Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №906 від 28.03.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

Про Рівненське Полісся знімуть два фільми

Відеофільми про автентичне Полісся, а також вивчення сучасних онлайн-сервісів. Такі грантові проекти реалізовуватимуть митці Рівненщини впродовж року.

Автори мистецьких ініціатив отримали кошти від керівництва області – голови облдержадміністрації Олексія Муляренка та голови облради Олександра Данильчука. Сума кожного гранту складає 25 тисяч гривень.

Зокрема, краєзнавець і журналіст Олексій Бухало зніме документальний фільм «Водіння куста». Цей обряд зберігся у селі Сварицевичі Дубровицького району, що на Рівненщині. Щороку під час свята Трійці місцеві жителі «водять куста». У 2018 році обряд «Водіння куста» включили до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України і буде пропонуватись у цьому році до включення нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

В свою чергу керівник народного гурту традиційного аматорського співу «Ранкова роса» Юрій Ковальчук зніме фільм про традиційні весільні обряди. Окрім того, в рамках гранту будуть створені диски із поліським автентичним фольклором.

«До північних районів області вирушить фольклорна експедиція. Учасники спілкуватимуться з місцевими жителями та записуватимуть народні весільно-обрядові пісні, які передалися їм від їхніх нащадків. Зібрані автентичні матеріали будуть впорядковані та оцифровані. І вже у вигляді фільмів та дисків з фольклорним матеріалом потраплять до шкіл та бібліотек області», - поділився планами Юрій Ковальчук.

Таким чином, автентичну поліську пісню планують популяризувати серед дітей та молоді.

28.03.2019



Рівне-Ракурс №10 від 28.03.2019p. 
На головну сторінку