Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №903 від 07.03.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Ключ до життя під назвою O2 і навіщо нам потрібен палацовий пульсоксиметр

Кисень для людини життєво необхідний! З цим твердженням навряд чи хто - то буде сперечатися. Але, тим не менш, багато вчених сходяться в переконанні, що для нормальної життєдіяльності нам потрібно значно більше O2, ніж ми його отримуємо. Від поглинається його кількості безпосередньо залежить наша працездатність, життєвий тонус і здоров'я в цілому. Людина без їжі може прожити кілька тижнів, без води - близько тижня, а ось без кисню обходитися він не може ніяк, гине за лічені хвилини.

Про значення кисню для всього живого красномовно свідчать факти. Ось деякі з них:

• Щодня кожен з нас робить близько 20 000 вдихів

• Населенню Землі, в тому числі і тваринам, потрібно 2000 років, щоб витратити весь кисневий запас атмосфери. У той же час рослинність суші і морські водорості здатні протягом 600 років заповнити цей обсяг

• 200 років тому в земній атмосфері містилося близько 40% кисню. Сьогодні цей показник дорівнює 21%

• Маса головного мозку становить 2% від загальної ваги тіла і споживає близько 20% кисню, що поглинається організмом

• У Світовому океані кисню міститься значно більше, ніж в земній атмосфері

• Артеріальна кров постачає киснем всі системи і органи, завдяки чому забезпечується протікання хімічних реакцій, а також очищення організму від токсинів і шлаків

• Для визначення вмісту кисню в крові використовуються спеціальні прилади - пульсоксиметри

• Деякі системи і органи здатні самостійно виробляти O2. Однак основна його частина надходить ззовні, головним чином через легені і частково через шкірний покрив.

Можна купити пульсоксиметр https://heaco.ua/catalog/pulse_oximeters/, і мати сучасний контрольно-діагностичний прилад, за допомогою якого за лічені секунди можна визначити кількість кисню в капілярної крові, а також виміряти частоту серцевих скорочень.

В організмі людини всі поживні речовини - жири, білки, вуглеводи окислюються киснем, кажучи простою мовою, - згоряють, вивільняючи енергію, і, в кінцевому підсумку, перетворюючись в воду, азотні продукти обміну і вуглекислоту. Отримана енергія витрачається на підтримання температури тіла, рухову і розумову діяльність, синтез хімічних сполук, що беруть участь в обмінних процесах.

При оптимальної концентрації кисню в крові, визначити яку можна використовуючи палацовий пульсоксиметр, людина відчуває себе енергійним, його працездатність перебуває на високому рівні. Дефіцит O2, як правило, проявляється у вигляді сонливості, втоми, швидкої стомлюваності і виникненні інших проблем зі здоров'ям.

Збільшення вмісту кисню в артеріальній крові допомагає знизити нервозність і занепокоєння, які часто є причиною розвитку багатьох психосоматичних розладів і захворювань.

Значення кисню переоцінити неможливо. Його часто називають ключем до життя, і це, безсумнівно, найточніше визначення.

07.03.2019



Рівне-Ракурс №10 від 07.03.2019p. 
На головну сторінку