Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №901 від 21.02.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Навіщо вам потрібен кімнатний мандарин, та як за ним доглядати

Навіщо вам потрібен кімнатний мандарин, та як за ним доглядати

Кімнатна рослина мандарин являє собою невелике вічнозелене деревце, котре щорічно плодоносить. 

Мандаринове деревце привабливе в будь-який час року. Навесні воно рясно квітує, у пазухах листя розпускаються білі ароматні квіти. Квіти мандарина двостатеві, тому плоди зав’язуються без запилення. 

Плоди мандарина, що зав’яза­лися, дозрівають через 6-10 місяців після цвітіння і здобувають яскраве жовтогаряче забарвлення, зазвичай в жовтні - листопаді. До початку зими мандаринове деревце дуже ошатне, прикрашене дозрілими яскраво-жовтогарячими плодами. Ця рослина буде відмінною прикрасою до новорічних свят і наповнить будинок цитрусовим ароматом.

Гарні плоди мандарина є традиційним новорічним частуванням, цитрусовий аромат солодких фруктів і хвої завжди асоціюється зі святом. Соковиті плоди мандарина солодші, ніж інші цитрусові фрукти. Усього 2-3 мандарини містять добову норму вітаміну С, крім того в м’якоті мандарина містяться вітаміни групи В, вітамін К, D і А. Мандарини корисно їсти при застудних захворюваннях і грипі, вони забезпечать організм необхідними вітамінами в зимовий час, а вміст у м’якоті природних антисептиків полегшить перебіг хвороби.

Мандарин (Citrus reticulate) із сімейства рутових. У великій кількості фрукт вирощують у Китаї та Японії, а також у країнах Азії і Середземномор’я. У природі мандарин - це невелике деревце або чагарник висотою до 4-6 метрів. Мандаринове дерево довгожитель, росте й плодоносить до 60-70 років. Дерево має пишну крону, а гілки густо покриті темно-зеленим листям яйцеподібної форми. Навесні в пазухах листя по одній або дві розпускаються білі квітки з жовтими пильовиками.

Плоди мандарина невеликі, до 4-6 см у діаметрі, злегка приплющеної кулястої форми. Шкірка спілого мандарина легко відокремлюється від плода. Плід розділений на 9-12 часточок. Шкірка мандарина містить багато ефірних олій, її використовують для готування відвару, що приймають при діабеті для зниження цукру і як жарознижуючий засіб.

У кімнатних умовах як звичайні горщикові рослини зазвичай вирощують карликові сорти мандаринів «Ковано-Васе», «Міагава-Васе». Ці рослини виростають не більше 1-1,5 метра висотою, добре адаптуються до кімнатних умов і переносять сухе повітря у квартирі.

В наш час карликові мандаринові рослини, вже з наявними на гілках яскравими плодами, легко можна придбати в багатьох квіткових магазинах .

Догляд за мандариновим деревцем не складний і не занадто відрізняється від догляду за кімнатним лимоном.

Освітлення. При вирощуванні мандарина рослині необхідне яскраве розсіяне світло без прямих сонячних променів, розташуйте його поруч зі східним або західним вікном. Мандарин не любить частих перестановок і навіть поворотів щодо джерела світла, при цьому може скидати листя й квіти. На літо мандаринове деревце можна виносить на відкрите повітря в сад, варто поставити горщик з рослиною в півтінь.

Температура в приміщенні під час цвітіння мандарина і зав’язування плодів має бути в межах +15…+18 °С, при різких перепадах температур або на протязі квіти й зав’язі плодів можуть обпадати. Улітку для росту мандарина сприятлива температура повітря +18…+22 °С. Після дозрівання плодів рослині необхідний період спокою, тому в зимовий період мандарин рекомендується тримати в прохолодному й світлому приміщенні при температурі +12…+15 °С. Тільки після декількох місяців спокою рослина рясно зацвіте.

Поливають рослину рясно після підсихання верхнього шару землі в горщику. Улітку поливають рослину частіше, майже щодня, восени з жовтня рослину поливають усе рідше. Узимку в прохолодному приміщенні полив має бути не частим 1-2 рази на тиждень. Вода для поливу повинна бути кімнатної температури.

Для рослини сприятливою є підвищена вологість, тому листя мандарина обприскують щодня. Узимку рослину варто відсунути подалі від опалювальних приладів. Підживлюють мандаринове деревце з березня по жовтень. У воді для поливу один раз на два тижні розчиняйте комплексне добриво для кімнатних рослин.

Пересаджують молоді рослини щорічно, дорослі плодоносні деревця мандарина пересаджують через 2-3 роки. Для посадки мандарина можна купити готовий субстрат спеціально для цитрусових або скласти самостійно з дернової землі, перегною й торфу у співвідношенні 2:2:1. Пересаджену рослину в перші дні притінюють і часто обприскують.

Кімнатні мандарини розмножують насінням, укоріненням живців і повітряними відводками. Насіння мандарина сходить швидко і рослина за два три роки перетворюється на мініатюрне деревце, але плодоносити мандарин, як і усі цитрусові, починає у віці 8- 10 років, тому частіше беруть гілочку плодоносного мандарина й прищеплюють її на однорічний сіянець мандарина або лимона. Щеплена рослина починає квітувати через 3-4 роки.

Мандарин вкорінюється погано, тому частіше для розмноження використовують повітряні відводки. Для цього на гілочці трирічного віку на початку весни знімають смужку кори шириною 1-2 см. Зріз припудрюють стимулятором коренеутворення «кореневином». Знизу й зверху зрізу закріплюють пакет, наповнюють субстратом і регулярно воложать. Через 3-4 роки навколо зрізу з’явиться коріння, тоді гілочку зрізують і висаджують в окремий горщик.

У деревця мандарина постійно формують крону, для цього прищипують верхівки пагонів, що витягнулися.

21.02.2019



Рівне-Ракурс №10 від 21.02.2019p. 
На головну сторінку