Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №273 від 04.01.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Традиції

Дванадцять страв для Святої вечері

Дванадцять страв для Святої вечері

Святу вечерю починають із молитви при свічці: адже це спільна вечеря всього роду. Навіть покійні родичі - “всі мають у цей вечір зібратися разом, щоб вечеряти всією родиною”. На столі повинно бути дванадцять страв, аби кожен місяць наступного року був щедрим. Серед них - дві обов’язкові: кутя та узвар. Страви ці - ритуальні, пов’язані з релігійним звичаєм поминати померлих саме кутею й узваром. Готують також борщ із грибами та чорносливом, гречані вареники, голубці із пшоном, зрази, канапки, січеники з гороху, фаршировані бурячки, шуліки з медом, різдвяні зірочки.

Пропонуємо вам декілька рецептів.

Кутя

Склад: пшениця, 1 склянка маку, 0,5 склянки цукру чи 2 ложки меду.

Спосіб приготування: пшеницю (яку попередньо замочують на ніч у воді), висипати в окріп, коли прокипить - вилити на дуршлаг, перемити холодною водою, викласти в каструльку, залити водою, закип’ятити, накривши кришкою, i поставити в гарячу піч (духовку) на чотири години. Потім - у холодне місце. У цей час промити мак, обдати його окропом, злити воду, промити у холодній воді, злити її, ще раз обдати окропом, потім - холодною водою. Після цього розтерти мак, додавши 0,5 склянки цукру або 2 ложки меду, з’єднати з пшеницею, підлити трішки охолодженої кип’яченої води. Замість маку можна покласти у пшеницю склянку ягід і фруктів з варення, без соку, розвести кип’яченою водою з цукром.

Кутя буває також ячмінна та рисова. Подається з молоком: конопляним, маковим, мигдальним чи розведеним медом (ситою) - до сити додаються мигдаль, горіхи.

Риба,

смажена в томаті

Склад: 200 г риби (короп, лящ, карась), 10 г борошна, 10 г олії, 100 г томату, сіль, перець.

Спосіб приготування: Почищену рибу порізати на шматочки, посолити, поперчити, запанірувати у борошні і обсмажити. Тоді залити томатом і прогріти протягом п’яти хвилин.

"Гриби запалені"

Спосіб приготування: Сушені гриби треба намочити, порізати і поставити варити. У цей час підсмажити борошно до золотавого кольору, потім додати холодної води, розмішати. Цю підливу вилити в каструлю, де варяться гриби, посолити. Варити до готовності (20-30 хв.).

Пампушки

Склад: 1 кг борошна, 50 г дріжджів, 0,5 скл. цукру.

Спосіб приготування: Розчинити водою половину борошна і дріжджів (до густини сметани). Поставити в тепле місце. Коли тісто підійде, замісити його, додаючи решту муки, солі і цукру. Знову поставити у тепло. Потім з нього викачують кульки і дають їм трохи “підрости”. Смажать пампушки в олії.

Дуже смачні пампушки, посипані цукровою пудрою, їх подають з узваром.

Голубці під грибним соусом

Склад: капустина, 50 г сушених грибів, склянка рису, 200 г маргарину, 2 - 3 цибулини, 2-3 морквини, мелений перець, сіль. Соус: 2 склянки грибного відвару, чайна ложка борошна, сіль.

Спосіб приготування: Зваріть гриби у трьох склянках води. Обсмажте в маргарині дрібно нарізану цибулю і потерту моркву, додайте посічені гриби, запарений рис, усе посоліть і поперчіть. Покладіть капустину в окріп, потім розберіть її на окремі листки. Сформуйте голубці. Покладіть їх у каструлю, дно якої вистеліть капустяними листками, посоліть, залийте окропом (на чверть каструлі) і тушкуйте півтори-дві години на слабкому вогні (найкраще - в духовці).

04.01.2007



Рівне-Ракурс №10 від 04.01.2007p. 
На головну сторінку