Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №865 від 14.06.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Безпечність Рівненської АЕС підтвердили міжнародні експерти

На Рівненській АЕС відбулась міжнародна страхова інспекція за участю фахівців Ядерного страхового пулу (ЯСП) Великобританії, Китаю та України.

Рівненська АЕС приймає представників страхового пулу вже вчетверте. Попередні візити на РАЕС були в 2004, 2008 та 2013 роках. Подібні інспекції відбуваються один раз на 4-5 років. Їхньою метою є виявлення страхових ядерних ризиків, що впливають на безпеку АЕС та надання страховим компаніям повної картини про роботу АЕС, рівень кваліфікації її працівників та оцінку усіх можливих ризиків.

«Позитивною практикою є комплексна інтегрована система менеджменту, яка дозволяє систематизувати роботу усієї РАЕС. Найбільш примітним є те, що на РАЕС виконуються заходи Комплексної зведеної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС. Ми знаємо, що виконання заходів КзПБ планувалося до 2018 року, проте у зв’язку із обмеженим фінансування зі сторони уряду, термін їх реалізації продовжено до 2020 року, проте ці заходи обов’язково необхідно реалізувати у встановлений термін», - наголосила головний інспектор ЯСП Валері Мартел.

Експерти ЯСП також відзначили високий рівень культури ядерної безпеки на Рівненській АЕС, оснащення та підготовку персоналу 2-го Державного пожежно-рятувального загону з охорони РАЕС, системи протиаварійного захисту.

«З моменту проведення попередньої перевірки було реалізовано усі надані рекомендації та впроваджено чимало новацій» - зауважив експерт китайського ЯСП Ан Дзиньтао.

Схвальні відгуки спеціалісти РАЕС отримали за нещодавно впроваджену систему нагляду та коучингу, а також автоматизовану систему контролю радіаційного стану (АСКРС), яка є унікальною в Україні та однією з кращих комплексів подібного призначення у світовій практиці. За створення АСКРС Рівненська АЕС визнана гідною звання «Лідер паливно-енергетичного комплексу України 2006 року» у номінації «Природоохоронний об’єкт».

Впродовж тижня фахівці Ядерного страхового пулу сформують звіт перевірки, на основі якого розроблятиметься план дій та, за необхідністю, рекомендації щодо його реалізації.

14.06.2018



Рівне-Ракурс №10 від 14.06.2018p. 
На головну сторінку