Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №271 від 22.12.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ложка дьогтю

Білий цукор із чорними плямами

Білий цукор із чорними плямами

У продукції цукрозаводів знайдено сторонні домішки

За повідомленням прес-служби Рівненського регіонального центру ДП “Рівнестандартметрологія” Держспоживстандарту України, у двох із п’яти відібраних зразків солодкого піску, що зберігався на складах цукрозаводів Рівненщини, перевірка виявила кристали чорного кольору. На жаль, це не єдине порушення, допущене заводчанами.

“Білий, як цукор” - таке порівняння спадає на думку, коли ми бачимо щось на дивовижу чисте, ясне до блиску. Таким, по суті, і повинен бути рафінований цукор-пісок: білосніжним, сухим, без грудочок, однорідним за кольором, із блиском, і солодким на смак. Деякі любителі кажуть, що жовтуватий цукор більш солодкий, та фахівці стверджують, що колір залежить від ступеня очищення сировини.

Жовтуваті кристалики цукру відбілюють за допомогою вапняного молока. Випарюють, знову розчиняють у воді, розчин пропускають крізь активоване вугілля, після чого знову упарюють і кристалізують.

Саме в момент упарювання, якщо надто перегріти солодку масу, цукор може пригоріти, ось тоді в ньому і з’являються оті чорні кристалики.

Як цьому запобігти? Технологи-цукровари повинні пильнувати за дотриманням технології. Але цукрозаводи Рівненщини здебільшого оснащені старим обладнанням - отже, запобігти такому пригоранню, скаржаться виробники, досить важко.

Друге розповсюджене порушення - неправильне зберігання цукру. За умовами державного стандарту України, цукор-рафінад повинен зберігатися на складах за температури, яка не повинна перевищувати 40° С.

Цукор-пісок фасується у поліпропіленові мішки, перевірені санстанцією на відповідність стандарту і призначені винятково для фасування і зберігання цукру. На складах мішки, ящики і пакети з цукром-рафінадом слід укладати на піддони, покриті чистим брезентом, рогожею, мішковиною чи папером. Допускається укладання мішків, ящиків і групових упаковок на асфальтовану чи цементну підлогу без піддонів, на брезент, який після укладання штабеля загортають на два нижніх ряди. Однак не завжди наші виробники дотримуються цих простих правил. По-перше, економлять на опаленні приміщень, внаслідок чого вологість повітря підвищується до 92 відсотків при нормі - 70. Відповідно підвищується вологість самого цукру.

По-друге, перевірка виявила фасування у нестандартні лантухи виробництва Індії, на які не було відповідних документів і дозволу Міністерства охорони здоров’я на використання для пакування цукру.

За ці порушення, виявлені працівниками Рівненського регіонального центру Держспоживстандарту, на два цукрові заводи накладено значні штрафи за реалізацію неякісної продукції і заборонено зберігати продукцію на складах.

22.12.2006Валентина ЗАХАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 22.12.2006p. 
На головну сторінку