Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №903 від 07.03.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Користь чи шкода.

Користь чи шкода.

Що потрібно знати про пальмову олію

Вживання в їжу пальмової олії призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань в глобальному масштабі, а його виробництво завдає непоправної шкоди природі.

Такі основні висновки доповіді, підготовленої експертами Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Недорога і вигідна у виробництві, пальмова олія міститься у великій кількості продуктів, які ми їмо щодня. Когось цей інгредієнт у складі продукту зупинить від покупки, а хтось не придасть цьому значення. Чому пальмова олія шкідлива і чи є хоч якась від неї користь?

Пальмова олія видобувається з м’якоті олійної пальми. Існує більш дорога і корисна олія з насіння цього дерева, але в наших продуктах вона не використовується.

Масло з м’якоті дерева недороге, має вершковий приємний смак і аромат, тому для кондитерських виробів (і не тільки) вона підходить відмінно, чим і користуються виробники. Продукти з додаванням пальмового масла довго зберігаються, тримають форму завдяки тугій структурі і коштують недорого.

При виготовленні страв фаст-фуду пальмову олію також вигідно використовувати, бо вона не горить при стандартних температурах, як соняшникова, наприклад, а тому готувати смажені продукти можна не побоюючись виділення канцерогенів. І це остання хороша новина про пальмову олію.

Саме через тугоплавкість, пальмова олія становить велику небезпеку для людини, яка постійно її вживає. Для того, щоб олія розплавилася, їй потрібна температура вище за 38 градусів, а потрапляючи в шлунки людей, при температурі 36,6, воно так і залишається у формі пластиліну, погано перетравлюється і осідає на слизових внутрішніх органів.

Також пальмова олія містить насичені жирні кислоти і вживання виробів з додаванням олії підвищує їх вміст в наших організмах в п’ять разів. Як наслідок - підвищення рівня холестерину, ризик захворювань серцево-судинної системи.

Окислена олія завдає неабияку шкоду організму. Окислення відбувається при переробці під час приготування їжі, при якому виробляються токсини, які негативно впливають на серце, печінку, нирки та легені.

1. Ризик атеросклерозу

Сира і не перероблена пальмова олія не має таких негативних наслідків. Однак дослідження виявили зростання розвитку атеросклерозу вже через півроку після використання повторно нагрітої пальмової олії.

2. Канцероген в пальмовій олії

В одному дослідженні, пов’язаному з переробкою пальмової олії для використання в напівфабрикатах виявили зв’язок між цією олією і потенційно канцерогенним забруднювачем, але тільки якщо масло нагрівали до 200 градусів за Цельсієм.

У 2016 році Європейське агентство з безпеки продуктів харчування (EFSA) висловило стурбованість у зв’язку з тим, що високий рівень 3-МХПД - речовини, що вважається канцерогеном і виявлений в рафінованій пальмовій олії, може становити ризик для нирок і чоловічої репродуктивної системи.

3. Гідрогенізована пальмова олія

Пальмова олія використовується в продуктах харчування як в сирому, так і в гідрогенізованому вигляді. Саме в такому вигляді вона додається в продукти харчування, включаючи молочні та кондитерські продукти і, безумовно, завдає шкоди. В процесі гідрогенізації на олію впливають за допомогою високої температури, в результаті чого змінюється її молекулярна структура.

Після процесу гідрогенізації пальмова олія перетворюється в трансжири, які заважають повноцінному харчуванню клітин і негативно впливають на стан багатьох систем організму. Це стає причиною багатьох порушень: підвищення рівня холестерину, ризик розвитку атеросклерозу, серцево-судинні захворювання, порушення обмінних процесів в тканинах, хронічне запалення, ожиріння.

Пальмова олія в дитячих сумішах

Пальмова олія - один з інгредієнтів, який часто міститься в дитячій суміші. Справа в тому, що будь-яка суміш повинна містити жир. Виробники суміші в спробі відтворити пальмітинову кислоту грудного молока, додають туди пальмову олію.

