Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №863 від 31.05.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Листя смородини корисне для надниркових залоз

Листя смородини корисне для надниркових залоз

Знаючи, яку життєдайну силу акумулюють у собі ягоди смородини, ви вже заготували їх на зиму: насушили, заморозили, наварили варення. Але ж не забувайте заготувати й листя. Воно стимулює функцію кори надниркових залоз. Водними настоями із листя лікують хворобу Аддісона, недокрів’я. Допоможе настій і в разі застудних захворювань: він діє як потогінний і протизапальний засіб. Водночас як спазмолітичний — від кашлю у дорослих і дітей та кашлюку (коклюш). Колись настоями листя смородини на воді лікували золотушних дітей. Давали їм чай із листочків смородини, робили ванни із листя та гілочок, тобто купали дітей у смородиновій воді. Щоб чай був справді лікувальним, слід зібрати здорові, зелені, із запахом свіжої смородини листки. Такий напій гарно тамує спрагу, благотворно впливає на весь організм: поліпшує обмін речовин, роботу всіх органів і систем.

ЧАЙ ІЗ ЛИСТЯ СМОРОДИНИ 1 ст. л. спеціально підготовленого (згорнутого в трубочку, засушеного) листя залити літром окропу, настояти 40—50 хвилин. Випити впродовж дня. Препарати листя рослини мають потужні потогінну та сечогінну властивості, а отже, сприяють виведенню з організму пуринових речовин і надміру сечової кислоти. Тому вони дуже ефективні за поліартриту і подагри. Настій листків і гілочок смородини чорної вживають за набряків ниркового походження, каменів у сечовому міхурі, затримання сечі, шкірних хвороб. Його застосовують у разі захворювань верхніх дихальних шляхів і як протизапальний засіб (зовнішньо) за скрофульозу. Дітям за скрофульозу призначають пити настій сухого листя рослини. Одночасно рекомендують купати їх у відварі гілочок та листя.

САЛАТ ВІТАМІННИЙ Дрібненько накришити молоде листя смородини, додати натерту на тертці з великими вічками моркву, плоди смородини, інші фрукти, які вам смакують. Заправити усе медом та несолодким йогуртом. Посипати меленими горіхами. Смачного!

МАЛИНОВІ ЛІКИ У народній медицині малиною, зокрема настоями та відварами листя, лікують застуду, неврози, неврастенію. Листя, квіти і гілочки малини народні цілителі застосовували  ширше,  ніж  плоди. Листя має протизапальну та в’яжучу дію, тому відвари та настої з нього давали у разі проносів, катарів шлунка й кишківника, за шлункових крововиливів, гастритів, менорагії. Відварами листя з квітами успішно лікували запальні процеси очей та вугрі на обличчі (2 ст. л. подрібненого листя з квітами заварити 1 склянкою окропу). Цей же відвар пили від застуди, але гарячим, а теплим полоскали горло за ангіни, запалену ротову порожнину.

Листя є хорошим кровоспинним та кровоочисним засобом, отож відвари вживають жінки (4 чайні ложки на 2 склянки окропу випити за 4 рази протягом дня) за надмірних менструацій. У вигляді примочок відвар листя малини застосовують також у разі геморою. А порошком із сухого листя присипають нариви та виразки.

Сік свіжих ягід має властивість знижувати рівень цукру в крові, отже, хворі на цукровий діабет можуть вживати їх і як дієтичний продукт, і з метою лікування. За подагри та запальних процесів нирок вживання малини потрібно обмежити, а в деяких випадках і зовсім відмовитися як від свіжих, так і від сухих плодів. У разі екземи свіжі плоди слід вживати протягом усього малинового сезону.

31.05.2018



Рівне-Ракурс №10 від 31.05.2018p. 
На головну сторінку