Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №273 від 04.01.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Арбітраж

Валерій Криницький: "Суддівство - на пристойному рівні!"

Валерій Криницький: "Суддівство - на пристойному рівні!"

Мій співрозмовник - Валерій Криницький - єдиний на Рівненщині арбітр національної категорії, делегат восьмого Конгресу Федерації футболу України, ініціатор і засновник школи футбольних арбітрів, голова комітету арбітрів РОФФ, арбітр Професіональної ліги України, котрий судив понад 400 матчів під егідою ФФУ та ПФЛ, сім разів обслуговував фінальні поєдинки Кубка області.

- Пане Валерію, як ви оцінюєте арбітраж чемпіонату та першості області?

- Загалом, на пристойному рівні. І за це дякую колегам-арбітрам. Один-єдиний резонанс викликав матч “Водник” (Рівне) - “Маяк” (Сарни), в якому арбітр першої категорії Ярослав Дмитрук допустив методичну помилку, не зарахувавши гол у ворота гостей. Виникло багато пліток, а в тому епізоді м’яч просто неправильно був введений у гру, на що не вказав асистент арбітра - голова Федерації Здолбунівського району Сергій Мілян. Тому Дмитрук призначив повторний кутовий. Траплялися дрібні суддівські помилки, які не вплинули на результати матчів, а, отже, на розташування команд у підсумкових турнірних таблицях команд першої та другої ліг. Арбітрів чемпіонату і першості області ніхто не підлаштовує під ту чи іншу команду, але є проблема з поєднанням призначення на чемпіонат України аматорських та юнацьких команд і чемпіонат Рівненщини.

- Ви є ініціатором і засновником школи футбольних арбітрів. Хто допомагає у роботі?

- Богу дякувати, що “доброзичливці” не заважають. Таких шкіл на Україні лише дві - на Донеччині та на Рівненщині. Завдяки сприянню колишнього директора ЗОШ”№26 Василя Харковця, котрий надав клас з аудіо- та відеоапаратурою для теоретичних занять, школа працює вже більше трьох років. Займаються і дівчата. Зокрема, Наталія Мамчур вже залучалася до проведення чемпіонату України серед жіночих команд та Кубка області з футболу. Любов Марушківська та Вікторія Калаур обслуговують першість області. У списку арбітрів чемпіонату України - вісім вихованців школи. Я працюю у школі футбольних арбітрів на громадських засадах, а навчання там безкоштовне.

- Подейкують, що відкритий зимовий чемпіонат міста з футболу пройде без залучення ваших вихованців?

- Кваліфікація моїх вихованців набагато вища від рівня проведення і організації зимового відкритого чемпіонату міста, до якого залучаються колективи осередків фізкультури, які необізнані з правилами футболу.

- Розкажіть про досягнення вихованців школи.

- Приємно відзначити, що молоді арбітри залучаються до проведення змагань під егідою ФФУ та ПФЛ. Павло Кравцов, пройшовши “обкатку” в іграх чемпіонату області, чемпіонату України серед юнацьких та аматорських команд, став асистентом арбітра Професійної ліги. На підході - Андрій Приймачук та Сергій Лаврук із Дубна, котрі пройшли Всеукраїнський збір молодих арбітрів у Криму.

04.01.2007Віктор ЯРЕМЧУК



Рівне-Ракурс №10 від 04.01.2007p. 
На головну сторінку