Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №906 від 28.03.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Кілька порад щодо вибору макаронів

Словом «макарони» ми зазвичай називаємо досить широкий асортимент виробів з борошна. 

Щоправда, на їхній історичній батьківщині, в Італії, правильна назва звучить як «pasta», що в перекладі означає «тісто». Словом же «maccheroni» там називають пасту у вигляді трубочок, але у нас воно прижилося саме як загальна назва макаронних виробів. 

Давайте спробуємо розібратися які ж бувають макарони, та що треба знати, вибираючи їх у магазині.

Склад макаронів

«Правильні» макарони повинні бути із твердих сортів пшениці. На жаль, у нас таку пшеницю вирощують мало, тому найчастіше такі макарони - іноземного походження.

До тіста для макаронів можуть як додавати яйця, так і обходитися без них. Перший варіант італійською звучить як «pasta di semola di grano duro», а другий - «pasta all’ uovo». У нас у макарони додають сухий яєчний жовток або меланж (суміш білка і жовтка). Якщо доданий меланж, то такі вироби будуть коштувати дешевше. Італійські макарони також можуть робити зі спеціальної зернової крупки - тоді їхня структура буде більш неоднорідною, неначе плямистою.

«Тверді»

Про макарони із твердих сортів пшениці треба знати наступне:

- у них буде гладка поверхня;

- колір - золотавий або бурштиновий;

- на них можуть бути темні крапки (частки зернової оболонки);

- краї у них будуть гладкими, що нагадують скло;

- у пачці не повинно бути великої кількості шматочків, що розкришилися, тому що ці макарони більш тверді;

- також на упаковці повинна стояти позначка «із твердих сортів пшениці» або про те, що продукт зроблений з борошна вищого сорту;

- на пачці з італійськими макаронами повинно бути написано «semolina di grano duro»;

- вони варяться небагато довше;

- не розварюються;

- можуть зберігатися до 1 року;

- ціна буде досить високою, у середньому від 20 грн за 1 кг.

«М’які»

- у них шорсткуваті поверхня та краї;

- блідий колір за рахунок меншої кількості в борошні каротиноїдів, які і надають жовтувате забарвлення;

- в упаковці багато шматочків, що розкришилися;

- на пачці позначено: «з м’яких сортів пшениці».

- швидше варяться;

- зберігаються недовго, 1-2 місяці;

- дуже низька ціна.

Деяки прикмети «неправильних» макаронів

- занадто яскравий колір макаронів може говорити про додавання штуЧчних барвників, тому уважно читайте склад. Також слід відзначити, що не варто боятися такого барвника, як каротин, - він натуральний і нешкідливий;

- якщо ж макарони пофарбовані в зовсім незвичні кольори - також подивіться на склад, можливо, це все-таки натуральна добавка. Так, наприклад, зеленуватими макарони стають за рахунок додавання шпинату;

- якщо в макаронах видні білі крапки, це говорить про погано розмішане тісто, а значить - про порушення технології приготування;

- макарони, що сильно кришаться, мають бруднуватий сірий або жовтий кольори, купувати не рекомендується - вони висушені без дотримання всіх технологій, а виходить, і при варінні відразу будуть перетворюватися в кашу;

- ну, а якщо ви зварили макарони вдома та виявили, що вони гірчать на смак, це скаже про те, що борошно, з якого вони зроблені, зберігалося неправильно або занадто довго, і жири, що перебувають у ньому, встигли прогіркнути.

28.03.2019



Рівне-Ракурс №10 від 28.03.2019p. 
На головну сторінку