Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №866 від 21.06.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Тільки не переваріть: секрети приготування солодкої кукурудзи

Тільки не переваріть: секрети приготування солодкої кукурудзи

Варену кукурудзу обожнюють як діти, так і дорослі. Незважаючи на всю видиму простоту цього кулінарного шедевра, багато хто не знає, як варити кукурудзу в качанах так, щоб зберегти всі її смакові якості і поживну цінність. Зрівнятися з популярністю з апетитною золотистою кукурудзою може хіба що морозиво і кавуни. На березі моря свіжозварена кукурудза – чи не найбільш ходовий товар, за який відпочиваючі платять немалі гроші, як за справжні делікатеси. Але навіщо платити більше, якщо цю смачну найбільшу злакову культуру можна приготувати в домашніх умовах. Тим паче, що майже кожен український дачник садить на своєму городі кукурудзу – найдавнішу хлібну культуру!

Чим корисна кукурудза

Кукурудза – надзвичайно вітамінізований продукт! Діти і дорослі, для оздоровлення шлунково-кишкового тракту, для підтримки в рівновазі нервової системи і навіть для поліпшення пам’яті — їжте кукурудзу! Для профілактики серцево-судинних захворювань, діабету, обов’язково включайте її в свій раціон харчування! Подумайте про своїх бабусь і дідусів, частіше пропонуйте їм кукурудзу: крім усього іншого, вона відповідає за гостроту зору! Кукурудза – просто необхідний продукт для жінок. Вітаміни Е, А, РР, групи покращують стан шкіри, волосся, нігтів. Вживаючи кукурудзу, можна буквально омолодити свій організм, оскільки вона уповільнює процес старіння тканин.

Як купити саме молоду кукурудзу

Справа в тому, що кукурудза буває різна – кормова і харчова, молода і не дуже. Найголовніше – правильно і вчасно її вибрати. Тільки до кінця серпня можна купити молочну кукурудзу, а та , що продається після останнього літнього місяця, неодмінно буде перестиглою і більш твердою.

Молода харчова кукурудза має дуже світлий, майже білий колір, м’яка соковита і ніби “кремова”, ось таку найкраще і вибирати. І звариться вона за лічені хвилини. А от кормова кукурудза – більш насиченого жовтого кольору і зерна у неї тверді. Таку кукурудзу потрібно варити близько години, а іноді й дві.

А ще зверніть увагу на зерна – якщо вони не округлі, мають ямочки, значить, ця кукурудза вже перестигла і для варіння не дуже придатна. Також важливий і зовнішній вигляд листя на качанах: вони не повинні сильно відставати від качанів, бути сухими і жовтими, зовні вони повинні виглядати абсолютно свіжими.

Не купуйте качани без листя – це може говорити про те, що її обробляли, через що листя згорнулося і його зрізали, щоб краще продати.

Скільки часу варити

Питання про тривалість варіння кукурудзи хвилює багатьох. Якщо ви вибрали правильний сорт кукурудзи, то варити її потрібно на слабкому вогні не більше 10 хвилин після того, як вода закипить. Інакше, якщо варити довше, цукрова кукурудза втрачає свої корисні властивості - розчинні речовини (фруктоза) переходять в нерозчинні (крохмаль). А ще зерна почнуть тверднути. Час приготування більш зрілих, затверділих качанів від 40 хвилин і до години. Щоб визначити готовність, просто спробуйте зернятко.

Що робити, якщо кукурудза перестигла

Існує спосіб, за допомогою якого можна домогтися того, щоб стара кукурудза вийшла м’якою і соковитою. Потрібно очистити качани від листя і волокон, розрізати навпіл, залити сумішшю холодної води і молока в співвідношенні 1 : 1. У цій молочній суміші кукурудза повинна пролежати 4 години. Після цього качани відварити у воді звичайним способом.

Як заморозити кукурудзу на зиму

Щоб смакові властивості кукурудзи збереглися при заморожуванні, її необхідно протягом десяти хвилин відварити або обдати окропом на 10-20 секунд, після чого відразу охолодити в холодній воді, дати обсохнути на рушнику, після чого загорнути у поліетилен та помістити в морозильну камеру. В такому випадку смакові якості кукурудзи замороженої на зиму втрачені не будуть. Взимку ж залишиться просто дістати качани з морозилки, розморозити їх протягом кількох годин і, уклавши в каструлю, поставити варитися на вогонь. Проварити 30 хв після закипання, злити воду та смакувати, згадуючи тепле літо.

21.06.2018



Рівне-Ракурс №10 від 21.06.2018p. 
На головну сторінку