Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №867 від 06.07.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Спека, гіпотонія, непритомність

Спека, гіпотонія, непритомність

За останніми повідомленнями синоптиків, це літо буде не тільки спекотним, але й дуже вологим. Чергування спеки та гроз створить важкий клімат, особливо для тих людей, які мають проблеми з серцем. Серце у спеку потерпає від додаткового навантаження. Судини розширюються, тиск падає, потреба всіх тканин організму в кисні збільшується й серцево-судинна система (ССС) змушена працювати в аварійному режимі тривалий час. Якщо нічна температура буде також високою, а повітря задушливим, то ССС не зможе відпочити навіть уночі. Серце й усі артерії та вени - це один безперервний м’язовий орган, який не відпочиває ні секунди. Саме тому смертність від хвороб ССС посідає перше місце у світі.

Простіше звичайно купити якісний кондиціонер і зменшити вплив навколишнього середовища на свійт стан - компания по установке кондиционеров.

Мені здається: щоб зменшити ризики для хворих із хронічною серцевою недостатністю, потрібно як поліпшити живлення самого міокарда серця, так і зменшити потребу в кисні організму в цілому.

1. Насамперед - ніяких стимуляторів під час спеки, а саме: алкоголю, кофеїну, тонізувальних напоїв, а також фізичного навантаження. Серце не треба стимулювати, а потрібно завчасно допомогти йому запастися силою, а саме: глікогеном у міокарді. Глікоген - це потужний енергетичний продукт, який утворюється в печінці. Він сприяє тривалій і нормальній роботі серця. Єдині рослинні лікарські препарати для серця, які сприяють накопиченню глікогену в міокарді, - це серцеві глікозиди. Наперстянка. Прекрасний серцевий препарат, але дуже потужний. Багато його похідних випускаються в ампулах. Крапають їх найчастіше із глюкозою внутрішньовенно. Строфантин та інші засоби підвищують працездатність міокарда, забезпечуючи найбільш щадну та водночас ефективну роботу серця. Зменшують частоту пульсу за рахунок посилення ударного обсягу. Та тільки настій горицвіту весняного (Adonis vernalis) можна застосовувати вдома самостійно. Горицвіт можна придбати в аптеці, але застосовувати під контролем АТ й вашого лікаря.

2. Засоби, що зменшують потребу організму в кисні. Листя чорної смородини. У листі чорної смородини є речовини, які зменшують потребу тканин у кисні. «Зелений напій». На 1 л окропу: -5 молодих здорових смородинових листочків, -1 гілочка зеленої м’яти, -2 гілочки тархуну (естрагону). Трави залити окропом, дати настоятися 30 хв, укутавши. Пити цей чай добре зі свіжою смородиною або варенням. Користь і властивості чорної смородини. Кількість у чорній смородині корисних речовин, вітамінів і мінералів вища, ніж у багатьох інших ягодах. Вона є чудовим засобом профілактики проблем із серцево-судинною системою, хвороби Альцгеймера та появи злоякісних новоутворів. Виявлено здатність чорної смородини запобігати розвитку діабету, проблемам із зором.

3. Засоби для зменшення внутрішнього напруження ССС. - Киснева пінка із сиропом шипшини, не гірша за кисневий балон. - Часте пиття з лимоном і грейпфрутом. - Обливання й обтирання тіла прохолодною водою. - Позитивний настрій. Уникати розмов і телепередач про політику. Здоров’я й радості вам.

06.07.2018Володимир БОЛСУН, лікар-невропатолог



Рівне-Ракурс №10 від 06.07.2018p. 
На головну сторінку