Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №207 від 29.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Щоб не стати жертвою злочину

Чи оберігає спокій рівнян міліція Рівного?

Чи оберігає спокій рівнян міліція Рівного?

У недавньому номері “РР” (№37 за 15 вересня 2005р.) прокурор міста Ігор ОЛЬШАНЕЦЬКИЙ висловив своє незадоволення роботою міліції Рівного, мовляв, у обласному центрі, порівняно з минулим роком, зріс рівень злочинності. Прозвучало також незадоволення результатами розкриття економічних злочинів у Рівному. “Невже у нашому місті відсутня корупція?” - не вгамовувався прокурор. Щоб дати відповіді на ці та інші гострі запитання Ольшанецького, кореспондент “РР” звернулася до начальника Рівненського МВ УМВСУ в Рівненській області Юрія ГАСАНА (на фото).

- Я погоджуюся з Ігорем Ольшанецьким: у місті, в порівнянні з минулим роком, рівень грабежів та розбоїв дійсно збільшився. Та причина не в тому, що правоохоронці нашого відділу працюють неефективно. Усе робиться для того, щоб усі повідомлення, які надходять від рівнян, були зареєстровані та розглянуті. Мабуть, тому й спостерігається ріст злочинності в обласному центрі. А взагалі-то, на мою думку, такий критерій, як зіставлення кількості скоєних злочинів теперішнього та минулих років, - недоцільний. Оцінювати нашу роботу потрібно за розкриттям злочинів. От якраз у останньому міліція Рівного цього року працює ефективніше, аніж минулого року.

До слова, в країнах Європи вважається нормою, коли за рік розкривається 40 відсотків скоєних злочинів. Благо, у нас ці показники значно вищі.

- Юрію Вікторовичу, скажіть, будь ласка, які злочини в Рівному почастішали, і як ви даєте їм раду?

- Почастішали, насамперед, грабежі та крадіжки мобільних телефонів (для довідки: “грабіж” - відкрите заволодіння майном, “крадіжка” - таємне заволодіння майном), а також квартирні крадіжки. Так, цього року затримано групу чоловіків, які обікрали в Рівному 48 квартир. Крадіжки злодії здійснювали шляхом злому вхідного замка, зазвичай, серед білого дня, коли господарі були на роботі. Найбільше квартир підозрювані обікрали в мікрорайоні Північний міста Рівного.

- Нещодавно у тролейбусі в моєї знайомої вийняли із сумочки мобільний телефон. За якою схемою діють викрадачі мобільних телефонів?

- “Мобільні” шахраї практично ніколи не працюють поодинці – щонайменше, у парах. З початку цього року в Рівному було затримано 18 груп молодих людей (47 чоловіків), які займалися викраденням мобільних телефонів у обласному центрі, - говорить начальник.

- Вкрай важко знайти викрадений телефон, якщо він був придбаний без паспорта, і власник не знає його е-mail (номерний знак телефону, який стає відомий при натисканні таких комбінацій клавіш на вашому мобільному телефоні: “зірочка”, “решітка”, “06”, “решітка”), - продовжує пан Гасан. – Згідно зі статтею 186 КК України, злодіям мобільних телефонів загрожує до 4-х років тюремного ув’язнення або штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів, в залежності від складності злочину. Варто врахувати, що це лише перша частина статті. А за п’ятою частиною цієї ж статті, грабіжнику може загрожувати до 13-ти років тюремного ув’язнення.

- Як ви будете працювати надалі, щоб знизити рівень злочинності в місті?

- Кинемо всі сили, щоб забезпечити спокій у місті. А ще, користуючись нагодою, нагадаю нашим громадянам: якщо вам відомі факти злочинних дій, чи ви самі потерпаєте від несправедливості, телефонуйте на номер телефону довіри, який діє при Рівненському МВ УМВСУ в Рівненській області:

(0362) 29-20-30.

Автовідповідач прийме ваші повідомлення, а спеціалісти оперативно зреагують. Лише спільними силами та завдяки взаємодовірі ми зможемо навести лад у місті.

29.09.2005Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 29.09.2005p. 
На головну сторінку