Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №905 від 21.03.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Володимир Омелян: «Моє гасло - геть від дурнів та поганих доріг!»

Володимир Омелян: «Моє гасло - геть від дурнів та поганих доріг!»

Міністр інфраструктури Володимир Омелян в нинішньому Кабінеті Міністрів України, напевно, є найбільш медіа активним урядовцем. Тому, коли пан Омелян минулого тижня відвідав Рівне, автор вирішив поспілкуватися з урядовцем і задати пану міністру кілька питань.

- Коли в нас будуть гарні, якісні дороги?

- Питання доріг напряму пов?язано з питанням фінансування галузі. Хочу сказати, що за три роки роботи нашого уряду вдалося зробити багато, однак сподіватися на диво не варто. Річ у тім, що неможливо за кілька років відремонтувати дороги, які не бачили ремонту десятки років. Це реально неможливо. Коли ми бачимо польські дороги і порівнюємо їх з українськими, то потрібно розуміти, що наш західний сусід витрачає на дорожню галузь набагато більше, ніж це можемо собі дозволити ми, і до того ще отримує величезну допомогу від ЄС. Однак, ми робимо все, що можливо, аби ситуація з нашим дорожнім господарством покращувалась. Так, якщо раніше акциз від пального йшов куди завгодно лише не на ремонт та будівництво доріг, то сьогодні 75% акцизу йде до дорожнього фонду, а в 2020 році всі 100% акцизу будуть спрямовані до цього фонду. Якщо раніше фірми, які будували дороги, давали на них гарантію в один рік, то сьогодні ми довели гарантійний термін експлуатації автомобільних шляхів до 10 років. До речі, на будівництво та ремонт шляхів у Рівненській області в нинішньому році направлені рекордні 900 мільйонів гривень. Це значна сума і думаю, що такі вкладення суттєво покращать стан доріг в області. П?ять відсотків дорожнього фонду витрачається на заходи з безпеки руху. Це вже принесло свої результати. Якщо в 2015 році на українських дорогах загинуло 5 тисяч людей, то в 2018 році ця цифра становить 3,5 тисячі. Звісно, три з половиною тисячі смертей на дорогах це дуже багато, але тенденція позитивна.

- А яка ситуація в авіаційній галузі?

- Хороша. Українці, прості громадяни почали більше літати. Наведу дві цифри: в 2015 році авіакомпанії перевезли 10 мільйонів пасажирів, а в 2018 - вже 20 мільйонів. Ми розраховуємо, що в найближчі п?ять років перетнемо позначку в 40 мільйонів пасажирів на рік. Відбулось це, в першу чергу, через прихід нових авіакомпаній на наш ринок і в кілька разів здешевленню квитків. Таким чином більше українців отримали змогу користуватися авіаперевезеннями і це не може не радувати.

- А яка ситуація із залізницею?

- Тут ситуація складна і не дуже оптимістична. «Укрзалізниця» демонструє негативні тенденції в своїй роботі, хоча могла би бути флагманом серед державних компаній. Однак, невдовзі на українських залізничних коліях нарешті з?являться приватні локомотиви і це повинно покращити ситуацію з перевезеннями.

- Скоро вибори, як Ваша позиція стосовно майбутнього України?

- Як громадянин я переконаний – ми 31 березня будемо обирати не стільки президента, скільки курс України. Тобто перед нами стоїть вибір - або за Україну, або за Путіна, третього немає. Я хочу, щоб наша держава йшла шляхом реформ і стала заможною, цивілізованою, європейською країною, яка живе за демократичними правилами.

21.03.2019Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 21.03.2019p. 
На головну сторінку