Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №915 від 30.05.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Кілька порад, як виростити гарні троянди

Кілька порад, як виростити гарні троянди

Усі хочуть вирощувати гарні і здорові троянди. Але не всі знають, що домогтися цього можна і без отрутохімікатів та мінеральних добрив. 

Потрібно просто додержуватися законів природи.

Ґрунт

Виростити троянду можна на будь-яких ґрунтах, за винятком болотистих і солончакових. Ідеально, якщо вони є слабокислими (рн 5,5-6,5). Перш ніж саджати троянди, потрібно визначити тип ґрунту в саду та підготувати відповідну земляну суміш для посадкової ями. З’ясувати тип ґрунту можна просто на дотик, скачавши грудку в долоні.

Добрива

Підживлення троянд здається справою простою і зрозумілою, коли дивишся на таблицю. Є одна рекомендація, яку потрібно неухильно виконувати: вносьте добрива тільки відповідно до життєвого циклу троянд. Спостерігаючи за ростом рослини, ви ніколи не нашкодите їй. Набрякання бруньок, весняний початок росту пагонів, бутонізація - це мова троянди, на якій вона говорить: мені потрібне підживлення. Навесні краще трохи спізнитися, чим зробити усе заздалегідь, адже передчасна стимуляція росту не йде рослині на користь.

Мульчування

Мульча допомагає втримувати воду й запобігає росту бур’янів. Для краси часто використовують деревну кору, але для троянд вона є неприйнятною - закисляє ґрунт. Не варто також застосовувати чорну плівку, гравій і декоративні камені, свіжу тирсу. Підходяща для троянд мульча - свіжоскошена трава, велика фракція перепрілого гною, крупна перепріла тирса.

Шкідники

Шкідники троянд, що живуть у ґрунті або просто зимують в ньому, не будуть проблемою, якщо поливати рослини настоєм деревію, болиголова, часнику, цибулі. На клумби з трояндами можна висадити шавлію, деревій, ведмежу цибулю, декоративні цибулі, чорнобривці: це не порушить гармонії композиції, але убезпечить її від непотрібних шкідників. Спільні посадки з ялівцем козацьким теж благотворно позначаються на трояндах.

Шкідники, які живуть на листі і в стеблах, не становлять великої небезпеки. Ефективні способи боротьби з ними - ручний збір, це й обрізка ушкоджених пагонів і заманювання в сад птахів. Дрібних комах (попелиця, цикадки) вручну збирати важко, у цьому випадку допоможе сильний струмінь води.

Хвороби

Одне з найпоширеніших захворювань - чорна плямистість. Вражаються нижні листочки троянд, зазвичай наприкінці літа і, в основному, восени. Із середини серпня розкидайте під кущами попіл. Якщо чорна плямистість вражає навесні нові саджанці, куплені в розпліднику, без хімії не обійтися.

Але застосовувати потрібно сучасні фунгіциди, наприклад, «Стробі». Він діє при низьких температурах (1-4 °С) і навіть на вологому листі, не токсичний для теплокровних тварин, безпечний для корисних комах і повністю розкладається в ґрунті.

У морозостійких троянд, на відміну від більш теплолюбних, у генотипі закладений механізм самопідготовки до зими. Завдання садівника - допомогти вічнозеленим трояндам у всеозброєнні зустріти холоди. Для цього:

- Не підживлюйте троянди в другій половині літа (виключення - деревний попіл).

- Не обрізайте троянди та навіть відцвілі суцвіття, починаючи з серпня.

- Прищипуйте верхівкові бруньки у будь-якого зростаючого пагона, починаючи з кінця серпня.

Якщо ви вирішили вирощувати троянди органічним способом, вибирайте тільки стійкі до хвороб сорти.

30.05.2019



Рівне-Ракурс №10 від 30.05.2019p. 
На головну сторінку