Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №207 від 29.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Слов’янська alma mater

Нам 10 років!

Нам 10 років!

Багато це чи мало?

30 червня 1995 року рішенням міжгалузевої акредитаційної комісії надано право на здійснення освітньої діяльності Рівненському інституту слов’янознавства Київського славістичного університету (РІС КСУ). Так на Рівненщині з’явився унікальний вищий навчальний заклад, який став центром вивчення та дослідження країн західнослов’янського світу.

Урочистості з нагоди 10-ї річниці від дня створення інституту проходили нещодавно в приміщенні Рівненського драмтеатру. Гості, і не тільки, особливо відзначили високу професійність професорсько-викладацького складу, глибокі знання випускників, постійний пошук і бажання впроваджувати інноваційні навчальні програми.

Зокрема, заступник міського голови Рівного Світлана Богатирчук-Кривко переказала найщиріші вітання особисто від міського голови Віктора Чайки, Рівненської міської ради та виконавчого комітету. Пані Світлана з гордістю зауважила, що РІС КСУ, безперечно, є візитівкою нашого міста, адже відсоток його випускників - працівників різних галузей Рівного - дуже високий. І беруть на роботу випускників інституту слов’янознавства, передусім, за комплексність та якісність їхньої підготовки. Характеризуючи, зокрема, нинішніх працівників міськради, які свого часу вийшли з лав інституту, Світлана Кирилівна сказала, що це розкуті люди, які володіють кількома мовами, вміють спілкуватися та приймати високих гостей (у тому числі з-за кордону) та займають активну життєву позицію.

Нині РІС КСУ знаний не тільки у нас в Україні, а й далеко за її межами. І про це свідчать міжнародні зв’язки з численними інститутами, університетами, дипломатичними та консульськими представництвами. Тому на святі були присутні Надзвичайний та Повноважний посол Чеської республіки в Україні Карл Штіндл, перший секретар посольства Чеської республіки в Україні Ян Пандьоурек, генеральний консул генерального консульства республіки Польща в Україні Войцех Галонзка, керівник Французького культурного центру у Львові Емануель Лефевр. також було зачитано вітальний лист від Генерального консула Російської Федерації в місті Львові, телеграму з Міністерства освіти і науки України та європейської ради українських і польських університетів, посольства Словацької та Словенської республік.

Від місцевої влади були присутні керманич області Василь Червоній та начальник обласного управління освіти і науки Іван Вєтров.

Засновником і незмінним упродовж цих десяти років ректором інституту слов’янознавства є Руслан Постоловський (на фото), професор, кандидат історичних наук, член кореспондент Міжнародної Слов’янської академії, нагороджений орденом “За заслуги” III ступеня, заслужений діяч науки і техніки України. Під його керівництвом сьогодні в інституті працює 220 викладачів. З них 14 - професори, доктори наук, 82 - доценти, кандидати наук. Ряд викладачів є членами Міжнародної Слов’янської академії (професор Р.М.Постоловський, академік А.І.Черній).

Діє 5 факультетів: міжнародних відносин, міжнародних економічних відносин, романо-германської філології, мистецтвознавства та психології, довузівської та післядипломної освіти. Функціонує 22 кафедри, 12 з яких є випусковими.

РІС КСУ активно співпрацює з провідними освітніми центрами Німеччини, Франції, США, Великобританії (Інститут Гете, Французький Альянс, Британська Рада, Американський Дім, Корпус Миру). Чимало викладачів є членами Міжнародної Асоціації викладачів англійської мови (IFTEFL). Підписано угоди про створення та встановлено ділові контакти з Жешувським університетом (Польща), Вищою школою управління і підприємництва ім. Б.Янського у Варшаві та Хелмі, а також університетом ім.М.Коперника у Торуні, Католицьким університетом та Університетом ім.М.Кюрі-Скадовської у Любліні, Вищою Школою менеджменту і Методичними центрами воєводських міст Польщі. Не можна не згадати і про тісні зв’язки з Карловим університетом Праги (Чехія), університетом ім.Я.Коменського в Кошіце (Словаччина). Як бачимо, інститут сповна виправдовує свій міжнародний статус.

У січні 2005 року між Рівненським інститутом слов’янознавства Київського славістичного університету та Вищою школою менеджменту Товариства підприємницьких ініціатив було підписано договір про заснування Польсько-українського інституту підприємництва, що стало знаковою подією для обох учбових закладів.

За сприяння Фонду “Євразія” і Агенції США з міжнародного розвитку (USAID) було створено Центр працевлаштування, який здійснює посередницьку діяльність між випускниками та роботодавцями (керівник Володимир Симонець). Варто зазначити, що багато студентів працюють, продовжуючи навчання.

Про увагу з боку світових ЗМІ свідчить інтерв’ю кореспондентки радіостанції “Deutsche Welle” Джулії Елверс, яка 10 травня мала розмову з завідувачем відділу міжнародних зв’язків Ігорем Сєрих щодо міжнародної діяльності Рівненського інституту слов’янознавства.

І наостанок, варто зауважити, що нині престижно орієнтуватися на навчальні заклади Великої Британії, Німеччини, Італії. У цьому ж вузі проявилася державотворча ініціатива в напрямі входження у Європейський Союз. Наразі видно, що напрям було обрано вдалий. Бажаємо не сходити з нього ще багато-багато років. Творчих злетів та всіх благ, дорогий РІС КСУ!

29.09.2005Олександр ДЖИГИРЕЙ, випускник Рівненського інституту слов’янознавства 2005 року, дипломований спеціаліст, кореспондент газети “РР”

Адреса: 33001, м.Рівне, вул.П.Могили, 28

Тел.: (0362) 63-12-85

Факс: (0362) 63-14-05

http://www.rissksu.rv.ua

E-mail: riss@rissksu.rv.ua



Рівне-Ракурс №10 від 29.09.2005p. 
На головну сторінку