Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №903 від 07.03.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Не «новий курс», а старі граблі Тимошенко

Служба безпеки викрила піраміду з організації підкупу виборців, яку очолювали нардепи від «Батьківщини»

Ранок 21 лютого для деяких співробітників запорізького виборчого штабу Тимошенко почався з обшуків. Силовики вилучили з їхніх квартир працівників агітаційну продукцію та документи. Як свідчила судова ухвала, обшук проходив у рамках розслідування кримінального провадження за фактом створення злочинної організації.

А вже за кілька годин в СБУ відбувся брифінг щодо масових обшуків у різних областях України. З’ясувалося, що правоохоронці шукають осіб, причетних до створення мережі підкупу виборців. Відомо, що зловмисники, громадяни України та Росії, серед яких були навіть колишні довірені особи Жириновського та працівники штабу Путіна, діяли за схемою виборчої піраміди: «керівник сектору – старший виборчої дільниці – десяток». Так вони мали забезпечити певну кількість голосів для одного з кандидатів на виборах президента на кожній виборчій дільниці.

На брифінгу заступник голови СБУ Віктор Кононенко наголосив, що угруповання діяло на замовлення одного з чинних народних депутатів. Втім, його прізвище та партію він назвати відмовився.

Але вже невдовзі воно «спливло» в матеріалах СБУ. На одному з документів щодо фінансування агітаційної мережі згадується нардеп від «Батьківщини» Руслан Богдан. Судячи з даних у документі, він відповідав за фінансування агітаторів, спостерігачів на виборах і організаторів штабів.

Варто зазначити, що Богдан (до 2004 року він мав прізвище Мусієнко) раніше фігурував у низці кримінальних проваджень. Так, у 1997 році його перевіряли на предмет причетності до навмисного вбивства, а через рік затримали за вимагання $4200 у підприємця.

А в квітні 2016 року ЗМІ повідомляли, що Богдан, який на той час був депутатом Полтавської обласної ради, також займався підкупом виборців. Зокрема, роздавав по школах щедрі подарунки до Великодня. Інсайдерська інформація деяких українських видань також свідчить про причетність цього нардепа до викритої СБУ злочинної групи. Ба більше, в цьому контексті згадується ім’я ще одного нардепа від «Батьківщини» – Валерія Дубіля. Щоправда, досі незрозуміло, хто з них яку роль виконував. Невідома також і їхня реакція на оприлюдену СБУ інформацію.

Цікаво, що напередодні Тимошенко звинуватила свого головного суперника у президентських перегонах — чинного главу держави Петра Порошенка — в незаконній агітації та навіть подала позов до суду. Лідерка «Батьківщини» закидала Порошенку незаконне фінансування його форуму «Відкритий діалог», під час якого була проголошена передвиборча програма. Втім, Апеляційний адмінсуд позов Тимошенко відхилив, бо порушень не виявив.

Ще до розгляду справи у суді Тимошенко почала заявляти, нібито Порошенко використовує «піраміду» для підкупу виборців. Мовляв, його агітатори мають роздати «по тисячі гривень шістьом мільйонам людей». А у день обшуків кандидатка в президенти заявила, що монетизація субсидій — це ще одна технологія масового підкупу виборців Порошенком.

Натомість, тепер у підкупі виборців підозрюють людей з її політичної сили. Втім, давно відомо, що найгучніше кричить «тримай злодія» сам злодій.

Очевидно, що скандалами та звинуваченнями в бік інших кандидатів очільниця «Батьківщини» намагається відвернути увагу від власних проблем.

Результати останніх опитувань КМІС та Центру Разумкова засвідчили: Тимошенко втратила свої лідерські позиції і тепер відстає не лише від Володимира Зеленського, а й від Петра Порошенка. Іншими словами, її шанси потрапити до другого туру стають дедалі примарнішими.

Тим часом німецьке видання Handels­blatt назвало лідерку «Батьківщини» «баронесою брехні». Адже за даними фактчекінгового проекту VoxCheck, лише 31% її заяв у 2018 році були правдивими. Так багато, як Тимошенко, виборців не обманював жоден інший український політик.

Негативне забарвлення як партії, так і самій Тимошенко додає й те, що з «Батьківщини» лише нещодавно виключили голову Херсонської облради Владислава Мангера, якого вже давно обґрунтовано підозрюють в організації вбивства місцевої активістки Катерини Гандзюк.

І незважаючи на те, як буде просуватися розслідування брудної передвиборчої оборудки з купівлею голосів, вже зараз зрозуміло одне — організувавши цю схему, Тимошенко завдала чергового нищівного удару по своїй репутації.

07.03.2019Підготовлено за матеріалами інтернет-видань

Нардеп від «Батьківщини» Руслан Богдан відповідав за фінансування агітаторів, спостерігачів на виборах і організаторів штабів. Очевидно, що скандалами та звинуваченнями в бік інших кандидатів очільниця «Батьківщини» намагається відвернути увагу від власних проблем.



Рівне-Ракурс №10 від 07.03.2019p. 
На головну сторінку