Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №906 від 28.03.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Звіт ювіляра

Віталій СОБУЦЬКИЙ: «Об’єктам нерухомості – високу експлуатаційну надійність і довголіття»

Віталій СОБУЦЬКИЙ: «Об’єктам нерухомості – високу експлуатаційну надійність і довголіття»

Технічне обстеження будівель і споруд допомагає своєчасно виявити серйозні недоліки та пошкодження й зекономити кошти на їх капітальному ремонті

Мабуть, кожен власник зацікавлений в тому, аби його нерухомість знаходилася в належному стані, служила тривалий час, була безпечна для працівників або мешканців. Саме для цього будівлі та споруди піддають періодичним перевіркам – обстеженню технічного стану. Ця обов’язкова за законом процедура дозволяє визначити, в якому стані знаходиться майно, та своєчасно вжити заходів щодо усунення проблем.

Загалом близько 7500 підприємств України є техногенно небезпечними. Звісно, кошти на ліквідацію наслідків аварій на них будуть значно більшими, ніж витрати на відновлення їх експлуатаційної надійності, вважає Віталій СОБУЦЬКИЙ (на фото) – один із засновників та науковий керівник Науково-дослідної лабораторії експлуатаційної надійності будівель і споруд НУВГП.

Віталій Олександрович – не тільки щасливий ювіляр (27 березня йому виповнилося 60 років), а ще й талановитий вчений-дослідник проблем теорії відновлення експлуатаційної надійності міських будівель і споруд, відомий будівельний експерт із багаторічним досвідом проведення унікальних будекспертиз, автор численних проектів реконструкції та капітального ремонту найскладніших виробничих і соціальних об’єктів в Україні та за кордоном.

«Переконатися в тому, що об’єкт не знаходиться в аварійному стані…»

– Віталію Олександровичу, безсумнівним позитивом є те, що тема захищеної Вами дисертації кандидата технічних наук – «Робота конструкцій будівель і споруд на нерівномірно деформованих основах» – здобула логічне продовження у Вашій науковій діяльності, тематиці науково-дослідних робіт і впроваджених інженерно-технічних та проектних розробках, які продовжили життя багатьох об’єктів як виробничої, так і соціальної сфери, а також пам’яток культури. Адже саме цим уже більше півтора десятка років займається очолювана Вами Науково-дослідна лабораторія експлуатаційної надійності будівель і споруд НУВГП.

- Ця проблема важлива, складна та багатогранна. Термінового і ґрунтовного вирішення вимагають питання інженерної діагностики, нормативного забезпечення експлуатаційної надійності елементів міської інфраструктури, перегляду і ревізії проектного потенціалу країни, спеціального моніторингу стану будівель, споруд, інженерних мереж, впровадження принципово нових підходів до проектування, геотехнічного супроводу складних і відповідальних споруд, тощо.

У контексті останніх рішень керівництва нашого університету вагомим внеском у розв’язання окресленої проб­леми є, на нашу думку, підготовка висококваліфікованих інженерних кадрів, які могли б на високому технічному рівні експлуатувати й утримувати об’єкти нерухомості, проводити обстеження конструкцій, вміти визначати причини деформацій і пошкоджень будівель, споруд, інших елементів міської інфраструктури. Причому підготовку спеціалістів будівельних спеціальностей необхідно і доцільно проводити на базі науково-дослідних, проектно-конструкторських лабораторій і центрів університету. Тим більше, що promotion (просування) в Європу вимагає готувати їх із залученням до виконання реальних дослідних, проектних та конструкторських робіт для конкретних замовників.

Завдання технічного обстеження аналогічні огляду техніки – переконатися в тому, що об’єкт не знаходиться в аварійному стані і не наражає на небезпеку користувачів і оточуючих, виявити дефекти, визначити необхідність ремонту або заміни частини конструкцій. У Науково-дослідній лабораторії експлуатаційної надійності будівель і споруд НУВГП нагромаджений значний досвід, напрацьовані відповідні методики і методи відновлення експлуатаційної надійності міських будівель і споруд. Кількість і обсяг науково-дослідних і проектних робіт давно переросли у відповідну якість. Впродовж більше 15 років наша лабораторія успішно працює в напрямку удосконалення та впровадження своїх розробок.

«Висока ефективність наших розробок доведена на багатьох об’єктах»

– Наскільки адекватна ефективність розробок очолюваної Вами лабораторії викликам часу?

