Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №903 від 07.03.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Звідки гроші?

Чому саме зараз Президент проголосив війну бідності

Відповідно до рішень уряду і Президента, починаючи з березня проводиться індексація пенсій. 10 мільйонів пенсіонерів отримуватимуть щомісяця плюс в середньому на 250-300 гривень. Ті незаможні пенсіонери, для кого індексація буде меншою, матимуть додаткову разову виплату в розмірі 2410 гривень – двома «траншами», по 1205 грн. у березні і квітні. Також відбудеться монетизація субсидій за житлово-комунальні послуги: господарі отримають на руки живі гроші і матимуть змогу заплатити за опалення самі, а зекономлені кошти витратять на інші нагальні потреби. Для сімей із новонародженими будуть додаткові виплати на третю дитину.

Як стверджує Президент Петро Порошенко, це лише початок підвищення соціальних стандартів для українців: далі буде. Опоненти називають ці кроки «підкупом виборців». Та насправді своєчасність соціальних виплат має свою чітку логіку. На початку першого президентського терміну Порошенка Україна отримала важкий удар з боку Росії: на нас напали, забрали Крим і основні промислові потужності Донбасу. Доводилося дбати насамперед про оборону, відбудовувати розграбовану минулою владою армію. В умовах економічної блокади з боку РФ, коли Москва закрила навіть транзит для українських товарів, наша економіка переорієнтовувалася на Захід. Це стало можливо завдяки угоді про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС. Потрібен був час також на стабілізацію гривні, поповнення валютних запасів. Тепер економіка України зростає 12 кварталів поспіль.

«Де ми були досі? Займалися макроекономічною стабільністю країни. На початку мого президентства, на жаль, стояла задача номер один – щоб ми не стали країною-банкрутом. Росія намагалася нас задушити, але ми вистояли. І сьогодні в нас уже є гроші, щоб підняти мінімальну зарплату, пенсії, виплати для новонароджених», – пояснює Порошенко.

Окреме питання – разові доплати по 2410 гривень. Цю «тринадцяту пенсію» отримають ті, для кого індексація буде невідчутною. Таких – приблизно 1,9 мільйона осіб. Це поновлення соціальної справедливості для людей, які все життя важко пропрацювали на малооплачуваних роботах, у колгоспах, але пенсії заробили низькі.

Що важливо – весняні доплати не спричинять інфляційне навантаження на економіку. Ціни не повинні підскочити. Адже гроші для пенсійної компенсації дало успішне розмитнення «євроблях» – воно принесло в бюджет додатково 13,6 мільярда гривень.

«Ми підвищуємо пенсії. Опоненти кажуть – це підкуп. Так, п’ять наступних років будемо «підкуповувати» пенсіонера, збільшуючи пенсію. «Підкуповувати» людей праці – збільшуючи їм зарплату. Матерів – збільшуючи їм виплати. Це – стратегія боротьби з бідністю, але не порожніми обіцянками, а виконанням роботи», – заявляє Президент.

Віце-прем’єр Павло Розенко «здивований і обурений цинізмом деяких опозиційних лідерів», які критикують підвищення пенсій. «На їхню думку, потрібно взагалі припинити збільшувати зарплати, пенсії і так далі, поки політики не «награються» у вибори. Але ми знаходимо можливості. Коли вони з’являються – ми відразу їх реалізовуємо», – підкреслює Розенко, нагадуючи про підвищення 2017 року.

Прозорим і логічним є також питання монетизації субсидій – за цим правилом живе весь цивілізований світ. Відповідна ініціатива була прийнята Кабміном ще восени 2017 року, конкретний план уряд затвердив у вересні 2018-го. І з березня 2019 року «гроші підуть українцям, а не енергетичним олігархам-монополістам. Для людини будуть гроші, а для держави – зменшене енергоспоживання. Це те, про що давно всім урядам говорилось», – зазначає політичний експерт Олександр Солонтай і додає: поки ми будемо енергетично неефективні – вигравати війну в Росії нереально.

«Це реально революційний прорив у наших соціальних проектах», – наголошує Петро Порошенко. Він називає ці кроки «проривною формулою успіху в економіці – «Від бідності до добробуту». Він заявляє, що переймається економічним розвитком, бо «перемога над бідністю є питанням номер один національної безпеки». За словами Президента, підйом економіки надалі забезпечить розвиток України як глобального лідера в IT-секторі, в АПК, як регіонального індустріального лідера, в логістиці для Європи і туризмі.

Амбітні плани? Так. За перші п’ять років Порошенко виконав обіцяне щодо асоціації з ЄС, безвізу, розбудови армії, зміцнення оборони, газової незалежності від РФ, автокефалії для Української церкви. Маємо підстави сподіватися, що в другій каденції Президент досягне результатів і в боротьбі з бідністю.

07.03.2019

«Це лише початок підвищення соціальних стандартів для українців: далі буде. Подолання економічної кризи, яку спричинила російська агресія, відкриває до того шлях».



Рівне-Ракурс №10 від 07.03.2019p. 
На головну сторінку