Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №888 від 22.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

За тепло потрібно платити…

За тепло потрібно платити…

На жаль, у нас останнім часом все більше рішень Кабінету Міністрів та інших центральних органів влади потребують коментарів і, скажемо так, – уточнень.

Яскравим прикладом цього стала інформація, що в опалювальний сезон не можна відключати підприємства, які це саме тепло виробляють. Здається все зрозуміло. Однак є нюанси. Про них розповів комерційний директор ПАТ «Рівнегаз» Віктор Осницький на прес-конференції, яка відбулась 20 листопада.

Отже, що ж є насправді. Кожна теплопостачаюча організація отримує газ безпосередньо від «Нафтогазу». До меж областей його транспортує «Укртрансгаз», яка входить в структуру того ж самого «Нафто­газу». В межах областей «блакитне паливо» транспортують облгази і отримують за це близько 80 копійок з спожитого куба газу. З 1 грудня «Нафтогаз» запроваджує подобове балансування обсягів газу. На весь газ, який йде для потреб теплопостачаючих організацій, введені номінації. Це означає, що «Нафтогаз», який має прямі господарчі стосунки з теплпостачаючими організаціями і отримує від них кошти, видає номінації. Якщо раніше номінації видавалися при наявності 90% оплати за газ, то наш Уряд зменшив цю планку до 78%. Таким чином, якщо населення зменшить обсяги оплат і теплопостачаючі організації не зможуть забезпечити потрібні обсяги розрахунків, то… Ні, газ подаватися буде принаймні певний час, але при відсутності номінації на газ «Укратрасгаз» буде вважати його отриманим без ліміту і рахуватиме його не по 8 гривень за куб, а по 28-29 гривень. Різниця більш ніж вагома. Тобто, споживачам доведеться за таке тепло сплатити більш ніж у тричі дорожче. Ось так. Просто і зі смаком…

В цій історії для споживачів, які отримають тепло централізовано, а це крім обласного центру, мешканці Рівненського району, міст Дубно, Здолбунів, Костопіль, Остріг та Березно, є й хороша новина – усі теплопстачаючі підприємства Рівненської області на сьогоднішній день мають номінації на газ. Тобто, поки що вони можуть розраховуватися за газ із «Нафтогазом». Але є і погана новина - у випадку небалансу, тобто неповних розрахунків з «Натфтогазом», газ можуть і перекрити, адже ніхто нормативних актів про відключення його за борги не відмінив. Будемо сподіватись, що зима в нас буде теплою, а прості громадяни - свідомими того, що за тепло і газ треба платити вчасно, бо замерзнемо.

22.11.2018Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 22.11.2018p. 
На головну сторінку