Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №870 від 20.07.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс житейський

Чебрець усуває алкогольну залежність

Чебрець усуває алкогольну залежність

Ця рослина поширена по всій території України. Тому багато хто заготовляє її собі на зиму для заварювання смачних чаїв. Також чебрець можна придбати в аптеках. Адже він має лікувальні та оздоровлювальні властивості. Траву чебрецю широко застосовують у науковій медицині у вигляді відварів і рідкого екстракту як відхаркувальний засіб у разі бронхітів та інших захворювань верхніх дихальних шляхів: як болезаспокійливий у разі радикуліту, невриту, кашлюку, як протиглисний, як антисептичний засіб для дезінфекції ротової порожнини. Чебрець зміцнює організм у разі безсоння, розумової перевтоми, авітамінозу С. Препарати чебрецю ефективно діють за пієліту, пієлонефриту, нічного сечовиділення. У народній медицині настій трави чебрецю застосовують ще й у разі туберкульозу легень, задишки, бронхіальної астми, шлункових захворювань, геморою, паралічу, захворювань суглобів.

Рекомендується ця трава і для лікування алкоголізму. Готують таку суміш: 4 частини чебрецю та 1 частину полину. 1 ст. л. суміші варять 5 хв у 250 мл води. Вживають по 1 ст. л. тричі на день протягом двох-трьох місяців. У результаті лікування швидко зникають напруга та неприємні відчуття в руках, ногах, серці. У багатьох хворих уже після двотижневого вживання цього відвару з’являється байдужість до алкоголю, а в деяких — огида. Також рекомендується ще один спосіб лікування хронічного алкоголізму: пити 7% відвар чебрецю по 50 мл двічі на день протягом 2—4 тижнів. 

За кашлю, бронхіту й бронхіальної астми приготуйте настій чебрецю: 2 ст. л. трави чебрецю залийте склянкою окропу та кип’ятіть 15 хв на водяній бані. Настій охолодіть, процідіть й доведіть до початкового об’єму перевареною водою. Приймайте по 1/3 склянки тричі на день. Настій можна використовувати для полоскань у разі запалень ротової порожнини та носоглотки.

Чай із чебрецю (1 ст. л. на літр окропу) приймайте за поганого травлення, здуття, а також як кровоочисний та легкий сечогінний засіб. Денна доза 1—2 склянки чаю. За дисбактеріозу, спричиненого тривалим прийомом антибіотиків, приготуйте відвар: залийте 1 ст. л. трави чебрецю 2 склянками води, доведіть до кипіння, але не кип’ятіть. Охолодіть, процідіть. Приймайте по 1/4 склянки 3—4 рази на день. Цей рецепт використовується й для лікування хронічного гастриту зі зниженою кислотністю.

Крім того, відвар застосовується для відновлення роботи головного мозку після струсу, від головного болю, нервової перенапруги, безсоння. Гельмінти й лямблії: 2 ст. л. сухої трави чебрецю заваріть 200 мл окропу й залишіть у термосі на 2 години настоятися. Випийте отриманий відвар за чотири прийоми з перервою 20 хв. Через 1,5 години прийміть трав’яний проносний засіб. Таке лікування не рекомендується дітям до 2 років. 

За простатиту, імпотенції: 1 ст. л. висушених квіток чебрецю заваріть у склянці окропу як чай. Приймайте по 1—2 ст. л. 5—6 разів на день за півгодини до їди. Курс лікування 3—6 місяців. Олія з чебрецю: змішайте чебрець (свіжий) та олію (краще маслинову) у пропорції 1:3 і потримайте 1,5 години на  водяній  бані,  залишіть  на ніч. Процідіть та зберігайте в холодильнику. За перевтоми, безсоння приймайте по 1 дес. л. олії на ніч; за тяжкості в шлунку, метеоризму — 1 ст. л. олії одноразово. Олією з чебрецю змащуйте шкірні висипання, у тому числі й алергійні, екземи, бородавки 2—3 рази на день до повного видужання, розтирайте хворі суглоби за артриту й поперек за радикуліту, робіть зігрівальні компреси.

20.07.2018Іван КАЛІНІЧЕНКО, травознавець.



Рівне-Ракурс №10 від 20.07.2018p. 
На головну сторінку