Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №901 від 22.02.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як вибрати новобудову, щоб не було проблем?

Уявіть, що ви накопичили 0,5 млн грн. і ще 1,5 млн грн. позичили в банку, щоб купити квартиру своєї мрії. Однак на будівництві будинку в останні тижні зависла тиша. Міняти щось в такому випадку вже пізно. Перш ніж підписувати договір про покупку квартири в споруджуваному будинку, перевірте себе. Юристи і ріелтори розповіли Порівняй про те, як дізнатися в собі обманутого пайовика і, головне, як їм не стати.

Нарватися на шахраїв може будь-хто, але у деяких покупців шансів втратити гроші більше, ніж у інших. Вони не хочуть витрачати ні час, ні гроші, але в підсумку втрачають спочатку гроші, а потім і час, намагаючись ці гроші повернути. Щоб не стати одним з них, потрібно підготуватися до покупки квартири і вивчити всі можливі проблеми ще на стадії підготовки угоди. Ми з'ясували, як поводиться потенційний обманутий пайовик.

1. Вивчає документацію проекту через інтернет

Перша порада, яку дають юристи: вивчіть документацію. Слухняний покупець йде на сайт забудовника і вивчає багатосторінкову документацію з почуттям виконаного обов'язку.

Як треба?

Зазвичай потрібна новостройка Киева http://tradicia.kiev.ua/ краще вивчати відомі компанії.

Документи на сайті - це добре, але перевіряти паперу потрібно в офісі компанії, бажано разом з юристом або професійним агентом з нерухомості. Так ви позбавляєте себе від можливості нарватися на підробку.

Які документи вивчити:

Установчі документи забудовника (статут, свідоцтво про реєстрацію, свідоцтво про постановку на податковий облік, виписка з ЕГРЮЛ) - дати в документах необхідно перевірити в органах податкового обліку за запитом, вони повинні збігатися.

Проектну декларацію - в ній повинні бути вказані будинки, які вже побудував забудовник, цю інформацію можна перевірити, відвідавши об'єкти.

Документи, що підтверджують право на використання земельної ділянки - ця інформація є в проектній декларації. Якщо у забудовника право тільки на оренду, зверніться до власника за підтвердженням.

Інформацію про фінансування проекту і договір страхування на випадок банкрутства забудовника - шукайте фразу «фінансується за рахунок позикових коштів», найкраще вибирати проект, який акредитований великим банком, а страхова компанія повинні бути в списку Центробанку.

Проект договору, за яким пропонується придбати нерухомість.

ДДУ (договір пайової участі) - найпопулярніша схема взаємодії інвестора і забудовника. Такий тип угоди підлягає обов'язковій державній реєстрації. Це є гарантією захисту від подвійного продажу квартири, а також того, що в разі банкрутства забудовника вимоги пайовика будуть забезпечені заставою.

Інші варіанти договорів:

Договір поступки прав вимоги - це угода між фізичними особами, яке полягає, коли людина вирішує продати квартиру, що будується до отримання прав власності на квадратні метри. Договір підписується з обов'язковим повідомленням забудовника і підлягає державній реєстрації.

Договір паенакопления в ЖБК - відносно нова форма придбання нерухомості. Вона передбачає створення кооперативу (ЖБК) майбутніх мешканців будинку і придбання нерухомості за допомогою виплати паю. У порівнянні з ДДУ для забудовника така схема більш приваблива, а для покупця - більш ризикована, тому що договір паєнагромадження не вимагає обов'язкової реєстрації.

2. Вибирає комплекс по картинках

Реклами нових житлових комплексів виглядають приблизно однаково: красиві будівлі, дитячі майданчики, щасливі люди і парочка чистеньких машин на парковці. Але після здачі будинку покупці частіше бачать недобудовані будинки по сусідству, сміття, пил і забиті парковки.

Як треба?

Щоб сувора реальність не вбила радість від покупки, обов'язково прокотитеся на будівництво ще до покупки квартири. Не завадить відвідати і вже готові проекти, щоб зрозуміти, наскільки вони відрізняються від того, що обіцяла реклама.

Якщо з вашого нового вікна, незважаючи на всі обережності, відкривається вид на смітник, доведеться вдаватися до рішучих дій.

Від чого не захищає ДДУ?

Послужливий менеджер в офісі продажів запропонує клієнтові купу додаткових послуг: починаючи з реєстрації договору, закінчуючи плануванням квартири на стадії будівництва. Покупець, який погоджується на цей «доважок», ризикує серйозно переплатити.

Як треба?

«Відмовтеся від додаткових послуг, які нав'язує забудовником - як юридичного характеру (реєстрація договору і т.п.), так і фізичного (перепланування та інше). Вони не є обов'язковими, але відчутно впливають на кінцеву вартість », - радить Роман Харланов.

Оформити договір в реєстраційній палаті можна самостійно, а зробити стіни в квартирі вільного планування - запросивши ремонтну бригаду. Все це обійдеться в рази дешевше, ніж при оформленні в будівельній компанії.

