Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №879 від 26.09.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс розваг

Користь і шкода кальяну

На сьогоднішній день багато клубів, кафе і ресторани пропонують своїм відвідувачам кальян. Кальянокуренії вважається одним з найкращих способів розслаблення і зняття стресу після трудових буднів. Любителям кальяну сучасний ринок пропонує широкий асортимент східної екзотики. Можна навіть сказати, що кальян стає невід'ємною частиною молодіжних посиденьок. Так що ж являє собою ця забава і так вона безпечна, як запевняє нас в цьому реклама?

Ви можете купить кальян Ровно.

Що не так з кальяном

Канадські вчені з дослідницького центру міжнародного розвитку під керівництвом доктора Лінди Варверлей провели дослідження з метою з'ясувати шкоду кальяну. В ході дослідження вченим вдалося з'ясувати, що наноситься шкода здоров'ю людини від куріння кальяну, виявляється нітрохи не меншим, ніж шкода від куріння звичайних сигарет. Канадські вчені побоюються, що найближчим часом в світі може з'явитися ціле покоління молодих людей, які страждають нової «Кальянова» залежністю. Головний міф щодо кальяну полягає в тому, що проходячи через воду / сік / молоко дим очищається від шкідливих речовин. Виявляється що це не має нічого спільного з дійсністю: чадний газ, важкі метали і смоли залишаються в димі і нікуди не діваються. А єдина відмінність сигарет і кальяну в тому, що дим в кальяні збагачується гліцерином, що робить його трохи більш солодким, проте на ступінь шкоди це ніяк не впливає. Всесвітня Організація Охорони Здоров'я (ВООЗ) заявила про те, що в деяких кальянів використовують бавовняні фільтри або спеціальні пластикові сітки, призначені для зниження рівня шкоди. На жаль, подібні засоби анітрохи ні знижують шкоду тютюнового диму.

Вчені з університету Флорида вирішили порахувати різницю між затяжками сигарет і кальяну. Куріння цієї східної екзотики триває від 20 хвилин до години. За цей час людина встигає зробити від 50 до 200 затяжок. А куріння однієї сигарети еквівалентно 8-12 затягувань, виходячи з цього любителі кальяну можуть зробити висновок. Але, звичайно, смоли в кальяні менше, ніж в сигаретах, основна шкода куріння сигарет походить від чадного газу, смоли, і за цими показниками дим кальяну лише трохи відстає від сигарет. А гліцерин, який робить смак кальяну більш м'яким, насправді завдає величезної шкоди організму людини, яка палить. Людина автоматично вдихає дим глибоко і смола осідає на більшій площі ваших легенів.

Було доведено, що в димі кальяну, яка проходить через воду, підвищується концентрація моноокиси вуглецю, яка сприяє розширенню судин. Це здавалося б аргумент на користь куріння кальяну, але після розширення судин відбувається їх звуження до розмірів набагато менших, ніж в нормальному стані. Моноокись вуглецю сприяє зниженню еластичності стінок судин.

Якщо говорити про якість тютюну для кальяну, можна сказати, що поширені на сході види тютюну у нас в Киргизстані не представлені, нам поставляють виключно експортні варіанти курильних сумішей. Суміші для куріння кальяну виробляють у всьому світі. Через велику конкуренцію виробники намагаються якомога більше здешевити виробництво сумішей за рахунок штучних ароматизаторів, додавання неякісного тютюну та залучення некваліфікованої робочої сили без дотримання необхідних санітарних норм. Звичайно, ж ці фактори подвоюють шкоду кальяну.

В Єгипті туберкульоз має досить широке поширення. За статистикою Всесвітньої Організації Охорони здоров'я ця спекотна країна завжди займає одне з перших місць за кількістю ракових та інфекційних хвороб. Фахівці ВООЗ вважають, що провиною всьому цьому кальян, так як жителі цієї країни з давніх часів захоплюються Кальянокуренії.

Неприємний запах тютюнового диму в кальяні маскують різними ароматичними добавками, починаючи від яблучного запаху, закінчуючи запахами екзотичних фруктів. У цьому полягає головна пастка кальяну для будь-якого віку. Не варто забувати, що незалежно від смаку і запаху тютюнового диму, в ньому присутня нікотин, і рано чи пізно організм зажадає ще кальяну, і це вже залежність. Найголовніше не забувайте про те, що він дасть про себе знати набагато пізніше, коли виправити ситуацію буде неможливо.

Для некурящих людей бажано уникати паління кальяну. Справа в тому, що воно може викликати бажання і потреба в сигаретах.

У чому ж користь кальяну?

Кальян благотворно впливає на голосові зв'язки. Це пов'язано з тим, що за допомогою диму вони добре прогріваються.

Під час куріння кальяну, людина здатна максимально розслабитися і заспокоїти свою нервову систему. Але варто нагадати, що ця ейфорія триває недовго, та й за цю ейфорію потрібно платити своїм здоров'ям.

26.09.2018



Рівне-Ракурс №10 від 26.09.2018p. 
На головну сторінку