– Висока ефективність наших розробок доведена на багатьох об’єктах. Зокрема:

У Києві: торговий комплекс з підвальним приміщенням на пл. Львівській, 8Б (літера «А») у Шевченківському районі – розробка технічного рішення по закріпленню високих (7,70 м) ґрунтових схилів котловану під будівництво торгового комплексу, закріплення методом ін’єктування цементно-силікатно-полімерними сумішами ґрунтового масиву схилів котловану під будівництво торгового комплексу.

У Київській області: незавершене будівництво на пр. Т.Шевченка, 6-Б у м. Вишгород – розробка робочого проекту «Реконструкція під житловий будинок з вбудованими торговими приміщеннями, дослідження напружено-деформованого стану конструктивної системи реконструйованого будинку».

У Житомирі: податкова інспекція Житомирської області на пл. Перемоги, 2 – обстеження, дослідження напружено-деформованого стану конструкцій, визначення причин пошкоджень і деформацій, відновлення експлуатаційної надійності будівлі закріпленням ґрунтової основи методом ін’єктування ґрунту гелевими композитами (патент UA № 8054.А кл. Е 02 D3/12).

У Львові: будівля банку «Промінвестбанк» на вул. Гнатюка, 2 – комплексне обстеження конструкцій, визначення технічного стану будівлі в цілому, розробка технічного рішення з відновлення експлуатаційної надійності; будівля природознавчого музею на вул. Театральній, 18 – виведення з аварійного стану та відновлення експлуатаційної надійності; кінотеатр «Клекіт» на пр. В. Чорновола – обстеження, визначення причин деформацій та пошкоджень, розробка технічного рішення з відновлення експлуатаційної надійності при реконструкції будівлі кінотеатру з перепрофілюванням його в осередок відпочинку і дозвілля молоді «Millennium».

У Закарпатській області: міжнародний термінал КПП «Ужгород» – дослідження напружено-деформованого стану конструкцій, експертиза та розробка висновків про причини аварії і втрати експлуатаційної надійності.

У Волинській області: розробка робочих проектів реконструкції з розширенням проїжджої частини, оптимізацією розв’язок, регулювання руху вулиць Набережної, Конякіна, Гордіюк, Коперника, Леонтовича, Суворова, Огієнка, Героїв УПА, Гетьмана Мазепи, 8 Березня, Московської, Клима Савура у м. Луцьк.

«Значним здобутком вважаю замовлення польських партнерів»

– Звісно, – продовжує Віталій Собуцький, – цей перелік був би неповним, якщо не згадати про об’єкти у Рівному, на яких працювали наші фахівці: Це передусім:

Свято-Покровський собор на вул. Соборній, 6 – проект реконструкції з підсиленням збірного залізобетонного міжповерхового перекриття; розробка орнаменту підлоги.

Чотириповерховий житловий будинок з мансардою для учасників АТО по вул. Шевченка, 67А (впроваджена розробка) – інженерно-геологічні та гідрологічні дослідження ділянки забудови, обстеження, дослідження напружено-деформованого стану конструкцій, визначення технічного стану існуючої будівлі; розробка робочого проекту реконструкції існуючої недобудови під житловий будинок.

Друга черга торгового комплексу «Юність» на вул. Базарній, 9 –

інженерно-геологічні та гідрологічні дослідження ділянки забудови; розробка проекту закріплення ґрунтової основи проектованої будівлі; закріплення методом ін’єктування полімерно-гелевими композитами ґрунтової основи, складеної замуленими ґрунтами, для зведення в умовах щільної міської забудови будівлі торгового комплексу.

Одним із значних професійних здобутків колективу лабораторії вважаю замовлення польських партнерів: це і дослідження експлуатаційної надійності великомірних металевих конструкцій у процесі монтажу Виставково-Конференційного центру (Centrum Wystawtniczo-Kongresowe – CWK) у місті Жешув, і участь у впровадженні, і розробка рекомендацій з безпечного утримання і використання.

28.03.2019Спілкувався Олесь ДУБОВИК

Науково-дослідна лабораторія експлуатаційної надійності будівель і споруд Національного університету водного господарства та природокористування 33028, м. Рівне, вул. Соборна, 11; тел. моб. (099) 23-95-777; е-mail: VA_Sobutskij@ukr.net Свідоцтво про атестацію лабораторії № РТ-002/2017

Рівне-Ракурс №10 від 28.03.2019p. 
На головну сторінку