Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №859 від 03.05.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Дивовижні знахідки,

Дивовижні знахідки,

які зробили бідняків багатими

51-річний фермер Бо Чунлу з китайського міста Жічжао знайшов у шлунку вбитої свині безоаровий камінь. Такий утворюється в кислотному середовищі зі щільно збитого волосся і неперетравлених волокон рослин. Має лікувальні властивості – виводить з організму токсини, допомагає при захворюваннях порожнини рота. Знахідку продав за $606 тис. наприкінці грудня 2017-го.

– Знав, що безоаровий камінь цінується серед лікарів. Із 8-річним сином одразу вирушили до Шанхая. Там витратив 7 тис. дол. на оцінку знахідки, – каже Бо Чунлу

78-річна Шері з американського міста Даллас у грудні 2017 року здала в секонд-хенд пальто покійного чоловіка. У його кишені працівники знайшли чотири конверти з $17 тис. Розшукали жінку й повернули гроші.

– Як дізналася про знахідку – раділа і злилася. Чоловік помер у 2007-му. Тоді була в скрутному фінансовому становищі. Не мала грошей навіть на комунальні послуги, – розповідає Шері.

Вона залишила $1 тис. магазинові.

У Франції в листопаді 2016-го вчитель фізкультури 56-річний Вінсент Мішель знайшов підземний гараж із 80-річними автівками. Кілька встиг продати на аукціонах. Скільки заробив, не розголошує.

– Займаюся археологією. Не припускав, що пощастить знайти авто 1930-х. Власники сховали машини на початку Другої світової, аби їх не захопили німецькі військові. Самі загинули. Деякі автівки були дуже пошкоджені, розсипалися, – каже Мішель.

Американське подружжя з каліфорнійського міста Сьєрра-Невада в липні 2014 року знайшло на задньому дворі свого будинку іржавий контейнер із золотими монетами. Потім відкопали ще сім резервуарів із золотом. Нарахували 1427 монет номіналом у $5, $10, $20. Усі датовані 1890 роком. Знахідку оцінили у $10 млн.

– Подружжя звернулося до Монетного двору США. Запитало, чи ніхто не заявляв про крадіжку монет. Господарів не знайшли. Тому подружжя привласнило знахідку, – розповідають у поліції Сьєрра-Невади. – Вони забажали залишитися невідомими. Місце їхнього проживання не розголошують.

Платинову каблучку з діамантом знайшов у скриньці для пожертв безпритульний з американського міста Канзас-Сіті в травні 2013 року. Знахідку повернув власниці.

– Мій дід був священиком, змалку прищепив мені чесність, – розповів безхатченко. – Власниця прикраси зраділа. Це був подарунок від її нареченого на заручини. Каблучку носила в гаманці. Вкинула у скриньку разом із монетами.

Жінка влаштувала в інтернеті збір грошей для безпритульного. За тиждень він отримав $95 тис. 50-річний британець Кен Вілман на пляжі міста Моркама у січні 2013-го знайшов блювотину кита. Виручив за неї $62 тис.

– Уранці вигулював пса Маджі. Він потягнув мене вбік і почав гавкати на незвичний камінь. Ззовні він нагадував м’яч. Я підняв його і відчув сморід. Знахідку порухав тростиною. Від неї відпав добрячий шмат. Зрозумів, що це може бути щось незвичайне. Удома зайшов в інтернет. За знімком упізнав, що то амбра – засохла блювота кита. Її використовують для виготовлення парфумів, – каже Вілман.

Знахідку вагою 3 кг купив французький дилер парфумів. У липні 2012 року американець Брайан Файт із містечка Сент-Джозеф установлював вентиляцію на горищі будинку. Знайшов 13 пляшок 100-річного віскі. Одна коштує майже $200 тис. Алкоголь був у спеціальному тайнику.

– Із дружиною мешкаємо в домі, зведеному 1850 року. Ремонт у старих будівлях коштує дорого. Вирішив установити систему охолодження сам, – розповідає Файт. – Під підлогою побачив дивні ізольовані трубки. У них і було заховане віскі.

72-річний швед розбагатів у 2011-му, коли вирішив позбутися непотрібних речей. За успадковану від дружини картину отримав $1,2 млн.

– Вона виявилася оригінальним полотном Івана Айвазовського “Битва за Бомарзунд”. Відніс її на аукціон. Експерти оцінили полотно в 1,5 тис. дол. Проте під час аукціону воно викликало ажіотаж. Лот придбав російський колекціонер, – розповідає голова аукціонного будинку “Метрополь” Кнут Кнутсон.

У листопаді 1992 року до садівника Еріка Лауса з англійського села Хоксн у графстві Саффолк звернувся фермер. Він просив допомоги, оскільки загубив у полі молоток. Лаус узяв металошукач і натрапив на скарб срібла й золота епохи пізньої Римської імперії. Там були майже 15 тис. коштовних монет, прикраси й статуї. Знахідку оголосили національним надбанням Великої Британії. Ерікові Лаусу держава виплатила $1,75 млн.

– Гроші розділили з фермером порівну. Скарб передали до Британського музею. Молоток так і не знайшли, – говорить Ерік Лаус.

03.05.2018



Рівне-Ракурс №10 від 03.05.2018p. 
На головну сторінку