Однак пальмова олія погано поглинається дитячим організмом, що веде до низької щільності кісткової тканини. Це пов’язано з тим, що структура пальмітинової кислоти і пальмової олії в суміші різна. Коли пальмітинова кислота не поглинається організмом, вона вступає в реакцію з кальцієм і робить його нерозчинним. В результаті організм дитини виділяє нерозчинний жир і кальцій.

При регулярному споживанні пальмової олії в суміші, дитина не тільки не отримує необхідних їй жирів, але й кальцій, який необхідний для повноцінного розвитку.

У яких продуктах міститься пальмова олія?

Пальмова олія є практично скрізь. Її можна знайти в продуктах харчування, а також косметиці, засобах гігієни. На багатьох з них не написано, що вони містять пальмову олію, але воно зазначено під одним з багатьох найменувань. Якщо ви побачите деякі з нижчеперелічених назв, знайте, що продукт містить пальмову олію.

Рослинна олія (Vegetable Oil), рослинний жир (Vegetable Fat), пальмове ядро (Palm Kernel), пальмоядрова олія (Palm Kernel Oil), пальмова фруктова олія (Palm Fruit Oil), пальмат (Palmate), пальмітат (Palmitate), пальмолеін (Palmolein), гліцерил (Glyceryl), стеарат (Stearate), стеаринова кислота (Stearic Acid), Elaeis Guineensis, пальмітинова кислота (Palmitic Acid), пальмовий стеарин (Palm Stearine), пальмитоил оксостеарамід (Palmitoyl Oxostearamide), пальмитоил тетрапептид-3 (Palmitoyl Tetrapeptide-3), лауретсульфат натрію (Sodium Laureth Sulfate), лаурилсульфат натрію (Sodium Lauryl Sulfate), пальмовий кернелат натрію (Sodium Palm Kernelate), лауріллактілат/сульфат натрію (Sodium Lauryl Lactylate / Sulphate), гідратовані гліцериди пальмової олії (Hyrated Palm Glycerides), етил пальмітат (Etyl Palmitate), октил пальмітат (Octyl Palmitate), пальмітиловий спирт (Palmityl Alcohol ).

Найпоширеніші продукти, в яких використовують пальмову олію:

Шоколад

Пальмова олія використовується у виробництві переробленого шоколаду, бо вона надає йому глянсовий блиск і допомагає стабілізувати його при більш високій температурі. Перевірити, які рослинні жири містяться в шоколадці, можна, взявши в руки шматочок. Якщо вона не буде танути, значить в якості рослинних жирів в шоколад введено пальмову олію.

Хліб

Звичайний хліб виробляють з використанням пальмової олії, бо вона стійка при кімнатній температурі, вона недорога, і з нею легко готувати.

Готові до вживання продукти

Пальмову олію використовують, щоб запобігти прилипанню продукту або поліпшити його текстуру і кремоподібність. Пальмова олія - дешевша альтернатива соняшниковій або оливковій олії.

Готова випічка, печиво і морозиво

Пальмова олія є стабілізуючим засобом, який поліпшує текстуру цих продуктів.

Маргарин

Якщо ви купуєте маргарин або харчуєтеся продуктами, що містять маргарин, то, швидше за все, для його виготовлення використовується пальмова олія через її стабілізуючі якості. В цьому випадку краще віддати перевагу справжньому вершковому маслу.

Чіпси і горішки

Набори горішків і чіпси продаються за хорошою ціною з однієї причини - пальмова олія. Ви можете знайти снеки і без пальмової олії, але потрібно уважно читати склад продуктів.

Пальмова олія міститься не тільки в продуктах харчування, а й у товарах широкого вжитку, таких як дезодоранти, губна помада, мило, пральний порошок, зубна паста.

Однак не варто боятися її в косметиці. Поживні речовини - вітамін А, С і Е мають антиоксидантні властивості, а олії вирівнюють шкіру, утримують вологу і захищають від вільних радикалів.

07.03.2019



Рівне-Ракурс №10 від 07.03.2019p. 
На головну сторінку