Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №869 від 13.07.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Польські комунальники здивовані тарифами на вивезення сміття

Удвадцятеро нижчим є тариф на вивезення сміття у Рівному порівняно з тарифом в аналогічному за кількістю населення польському місті Ченстохов.

Це з’ясувалося у ході зустрічі міського голови Рівного Володимира Хомка з делегацією представників комунального господарства Ченстохова.

Голова товариства підприємців комунальної галузі Ченстохова Роберт Каліновський та член крайової ради господарства з роботи із відходами Роберт Корнатовський звернулися до міського голови Рівного з приводу можливої співпраці міст у сфері комунального господарства. Зокрема, поляків зацікавили перспективи переробки рівненського сміття.

Українські реалії стали для польських комунальників несподіваним відкриттям.

- В Україні немає непереборних технічних чи організаційних проблем із вивезенням та переробкою сміття. Проблема виключно політично-економічна, - наголосив міський голова Рівного Володимир Хомко. - Тариф на вивезення і захоронення сміття в Україні коливається від 8 до 20 гривень. Тоді як у Польщі він близько 160 гривень, а далі в Європі - ще у півтора рази вище. Тому за ті кошти, які ми збираємо в Україні, переробити сміття неможливо. Жоден інвестор на це не погодиться – збудувати завод і працювати собі у збиток. Підняти вартість вивезення сміття в одному місті у 20 разів також є нереальним. Я це прекрасно розумію. Є багато на те причин: і політичні, і ментальні, і важкий фінансовий стан мешканців. Тому і вовтузимося в Україні зі своїми проблемами, шукаючи якийсь свій особливий шлях.

Польські комунальники зауважили, що насправді – кожен мешканець Ченстохова сплачує за вивезення сміття понад 20 злотих (близько 160 гривень) на місяць. І тариф є ринковим для кожного окремо узятого міста.

Тож польським гостям лишилося висловити сподівання на позитивні зміни в Україні, після котрих вони зможуть повернутися до переговорів про інвестиції.

13.07.2018



Рівне-Ракурс №10 від 13.07.2018p. 
На головну сторінку