Не забувайте, що згідно із законом продавець не має права обумовлювати покупку одних послуг придбанням інших. В крайньому випадку ви можете укласти угоду, а потім відмовитися від нав'язаної послуги окремо від основної.

Те ж саме стосується покупки страховки при оформленні іпотеки. В офісі банку зазвичай пропонують найдорожчий варіант. Але ви маєте право ознайомитися зі списком акредитованих страхових компаній і самостійно вибрати відповідний вам варіант.

4. Оплачує «зайві» метри за кошторисом забудовника

Після здачі будинку площа квартири може бути більше запланованої. У такій ситуації покупець доплачує за різницю. Причому недосвідчений покупець робить це, не перевіряючи виміри забудовника, а даремно.

Як треба?

Щоб дізнатися точну площу квартири, запросіть співробітників БТІ, які у вашій присутності проведуть виміри (часто виміри проводяться неякісно, технік заміряє дві стіни і вираховує площа кімнати, «округляючи» її в більшу сторону).

Простежте, щоб були заміряні всі стіни.

Якщо нові виміри будуть відрізнятися від тих, що вам надали під час здачі квартири, ви можете їх оскаржити, отримавши нову довідку з БТІ.

неправильно:

Площа дорівнює добутку сторін: S = a * b, де a і b - дві перпендикулярні стіни кімнати.

правильно:

Площа являє собою корінь з добутку різниці напівпериметр з довжиною кожної сторони :, де a, b, c, d - стіни кімнати, а p = (a + b + c + d): 2.

Як вважають в БТІ:

Технік заміряє дві перпендикулярні стіни: а і b, припускаючи, що стіни в кімнаті рівні. Площа розраховує за формулою: S = a * b.

Наприклад, довжина кімнати - 4,05 метра, ширина - 6 метрів. За підрахунками техніка площа кімнати складе 24,3 кв.м.

Як треба?

Завдання власника квартири простежити, щоб технік заміряв всі стіни, адже при будівництві часто бувають розбіжності в параметрах приміщення до декількох сантиметрів. Наприклад, одна стіна кімнати становить 4,05 м, друга - 3,96, третя - 6, а четверта - 5,93.

В результаті площа квартири становитиме: 23,88 кв. м.

Здавалося б, різниця незначна. Але уявімо, що за договором передбачалося, що площа кімнати буде становити 22 кв.м., а допустиме відхилення становило 2 кв.м. У першому випадку власник квартири повинен буде сплатити різницю зі своєї кишені, у другому - може нічого не платити.

«Перевірте, яке відхилення від проектної площі допустимо для обох сторін і не вимагає взаємних компенсацій. Доплата відбувається тільки за ту площу, яка перевищує зазначений у договорі розмір відхилення. У разі ж якщо навпаки, площа квартири менше, ніж це передбачено договором, клієнт має право вимагати від забудовника повернення частини сплаченого за квартиру вартістю. Інші особливо важкі випадки можуть вимагати втручання суду », - пояснює керуючий партнера Rezidential group Еміль Захаряна.

На стадії підписання договору із забудовником ви можете запропонувати прописати в договорі не тільки мінімально допустиме відхилення від планованої площі, а й максимальне.

5. Знаходить виняткові пропозиції з цінами «нижче за ринок"

Здорово, якщо ви вмієте знаходити товари зі знижками, але при покупці нерухомості це вміння може зіграти з покупцем злий жарт.

Як треба?

«Необхідно розуміти, що всі забудовники працюють приблизно в однакових ринкових умовах, - пояснює Анна Левітова. - Вартість квартири може варіюватися в залежності від району, від технології будівництва, площі об'єкта, рівня благоустрою. Але занадто низька ціна повинна бути обгрунтована. Забудовники - це, як правило, комерційні компанії, мета яких - прибуток. І ціна «нижче за ринок» дуже часто має приховані мотиви ».

Низька ціна, як правило, пояснюється неякісними матеріал ами, використаними при будівництві. Стіни в таких новобудовах починають «сипатися» при першій спробі перегартувати шпалери і вкриваються пліснявою кожну осінь і весну. Інша причина, по якій ціна на квартиру може бути нижчою за середню - договір без реєстрації. Як ми вже говорили вище, деякі типи договорів не потребують державної реєстрації. Це робить угоду дешевше, але покупець в такій ситуації не захищений від шахраїв, які можуть продавати одну квартиру кільком власникам.

Разом:

Вибираючи квартиру, не шкодуйте часу, щоб особисто ознайомитися з усією документацією в офісі компанії.

Не вірте красивій рекламі, всі обіцянки менеджера повинні бути зафіксовані в договорі.

Не погоджуйтеся на покупку нав'язаних послуг.

Не довіряйте вимірами, які надає забудовник і БТІ, простежте особисто, щоб технік сумлінно заміряв кожну стіну.

Не купуйте підозріло дешеві квартири.

22.02.2019



Рівне-Ракурс №10 від 22.02.2019p. 
На головну сторінку