Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №273 від 04.01.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Житлова проблема

З 500 сімей лише кількадесят отримали позику. Поки що

З 500 сімей лише кількадесят отримали позику. Поки що

Кількість бажаючих молодих сімей отримати пільговий кредит у 2007 році зросте. У цьому переконаний заступник директора Рівненського регіонального відділення фонду сприяння молодіжному будівництву Анатолій Жовнер. Головне нині - збільшити кошти на державну програму кредитування, здешевити їъ. Окрім того, після запланованої офіційної реєстрації регіонального відділення, з’явиться можливість додатково залучати фінансування. А це, в свою чергу, зробить можливим допомогти отримати житло більшій кількості сімей.

- Хто має право на кредит?

- Молоді сім’ї та самотні молоді громадяни, які, відповідно до законодавства, визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов. А саме: сім’я, у якій чоловік чи жінка не досягли 35-річного віку (включно); неповна родина, у якій мати (батько) віком до 35 років мають неповнолітніх дітей; самотні молоді громадяни віком до 35 років (включно).

- Як можна отримати фінансову допомогу на отримання житла?

- Кредит надається на термін до 30 років, але не пізніше досягнення позичальником пенсійного віку. Перший внесок становить не менше шести відсотків вартості об’єкту кредитування. При цьому, у випадку надання позики, визначену суму кандидат вносить двома частинами: на момент складання кредитного договору - не менше половини цієї суми, а також кошти на страхування у період будівництва, виходячи із загальної вартості; та під час кінцевих розрахунків протягом десяти днів після отримання в БТІ технічного паспорта з врахуванням фактичної площі побудованого чи реконструйованого житла - залишок вартості. Розмір кредиту на будівництво житла визначається регіональним відділенням Фонду, виходячи із норми 21 квадратний метр загальної площі на одного члена сім’ї і додатково 20 квадратних метрів на сім’ю (нормативна площа), вартості будівництва житла за цінами, які діють на даний момент і витрат на страхування. Розмір позики на придбання житла визначається залежно від експертної оцінки но!

рмативної площі.

- Які пільги надаються при отриманні кредиту?

- Якщо позичальник не має дітей, то сплачує кредит із процентною ставкою - три відсотки річних; при наявності однієї дитини позичальник звільняється від сплати відсотків; особі, яка має двох дітей, за рахунок бюджетних коштів сплачується 25 відсотків позики від її загальної суми; позичальнику, що має трьох і більше нащадків, держава відшкодовує половину наданих коштів.

Крім того, громадяни, які проживають у сільський місцевості, у приватному будинку, що зведений за рахунок кредиту, мають додаткові пільги.

- За якою схемою надається кредит і хто у першу чергу може його отримати?

- За умови вчасного надходження коштів із державного бюджету у місцевий, протягом місяця приймається рішення про надання кредиту на підставі рейтингу, що регулюється комп’ютерною програмою (інструкцією) Фонду, затвердженою Міністерством у справах сім’ї та молоді. Претенденту відправляється лист із переліком документів, які він має представити протягом десяти днів. Якщо папери не надані вчасно, або дані, вказані у заяві, не підтверджуються документально, то черга передається наступному за рейтингом. Перевагу в отриманні кредиту мають багатодітні сім’ї.

- Чи багато претендентів по нашій області знаходяться у рейтингу? І скільки з них реально можуть отримати кредит?

- Станом на середину грудня 2006 року на черзі знаходилося 495 чоловік. За минулий рік отримали позику близько 10 сімей. У 2005 році свої житлові умови поліпшили 36 сімей. Пояснюється це тим, що виділеними у 2006 році коштами перекривали борг на компенсацію виплат по пільгових кредитах ще у 2005 році.

- Чому у 2006 році не вдалося реалізувати проект про співпрацю з Державною іпотечною установою?

- Сподіваємося, що співпраця, все ж таки, налагодиться у цьому році. Адже це надасть додаткові можливості Держфонду і, як результат, збільшиться кількість наданих кредитів і ефективність компенсаційної програми.

- Куди можна звернутися за отриманням кредиту?

- У Рівному створено Консультаційний центр регіонального відділення фонду сприяння молодіжному будівництву, який знаходиться за адресою: вул. Струтинської, 36 (тел.: 69-08-42). Саме туди слід звертатися як для отримання інформації, так і безпосередньо для подання заяви на отримання позики.

У залежності від цільового призначення кредиту, позичальник має надати такий пакет документів:

1. Заяву.

2. Довідку про склад сім’ї.

3. Копію паспорта, свідоцтва про одруження, свідоцтва про народження дитини (за наявності).

4. Довідку з місця роботи.

5. Документи, що підтверджують платоспроможність (усі доходи).

6. Довідку про те, що претендент перебуває на квартирному обліку.

7. Довідку з податкової про присвоєння ідентифікаційного коду.

А для отрмання кредиту на будівництво індивідуального житла, до вищевказаних документів додають:

1. Будівельний паспорт.

2. Кошторис на будівництво.

3. Державний акт на право володіння земельною ділянкою.

04.01.2007Спілкувалася Лілія ГРІГА



Рівне-Ракурс №10 від 04.01.2007p. 
На головну сторінку