай пропонуються тільки адаптогени на кшталт женьшеню, елеутерококу і т. ін. Тому наводжу кілька найефективніших засобів і рецептів.

№ 1. 2 ст. л. трави грициків варити 2 хв у 0,3 л води, настоювати 15 хв. Пити тричі на день по 100 мл за 30 хв до їди. Курс — 14 днів.

№ 2. 40 г листя дягелю (можна й коренів) залити 1 л окропу, настояти 10 хв (коріння — всю ніч у термосі). Пити після їди протягом дня. Курс — 14 днів.

№ 3. 30 г насіння розторопші варити в 1 склянці води 15 хв, додати воду до об’єму 1 склянки. Пити по 1 ст. л. кожні 2 години. Можна зробити спиртову настойку з подрібненого насіння розторопші (100 г на 0,5 л горілки, настояти 10 днів). Пити по 50 крапель з 50 мл води тричі на день за 30 хв до їди. Курс — 10 днів.

№ 4. Взяти порівну трави чебрецю і цикорію, 10 г суміші залити 1 л окропу, настояти 45 хв. Пити по ковтку протягом дня. Курс — тривалий.

У клімактеричний період за низького тиску: підсмажити і змолоти 50 г кавових зерен, додати 0,5 кг меду і сік 1—2 лимонів, все ретельно перемішати.

Приймати по 1 ч. л. через 2 години після їди. Курс — тривалий.

Горнятко натуральної кави з лимоном корисне для гіпотоніків, астенічних людей, осіб з ослабленою енергетикою, зниженим тонусом.

Як загальнозміцнювальний засіб у разі серцево-судинних захворювань (для гіпертоніків і гіпотоніків) рекомендується приймати по 1 ст. л. меду тричі на день із кефіром, домашнім сиром, фруктами і соками.

Липовий мед показаний як засіб, що зміцнює серцевий м’яз.

Рослинні збори, які нормалізують знижений тиск.

Настій 1: взяти по 1 ст. л. (свіжих або сухих) листя волоського горіха, трави (або коріння) ясенця білого, трави собачої кропиви, залити 0,6 л окропу, настояти 2 години. Пити тричі на день за 40 хв до їди по 100—200 мл. Курс — від 14 днів і довше.

Настій 2: взяти по 30 г трави деревію, грициків, меліси, 20 г дроку красильного (або марени красильної). 2 ст. л. суміші залити в термосі 300 мл окропу, настояти не менше 1 години. Пити ковтками вранці, а ввечері — по 0,5 склянки. Курс — близько 14 днів.

Настій 3: взяти по 50 г трави базиліка, буркуну, рутки, цетрарії ісландської (ісландський мох), листя чорної смородини, голок сосни, меліси, волоського горіха, лаванди, гадючника в’язолистого. Варити 2 ст. л. суміші в 0,5 л води 10 хв. Пити по 75 мл за 2 години після їди.

Перед лікуванням обов’язково порадьтеся з лікарем!

25.01.2018



Рівне-Ракурс №10 від 25.01.2018p. 
На головну сторінку