Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №915 від 30.05.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Купуємо соковижималку На що звернути увагу

Купуємо соковижималку На що звернути увагу

Для цитрусових Соковижималки для цитрусових призначені тільки для переробки апельсинів, лимонів, мандаринів. Вони складаються з мотора, конусоподібної насадки і ємкості для збору соку. Чим більша їхня потужність, тим менше часу потрібно, щоб вичавити склянку соку. При виборі варто звернути увагу на об’єм ємкості для соку.

 

Порада:

- сік з цитрусових зберігає свою цінність тільки перші п’ять-десять хвилин після віджиму. Тому швидкість віджиму повинна бути високою.

Прилади випускають з розрахунком, щоб можна було приготувати одну - дві порції соку й відразу ж його випити. Потрібно придивитися до конструкції носика в соковижималці - він повинен бути зручним для того, щоб наливати сік у склянки. 

Серед додаткових можливостей соковижималок для цитрусових варто відзначити:

- режим обертання, що чергується (реверса) - мотор крутить насадку то вправо, то вліво. Ця функція дозволяє вичавити максимальну кількість соку із фруктів;

- систему контролю кількості м’якоті в соку, за допомогою якої можна регулювати густоту одержуваного напою. Можна змінювати розмір прорізів на насадці: чим він менший, тим менше м’якоті буде в соку;

- спеціальні насадки для більших або, навпаки, плодів меншого діаметра. Точно підібраний діаметр насадки дозволяє отримувати максимум соку;

- наявність важеля, що втримує плоди під час віджиму;

- систему прямої подачі соку, що дозволяє наливати його прямо в келих, без використання додаткової ємкості. Це й зручно, і зайвого посуду мити не доведеться.

Універсальні

Універсальні соковижималки можуть вичавлювати сік практично з усіх плодів, ягід і овочів, але існують і виключення. На жаль, виняткові соковижималки здатні вичавити сік з ягід з кісточками (наприклад, вишні або черешні).

За формою сепаратора універсальні соковижималки можна розділити на циліндричні й конічні. У кожної форми є свої плюси й мінуси.

Циліндричний сепаратор дає великий вихід соку (80%), однак при цьому прилад не має функцій викиду м’якоті. На такій соковижималці зможете приготувати всього дві - три склянки соку, а після цього вам доведеться розбирати прилад і чистити сепаратор.

З конічною формою сепаратора соковижималка має спеціальний контейнер для макухи, тому викид м’якоті в таких приладах не є проблемою. Але при цьому відсоток виходу готового соку знижується до 60-70%.

У всіх універсальних апаратів потужність набагато більша, ніж у приладів для цитрусових, у межах від 200 Вт до 1200 Вт.

Немаловажний нюанс - швидкість обертання центрифуги. Від неї залежить відсоток виходу готового соку. Оптимальною швидкістю вважається 8-10 тисяч оборотів на хвилину. Тут допомагає регулятор швидкості - він дозволяє встановити оптимальну швидкість для одержання соку з різних фруктів і овочів. При використанні оптимальної швидкості віджиму соку виходить на 5% більше. У процесі готування сік виходить із соковижималки з піною. Яблука й виноград дають більше піни, а морква й капуста - менше. Убудований у посудину піновідсікач дає можливість одержувати чистий прозорий сік без піни й м’якоті.

Характеристики

Якщо ви зважилися на покупку соковижималки, то варто звертати увагу на деякі характеристики, які допоможуть купити якісний прилад.

- Матеріал, з якого зроблена сітка центрифуги, повинен бути зроблений з нержавіючої сталі. При цьому, чим частіше розташовані в ній отвори та чим вона тонша, тим вище якість віджиму соку і тим менше в ньому м’якоті.

- Убудована посудина повинна щільно прилягати до корпуса, щоб не проливатися. Не дасть соку перекинутися також тримач на корпусі.

- Зручний контейнер для подачі фруктів. Широкий лоток, що подає, для овочів і фруктів дозволяє завантажити механізм приладу з «гіркою».

- Тривалість роботи. Моделі з відносно невеликою потужністю здатні працювати без перерви близько 10 хвилин. Потім потрібна зупинка на хвилину для охолодження, щоб не допустити перегріву електродвигуна. Потужні й універсальні соковижималки можуть працювати без перерви більше 20 хвилин. Потім потрібна коротка зупинка на очищення деталей.

- Дорогі соковижималки можуть працювати безупинно необмежений час. У них самоочищення деталей відбувається автоматично в процесі роботи соковижималки, а захист від перегріву забезпечується за рахунок обдування електродвигуна вентилятором.

У магазині, після того як ви визначитеся з парою-трійкою моделей, поторкайте їх руками, спробуйте розібрати. У магазині більше однаково нічого не зробити - справжнє тестування можливе тільки в процесі експлуатації. Але зручність зборки-розбирання й зручність використання можна визначити вже на цьому етапі. Повірте, свіжий сік не стане в радість, якщо заради кожної склянки доведеться півгодини витратити на мийку соковижималки, її зборку й розбирання.

Гарна соковижималка обо­в’яз­ково має в комплексі ємкість для збору соку і вкрай бажано, щоб ця ємкість була обладнана піновідсікачем, що дозволить одержувати більш якісний і прозорий сік. Ще одним нюансом, на який варто звернути увагу, є наявність поворотного носика, з якого витікає сік – у тому випадку, якщо ємкість для збору соку переповнена, носик можна повернути й сік на час перестане витікати.

Для того щоб продовжити строк роботи соковижималки, за нею необхідно правильно доглядати, а саме ретельно промивати всі деталі й корпус і прибирати на зберігання тільки в просушеному вигляді. Власники посудомийних машин повинні звернути увагу на наявність дозволу виробника соковижималки мити окремі частини приладу в посудомийці і якщо вказівки на можливість цього немає, то краще використовувати мийку ручну.

30.05.2019



Рівне-Ракурс №10 від 30.05.2019p. 
На головну сторінку